Τετάρτη, Μαΐου 13, 2009

Εκδικάστηκε η αγωγή νομάρχη κατά blogger στο Πρωτοδικείο Πειραιά


13.5.2009 - Εκδικάστηκε σήμερα, μετά από δύο αναβολές, η αγωγή νομάρχη εναντίον blogger με αίτημα την καταδίκη του σε χρηματική ικανοποίηση ποσού 150.000 ευρώ για ένα κείμενο που αναρτήθηκε στο blog του και απεστάλη με το ταχυδρομείο στους νομαρχιακούς συμβούλους. 

Η υπόθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο νομολογιακό ενδιαφέρον, καθώς το ίδιο Δικαστήριο (Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά) πριν από μερικούς μήνες εξέδωσε την πρώτη απόφαση εφαρμογής του Νόμου περί Τύπου στο Διαδίκτυο.  Επρόκειτο όμως για την διαδικτυακή έκδοση μιας εφημερίδας, ενώ τώρα θα κριθεί κατά πόσον αυτή η νομολογία μπορεί να επεκταθεί ή όχι και στα ιστολόγια.  

Κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκε ως μάρτυρας ένας αντινομάρχης της παράταξης του ενάγοντος καθώς και ο ίδιος ο διάδικος blogger. 

Υπέρ του blogger έχουν δώσει ένορκες καταθέσεις οι κ.κ. Νίκος Βασιλάκος, Παναγιώτης Δημητράς και Στέλιος Κούλογλου, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της έκφρασης και κριτικής δημόσιων προσώπων μέσω των ιστολογίων.


Οι νομικές υπηρεσίες κοινωνίας της πληροφορίας Data&Protection δραστηριοποιούνται στους τομείς της πνευματικής ιδιοκτησίας, της προστασίας προσωπικών δεδομένων, της πρόσβασης στα έγγραφα και της ελευθερίας της έκφρασης. 

2 σχόλια:

Jim.Hellas είπε...

Και ποια ήταν η ετυμηγορία;

e-Lawyer είπε...

H απόφαση θα εκδοθεί σε μερικούς μήνες.

Σωρηδόν ακύρωση Δημοτικών Συμβουλίων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής

Τις τελευταίες εβδομάδες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έχει εντατικοποιήσει τον αυτεπάγγελτο έλεγχο νομιμότητας ακυρώνοντας σωρηδόν αποφά...