τoυ δικαιώµατoς ιδρύσεως µετ’ άλλωv συvδικάτωv και πρoσχωρήσεως εις συvδικάτα επί σκoπώ πρoασπίσεως τωv συµφερόvτωv τoυ."
Η Ελλάδα από το 1998 έως το 2008 καταδικάστηκε 4 φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για παραβίαση του παραπάνω ανθρώπινου δικαιώματος που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση. Επρόκειτο για ενώσεις και σωματεία Ελλήνων της Β.Ελλάδας που δήλωναν τον διαφορετικό εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό τους.
Στην χώρα μας που δεν υπάρχει αξιόλογη κουλτούρα Κοινωνίας των Πολιτών και των οργανώσεών της, παντού βλέπουμε θέλουμε να βλέπουμε "συνωμοσίες", "καπελώματα" και κινδύνους από τη δραση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Αμφισβητούμε λ.χ. το δικαίωμα μιας αστικής εταιρίας να λέγεται "Ένωση Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ" με το σκεπτικό ότι κι εμείς είμαστε Έλληνες χρήστες Ίντερνετ, αλλά "δεν μας εκπροσωπεί καμία ΕΕΧΙ". Μα προφανώς και δεν μας εκπροσωπεί κανένα σωματείο του οποίου δεν είμαστε μέλη και φυσικά έχουμε δικαίωμα να το δηλώνουμε ότι δεν μας εκπροσωπεί (αν και το θεωρώ βλακώδες, γιατί ταυτόχρονα θα έπρεπε να λέμε "δεν μας εκπροσωπεί" + καμια 200αριά άλλες Ενώσεις καταναλωτών κλπ.). Άλλο όμως αυτό κι άλλο να αμφισβητούμε το δικαίωμα ενός συλλόγου να μιλάει και να κινείται προς την κατεύθυνση της προώθησης των αρχών και των σκοπών που περιέχονται στο καταστατικό του. Αυτό είναι αμφισβήτηση συνταγματικού δικαιώματος.
Η ίδια αμφισβήτηση και συνωμοσιολογική στάση υπάρχει από μέρος της κοινής γνώμης και για τις ΜΚΟ που ασχολούνται με καταναλωτικά δικαιώματα, αλλά και με ανθρώπινα δικαιώματα: "ποιοι είναι αυτοί που θα εκπροσωπήσουν εμένα που είμαι ΑΜΕΑ/Ρομά/κλπ". Είναι αυτοί οι οποίοι άσκησαν το συνταγματικό τους δικαίωμα στο συνεταιρίζεσθαι.
Κανείς δεν σου απαγόρευσε να το ασκήσεις κι εσύ.
Όσο όμως δεν το κάνεις, δεν έχεις δικαίωμα να αμφισβητείς το συνταγματικό δικαίωμα όσων το άσκησαν.
4 σχόλια:
Το πρόβλημα αρχίζει όταν το κράτος αποφασίζει να συμπεριφερθεί προς αυτέ τις ενώσεις σαν να εκπροσωπούσαν «όλους» τους ... χρήστες Internet, ... καταναλωτές, ...ΑΜΕΑ κλπ. και μάλιστα πάνω σ' αυτή τη βάση (ότι εκπροσωπούν όλους) αρχίζει τις πριμοδοτήσεις, επιχορηγήσεις, κλπ.
ΝΛ.
Bασίλη, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι αναφέρεσαι στην περίπτωση της ΕΕΧΙ και μόνο (αν κάνω λάθος διόρθωσε με), η σχετική συζήτηση που έχει προηγηθεί δεν αφορά το "νόμιμον" αλλά το "ηθικόν" του πράγματος - θα γνωρίζεις τη σχετική συζήτηση από τον φίλο μας τον Βουλγαράκη.
Επειδή λοιπόν η κουβέντα που έχει προηγηθεί δεν έχει υπονοήσει καν ότι υπάρχουν θέματα νομιμότητας ή νομιμοφάνειας, πιστεύω ότι το ποστ σου δεν απαντά στα πραγματικά προβλήματα που έχουν εγερθεί.
Νίκο μου, δεν αναφέρομαι μόνο στην ΕΕΧΙ (ούτε έχω κατά νου σε ποιον προηγηθέντα διάλογο -απ' όλους- αναφέρεσαι). Την ΕΕΧΙ ανέφερα ως ένα χτυπητό παράδειγμα που έχει χρησιμοποιηθεί συγκεκριμένα για να εκδηλωθεί η αντίθεση στη λειτουργία της ως συλλογικότητας.
Δεν είχα σκοπό να απαντήσω κάποιο ερώτημα νομιμότητας ή νομιμοφάνειας στο πλαίσιο κάποιας συγκεκριμένης αναφοράς. Αν θέλεις πάντως δώσε μου link για να δω ποια προβλήματα έχουν εγερθεί.
Ο σκοπός μου ήταν να τοποθετηθώ σε μια γενικότερη στάση "απονομιμοποίησης" των συλλογικοτήτων που έχω παρατηρήσει - συχνά με συκοφάντηση των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτές.
Να προσθέσω ότι πρόσφατα είχα πια συζήτηση με ένα φίλο ο οποίος αναφέρθηκε στις οργανώσεις πολιτών με εθνικό αυτοπροσδιορισμό ως οργανώσεις που κάνουν κακό στην "εξωτερική πολιτική της χώρας" και οποιαδήποτε εκδήλωση επάνω στο θέμα (βλ. αναγνωστικό) "μόνο κακό κάνει". Την παραπάνω αναφορά την θέτω απλά για να επισημάνω και εγώ την άγνοια που έχουν κάποιοι η οποία τονίζεται από τον εθνικισμό τους.
Δημοσίευση σχολίου