Τετάρτη, Μαΐου 09, 2012

H περιφορά της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης

Θυμίζω ότι είχα ενστάσεις για την τοποθέτηση εξωκοινοβουλευτικού πρωθυπουργού με  παράκαμψη της διαδικασίας ανάθεσης διερευνητικών εντολών πριν μερικούς μήνες. Άποψη αιρετική, που γνώρισε κάποια αποδοχή κυρίως στο χώρο της αριστεράς.

Σήμερα όμως βλέπουμε ότι η αριστερά, η οποία έχει λάβει διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δεν δείχνει ιδιαίτερη προσήλωση στον συνταγματικό στόχο αυτής της εντολής που είναι η διερεύνηση της ύπαρξης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα στήριζε ένα πιθανό κυβερνητικό σχηματισμό. Αντ' αυτού, ο εντολοδόχος κ. Τσίπρας επιδίωξε συναντήσεις με εξωκοινοβουλευτικούς πολιτικούς φορείς και με συνδικαλιστικές οργανώσεις, για να διερευνήσει την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική στήριξη ενός κυβερνητικού εγχειρήματος. Σαφώς κι έχει δικαίωμα να το κάνει, αλλά πρώτα θα έπρεπε να μπορούσε να παρουσιάσει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία και επ' αυτής της βάσης να μιλήσει με άλλους κοινωνικοπολιτικούς φορείς. Διότι κοινοβουλευτική πλειοψηφία με βάση τις τελευταίες απορριπτικές δηλώσεις πολιτικών αρχηγών, δεν φαίνεται να σχηματίζεται μέχρι στιγμής.

Δηλαδή, σε μια αξιολόγηση προτεραιοτήτων, το Σύνταγμα επιτρέπει στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων να διερευνήσει τις δυνατότητες σχηματισμού ενδοκοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Δεν απαγορεύει την αναζήτηση ευρύτερων πολιτικοκοινωνικών ερεισμάτων, αλλά, άλλο το έρεισμα κι άλλο το τι θα τοποθετήσεις πάνω σε αυτό. 

Mόνο ένα νόημα θα είχε η συνάντηση του εντολοδόχου με εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες, όσο διαρκεί η διερευνητική εντολή: την συζήτηση για πιθανή συμμετοχή τους ως στελέχη ενός σχεδιαζόμενου κυβερνητικού σχήματος, δηλαδή ως εξωκοινοβουλευτικά μέλη ενός υπουργικού συμβουλίου. Κατά τ' άλλα, η υπόθεση για την αναζήτηση μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν μπορεί παρά να αφορά μια ενδοκοινοβουλευτική διερεύνηση. 


4 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σε αυτό έχεις δίκιο από νομική άποψη, αλλά παραβλέπεις τη σχετική πολιτική προεκλογική δέσμευσή του όπως και την προετοιμασία (λόγω των τρελών αποτελεσμάτων) για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

e-Lawyer είπε...

Αν είχε όντως "προεκλογική δέσμευση" δεν θα έτρεχε τώρα ζητώντας από την ΓΣΕΕ να συναντηθεί μαζί του. Δεν έπεισε κανέναν ο Τσίπρας, αλλά προφανώς εκμεταλλεύτηκε την εντολή για να αρχίσει πρόωρα την προεκλογική εκστρατεία.

Κι αυτό είναι καταδικαστέο από πλευράς συνταγματικής και πολιτικής δεοντολογίας.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Είχε δηλώσει σε συνέντευξη ότι μόλις πάρει την εντολή θα κινηθεί για ευρύτερες συνεργασίες μέσα ή έξω από τη Βουλή και θα ζητήσει από βουλευτές ψήφο στήριξης/ανοχής κλπ. Εξάλλου, και με τη ΓΣΕΕ και με άλλους φορείς συναντήθηκε προεκλογικά.

Αλλά μην κάνεις το λάθος και βλέπει τον εντολή ως "εικόνισμα". Εδώ τις εικόνες βγάζουν για πλειστηριασμό (συγνώμη για δωρεές λέγεται). Εδώ ο Σαμαράς την επέστρεψε άμεσα όπως κι ο Βενιζέλος θα κάνει, ο Τσίπρας ενοχλεί; Εδώ διέλυσαν τη χώρα, η μία μέρα κοινωνικών επαφών του Τσίπρα ενοχλεί;

Και στο κάτω κάτω είναι εντολοδόχος ενός ποσοστού των ψηφοφόρων και πρέπει να κινείται βάσει αυτής της εντολής. Πολλοί δημοσιογράφοι δε θέλουν να δουν ότι οι πολίτες δεν ψήφισαν Τσίπρα για να μην βγουν οι ΝΔΣΟΚ, και τον κατηγορούν που ακούει το +70% των Ελλήνων ψηφοφόρων και υπακούει στην εντολή του 17% τους που τον υπερψήφισε με συγκεκριμένη ατζέντα. Και βρήκαμε και των κατηγορούμε που την περιφέρει;

Για έναν αριστερό είναι εύκολα αντιληπτή η σημασία δημιουργίας ενός ευρύτερου κοινωνικού φορέα (μέσα ή έξω από τη Βουλή). Θέλει να κάνει ένα ευρύτερο αριστερό σοσιαλδημοκρατικό φορέα (μέσα ή δίπλα σε μία αριστερή κυβέρνηση) ειδικά σήμερα που αποδείχθηκε ότι οι Έλληνες το επικροτούν (σσ έμαθα ότι σε προεκλογικά γκάλοπ το ερώτημα μιας ενιαίας αριστερής κυβέρνησης ξεπερνούσε το 25% σε αντιδιαστολή με άλλους συνδυασμούς που δεν ξεπερνούσαν το 3%).

e-Lawyer είπε...

Δείμε, κάνεις το λάθος συνέχεια να μιλάς πολιτικά σε ένα νομικό ιστολόγιο.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...