Το Συμβούλιο των Ενώσεων Δικηγόρων και Ενώσεων Νομικών της Ευρώπης (CCBE) που εκπροσωπεί περισσότερους από 700.000 νομικούς, εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, σκοπεύοντας να βελτιωθεί η ποιότητα και η ταχύτητα των υπηρεσιών που παρέχουν στους εντολείς τους. Αυτός ο κώδικας αντικαθιστά τον προηγούμενο του Νοεμβρίου 2000 που προέκυψε από τις εξελίξεις στην τηλεπικοινωνιακή τεχνολογία και την πρακτική.
Ο νέος κώδικας σχετίζεται με την νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων, την πνευματική ιδιοκτησία, τις ηλεκτρονικές υπογραφές και την αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών εγγράφων και e-mails. Επίσης περιέχει υποδείξεις και παρουσιάζει παραδείγματα για καλύτερες πρακτικές εφαρμογές.
http://www.ccbe.org/doc/En/ccbe_guidelines_ecommunication_internet_en.pdf
Σχετικά θα πρέπει να ενημερωθούν οι κρατικές αρχές που η μόνη σχετική εξέλιξη που έχουν να επιδείξουν είναι η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικής δήλωσης και η αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών (όπου έχει τεθεί σε εφαρμογή).
Ταυτόχρονα, ο κώδικας αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα soft law, υπενθυμίζοντας την δικαιοπαραγωγική αποστολή των νομικών (και όχι περιοριστικά των "δικηγόρων") στο σύγχρονο σύστημα διάπλασης του δικαίου.
2 σχόλια:
Καλημέρα.
Μήπως έχεις εικόνα από την κατάσταση στο χώρο του SPAM και MAILBOMBING στην Ευρώπη;
Παλαιότερα είχα ακούσει οτι στην Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπιστεί κατ' αντιστοιχία με το ανεπιθύμητο fax. Πρόσφατα όμως κάπου είχα διαβάσει οτι η ΕΕ έλαβε συγκεκριμένα μέτρα γι' αυτό.
(έχω τη διεύθυνση webmaster@ σε αρκετές διευθύνσεις χώρου και... κατακλύζομαι από spam, σε σημείο να μου κάνουν τη ζωή δύσκολη - παλαιότερα, όταν παρακολουθούσα στενά τα δρώμενα, είχα δώσει κι ένα "σεμινάριο" αντιμετώπισης του φαινομένου)
Τυπικά το ζήτημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα γιατί η Ελλάδα δεν έχει ενσωματώσει την Οδηγία 2002/58 για την προστασία δεδομένων στις επικοινωνίες (και ισχύει η ενσωμάτωση της παλαιότερης 97/66 που όμως καταργήθηκε από την ΕΕ). Με βάση το ισχύον δίκαιο προτείνω εγγραφή στο Μητρώο του άρθρου 13 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και ευθέως καταγγελία με την πρώτη αποστολή spam. Η Αρχή οφείλει να ερευνήσει την προέλευση, γεγονός που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα πρακτικό αν είναι δύσκολος ο εντοπισμός των δραστών. Σε επόμενη φάση προτείνω αγωγή αποζημίωσης (το μίνιμουμ σύμφωνα με τον νόμο είναι 6.000 ευρώ)
Δημοσίευση σχολίου