Τρίτη, Ιουνίου 30, 2009

Η εγκύκλιος Σανιδά δεν είναι δεσμευτική

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει την αρμοδιότητα να απαντά σε νομικά ερωτήματα που του υποβάλλουν δημόσιες υπηρεσίες. Η σχετική αρμοδιότητα προβλέπεται από το άρθρο 25 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών (Ν.1756/1988):

"1. Στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα υπάγεται:

α. η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης,

β. η άσκηση της ποινικής δίωξης,

γ. η διεύθυνση της προανάκρισης,

δ. η εποπτεία και ο έλεγχος των αστυνομικών αρχών αναφορικά με την πρόληψη και τη δίωξη των εγκλημάτων,

ε. η υποβολή προτάσεων στα δικαστικά συμβούλια και τα δικαστήρια,

στ. η άσκηση των ένδικων μέσων,

ζ. η εκτέλεση των ποινικών αποφάσεων και η παροχή συνδρομής για την εκτέλεση εκτελεστών τίτλων,

η. η εποπτεία και ο έλεγχος των σωφρονιστικών καταστημάτων,

θ. ο έλεγχος των δημόσιων κατηγόρων, των συμβολαιογράφων, των φυλάκων μεταγραφών, υποθηκών, νηολογίων, κτηματολογίων, υποθηκολογίων πλοίων και αεροσκαφών, των ληξιάρχων και των υπαλλήλων, επιμελητών και άμισθων δικαστικών επιμελητών,

ι. ό,τι άλλο ο νόμος ορίζει.

2. Οι εισαγγελείς γνωμοδοτούν σε νομικά ζητήματα, που δεν έχουν εισαχθεί στα δικαστήρια, όταν τους υποβάλλουν ερωτήματα που αντιμετωπίζουν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους:

α. όσοι αναφέρονται στο προηγούμενο άρθρο παράγραφος 5β,

β. οι υπηρεσίες του δημοσίου και των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου σχετικά με την ερμηνεία και εφαρμογή του ποινικού νόμου.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου γνωμοδοτεί και σε νομικά ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος."


Αυτό σημαίνει ότι η εγκύκλιος Σανιδά αποτελεί "γνωμοδότηση σε νομικό ζήτημα" ενόψει ερωτήματος που του υποβλήθηκε σχετικά με την ερμηνεία και εφαρμογή ποινικού νόμου.

Η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποτελεί "επίσημη ερμηνεία", η οποία δεν έχει κανένα δεσμευτικό αποτέλεσμα επειδή:


- δεν αποτελεί εντολή ή οδηγία προς τους υπόλοιπους εισαγγελείς, αλλά απάντηση σε ερώτημα δημόσιας υπηρεσίας.


- δεν αποτελεί δικαστική απόφαση, αλλά απλή γενική εκτίμηση για το νόημα νομικών διατάξεων

- δεν θεσπίζει νέους κανόνες δικαίου, δηλαδή δεν έχει δεσμευτικό περιεχόμενο για κανέναν

- δεν καταργεί νομικές ή συναταγματικές διατάξεις, ούτε περιορίζει το πεδίο εφαρμογής τους, αφού αυτό γίνεται μόνο από τον κοινό ή συνταγματικό νομοθέτη

- δεν καταργεί την νομολογία των δικαστηρίων (ελληνικών και ευρωπαϊκών) αφού η ανατροπή της νομολογίας γίνεται με την έκδοση νέων δικαστικών αποφάσεων.


Συνεπώς, η εγκύκλιος Σανιδά δεν έχει καμία δεσμευτικότητα. Αποτελεί "επίσημη ερμηνεία", όχι όμως και "αυθεντική ερμηνεία" του νόμου.  Η "αυθεντική ερμηνεία" προέρχεται από τα όργανα που θεσμοθετούν και ασκείται με θέσπιση ερμηνευτικών νομοθετικών διατάξεων, ενώ η "επίσημη ερμηνεία" προέρχεται από τα όργανα που καλούνται να εφαρμόσουν προϋφιστάμενες διατάξεις.


Η εγκύκλιος δεν θέτει δίκαιο, αλλά προϋποθέτει δίκαιο.  


Συνεπώς, η παράβαση του απορρήτου εξακολουθεί να αποτελεί ποινικό αδίκημα, απο οποιονδήποτε κι αν τελείται. Η τυχόν επίκληση της γνωμοδότησης Σανιδά δεν απαλάσσει τον δράστη, επειδή δεν έχει καταργήσει τις ποινικές διατάξεις για την τιμωρία όσων παραβιάζουν το απόρρητο.



βλ. επίσης: Η ανεξαρτησία των εισαγγελέων και η σχέση τους με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

5 σχόλια:

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

καλά μας δουλεύεις;

οι εισγγελεις την παιρνουν ως ευαγγέλιο και γαιιτ τους βολευει και γιατι φοβούντια για την ανέλιξή τους αμα δεν την τηρήσουν

εχω εμπειρια απο άλλη εγκύκλιο να μη διδονται δικογραφιες στους πολιτικώς ενάγοντες στην προκαταρκτική ούτε καν οταν ο υποπτος εχει καταθέσει που οι πταισματοδίκες φοβούνται να μην την τηρήσουν και με παραπεμπουν σε εισαγγελία οτνα φτάσει η δικογραφία εκει ...

e-Lawyer είπε...

Εγώ σου διαβάζω τι λέει ο Νόμος.

Η εγκύκλιος δεν είναι νομικά δεσμευτική και πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε για να μην δημιουργούνται παρανοήσεις σε κανέναν.

e-Lawyer είπε...

Άλλωστε ποια "εξέλιξη"; Ο εν λόγω Εισαγγελέας είναι ήδη συνταξιούχος.

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

ο σανιδας πηρε συνταξη αλλα το πλευμα του όχι

ξέρεις πως αναλογη κινηση ειχε κανει η εισαγγελια αθηνων σε υποθεση οριοθετικών

ναι ο νομος λεει άλλο αλλα΄αντε να πεισεις τους χειριστε αυτο λεω

cheaptalk είπε...

Καλό είναι να ξεκαθαρίζουμε και τι ισχύει τυπικά και τι γίνεται στη πράξη πιστεύω.

Και χωρίς να έχω απολύτως καμία ιδέα για τις τρέχουσες παρασκηνιακές ισορροπίες, το "ήδη συνταξιούχος" μπορεί να σημαίνει ότι η γνωμοδότηση έγινε σα μήνυμα προς (αντίθετη) διάδοχη κατάσταση αλλά μπορεί να σημαίνει και ότι παραδόθηκε με κάθε επισημότητα ως legacy.

Όπως και να 'χει δε διαφωνούμε ότι η κίνηση ήταν σαφώς εξωφρενική αλλά ας μη βιαστούμε να την υποτιμήσουμε ως απλά πυροβολημένη.

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...