Τετάρτη, Ιουνίου 10, 2009

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: επιτρέπει για ένα χρόνο τους θαλάμους φωτογράφησης των Τραπεζών!


Με την απόφαση 45/2009 η Αρχή Προστασίας Δεδομένων ασχολήθηκε με το γνωστό ζήτημα της τοποθέτησης ειδικών καμπίνων για την ελεγχόμενη είσοδο - έξοδο των καταστημάτων της Εθνικήγς Τράπεζας. 

Η Αρχή διαπιστώνει ότι η ενημέρωση που παρέχεται στο υποκείμενο των δεδομένων όταν εισέρχεται στην καμπίνα δεν είναι επαρκής και γι' αυτό προτείνεται ένα νέο κείμενο. Κατά τ' άλλα, επειδή η Αρχή "από τα στοιχεία του φακέλου και ειδικότερα λόγω έλλειψης μελετών συγκριτικών της αποτελεσματικότητας των διαφόρων συστημάτων θυρών ασφαλείας δεν μπορεί να διαμορφώσει ασφαλή κρίση, εάν με βάση τις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας ο ίδιος σκοπός (της πρόληψης και αποτροπής εγκληματικών ενεργειών καθώς και της προστασίας του συναλλακτικού κοινού και του προσωπικού) μπορεί να επιτευχθεί με ηπιότερα μέσα", επιτρέπει την χρήση των συγκεκριμένων καμπίνων για ένα χρόνο ακόμα.

Πρόκειται για το τραγικό σφάλμα που έκανε η Αρχή,  επιτρέποντας "για ένα χρόνο ακόμα" (2004-2005) και μετά "για ένα χρόνο ακόμα" (2005-2006) κλπ τις κάμερες στο οδικό σύστημα Αττικής. Με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τετελεσμένα.

Η Αρχή είναι σε γνώση ότι μέσα στα υποκατατήματα της Εθνικής Τράπεζας λειτουργούν ήδη κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, δηλαδή ηπιότερα μέσα, χωρίς την φωτογράφηση - αυτοματοποιημένη επεξεργασία σε υψηλή ανάλυση της εικόνας του προσώπου.  Η ίδια η Αρχή έχει αποδεχθεί την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου ειδικά για τις Τράπεζες, με παλαιότερες αποφάσεις της. Τώρα, ξαφνικά "δεν μπορεί να διαμορφώσει ασφαλή κρίση", για το αν οι παλαιότερες αποφάσεις της ήταν ορθές.

Ως αντιστάθμισμα, έσπευσε να επιβάλλει το ιλιγγιώδες για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος πρόστιμο των 30.000 ευρώ. 

Επίσης αναφέρει ότι δεν υπάρχουν μελέτες. Η Scotland Yard πάντως, πέρσι δήλωσε ότι οι κάμερες είναι φιάσκο.

Όταν όμως η υπόθεση αφορούσε κάμερα τοποθετημένη στην είσοδο των γραφείων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, η Αρχή δεν είχε τέτοιες "δυσκολίες" στη διαμόρφωση κρίσης, ούτε βέβαια επέτρεψε την κάμερα για ένα έτος, ούτε ζήτησε "μελέτες αποτελεσματικότητας". Αντίθετα, εξέδωσε αμέσως απόφαση που έλυσε το θέμα επιτόπου. 


1 σχόλιο:

Kostas P. είπε...

Καταρχάς άλλο το mantrap και άλλο το CCTV. Δεν μπορού να συγκριθούν ούτε να μπουν στο ίδιο καζάνι κυρίως γιατί το CCTV το κοιτάει άνθρωπος ενώ τις φωτογραφίες από το mantrap όχι.
Το εντυπωσιακό για μένα είναι ότι η Αρχή "δεν μπορεί να διαμορφώσει ασφαλή κρίση" γιατί δεν υπάρχουν "συγκριτικές μελέτες". Μα αν είναι για κάθε απόφαση να βασίζεται σε συγκριτικές μελέτες γιατί χρειάζεται το επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό; Για να αναζητεί τις μελέτες; Αλίμονο αν δεν μπορούν να κρίνουν μόνοι τους και εν πάσει περιπτώσει αν δεν μπορούν υπάρχουν ένα κάρο ειδικοί στα πανεπιστήμιά μας, στο δημόσιο (ω ναι) και στον ιδιωτικό τομέα που μπορούν!

Απαγόρευση λειτουργίας καμπάνας ναού λόγω ηχορύπανσης

  Σε υπόθεση που εκπροσωπώ τον θιγόμενο πολίτη, μετά από 2 προσωρινές διαταγές, το Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε και απόφαση ασφαλιστικών μ...