Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2006

Νέος κώδικας για τις ηλεκτρονικές και διαδικτυακές επικοινωνίες

Το Συμβούλιο των Ενώσεων Δικηγόρων και Ενώσεων Νομικών της Ευρώπης (CCBE) που εκπροσωπεί περισσότερους από 700.000 νομικούς, εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, σκοπεύοντας να βελτιωθεί η ποιότητα και η ταχύτητα των υπηρεσιών που παρέχουν στους εντολείς τους. Αυτός ο κώδικας αντικαθιστά τον προηγούμενο του Νοεμβρίου 2000 που προέκυψε από τις εξελίξεις στην τηλεπικοινωνιακή τεχνολογία και την πρακτική.
Ο νέος κώδικας σχετίζεται με την νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων, την πνευματική ιδιοκτησία, τις ηλεκτρονικές υπογραφές και την αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών εγγράφων και e-mails. Επίσης περιέχει υποδείξεις και παρουσιάζει παραδείγματα για καλύτερες πρακτικές εφαρμογές.

http://www.ccbe.org/doc/En/ccbe_guidelines_ecommunication_internet_en.pdf

Σχετικά θα πρέπει να ενημερωθούν οι κρατικές αρχές που η μόνη σχετική εξέλιξη που έχουν να επιδείξουν είναι η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικής δήλωσης και η αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών (όπου έχει τεθεί σε εφαρμογή).
Ταυτόχρονα, ο κώδικας αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα soft law, υπενθυμίζοντας την δικαιοπαραγωγική αποστολή των νομικών (και όχι περιοριστικά των "δικηγόρων") στο σύγχρονο σύστημα διάπλασης του δικαίου.

2 σχόλια:

alombar42 είπε...

Καλημέρα.
Μήπως έχεις εικόνα από την κατάσταση στο χώρο του SPAM και MAILBOMBING στην Ευρώπη;
Παλαιότερα είχα ακούσει οτι στην Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπιστεί κατ' αντιστοιχία με το ανεπιθύμητο fax. Πρόσφατα όμως κάπου είχα διαβάσει οτι η ΕΕ έλαβε συγκεκριμένα μέτρα γι' αυτό.

(έχω τη διεύθυνση webmaster@ σε αρκετές διευθύνσεις χώρου και... κατακλύζομαι από spam, σε σημείο να μου κάνουν τη ζωή δύσκολη - παλαιότερα, όταν παρακολουθούσα στενά τα δρώμενα, είχα δώσει κι ένα "σεμινάριο" αντιμετώπισης του φαινομένου)

e-Lawyer είπε...

Τυπικά το ζήτημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα γιατί η Ελλάδα δεν έχει ενσωματώσει την Οδηγία 2002/58 για την προστασία δεδομένων στις επικοινωνίες (και ισχύει η ενσωμάτωση της παλαιότερης 97/66 που όμως καταργήθηκε από την ΕΕ). Με βάση το ισχύον δίκαιο προτείνω εγγραφή στο Μητρώο του άρθρου 13 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και ευθέως καταγγελία με την πρώτη αποστολή spam. Η Αρχή οφείλει να ερευνήσει την προέλευση, γεγονός που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα πρακτικό αν είναι δύσκολος ο εντοπισμός των δραστών. Σε επόμενη φάση προτείνω αγωγή αποζημίωσης (το μίνιμουμ σύμφωνα με τον νόμο είναι 6.000 ευρώ)

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...