Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει αποζημίωση για τα δημοσιεύματα

Είναι περισσότερο από προφανές ότι μέρος του διεθνούς Τύπου μεταδίδει για την Ελλάδα σενάρια τα οποία δεν βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία, αλλά στην καλύτερη περίπτωση σε αδιασταύρωτες φήμες, αν όχι σε σκοπιμότητες που εξυπηρετούν τους κερδοσκόπους. Από την στιγμή που το σοβαρό Der Spiegel μεταδίδει ως είδηση κάποια φημολογία ότι δήθεν η Ελλάδα πρόκειται να αποχωρίσει από το ευρώ, η κατάσταση δεν έχει σχέση με τα περσινά ανθελληνικά φώτοσοπ σε αγάλματα και λοιπές υβριστικές δηλώσεις.

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να διαφυλάξει την εναπομείνασα αξιοπιστία της χώρας και να κινηθεί νομικά εναντίον τέτοιων δημοσιευμάτων, επιδιώκοντας την οφειλόμενη αποκατάσταση της ηθικής βλάβης και του πιθανού διαφυγόντος κέρδους. Υπάρχει μια σαφής διάκριση ανάμεσα στις εκτιμήσεις του κάθε οικονομολόγου που μπορεί να αξιολογεί όπως θέλει την εικόνα της χώρας (αξιολογική κρίση = ελευθερία της έκφρασης) και στη μετάδοση ανακριβών πληροφοριών περί δήθεν επικείμενων αποφάσεων όπως η άμεση αναδιάρθρωση ή η έξοδος από τον ευρώ (σκόπιμη αντιδεοντολογική μετάδοση ανακριβειών).

Δεν αρκεί η επικοινωνιακή διάψευση (άλλωστε το Φεβρουάριο του 2010 ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης έλεγε ότι δεν θα πάμε στο ΔΝΤ κι αν τον ρωτήσετε σήμερα πιθανώς θα εμμέινει ότι δεν πήγαμε τελικά), χρειάζεται έμπρακτη και δυναμική υποστήριξη του ισχυρισμού με δικαστική ενέργεια εις βάρος των ΜΜΕ που μεταδίδουν ανεξέλεγκτα ανακριβείς πληροφορίες.


Σχόλια

Ο χρήστης GeroGriniaris είπε…
Συμφωνώ, αλλά με ποιό επιχείρημα;
Ότι τι είχαν διαψεύσει;

Θα πρέπει, φαντάζομαι να περάσουν μερικά χρόνια και αν... δεν γίνουν όσα λένε όλοι αυτοί, τότε ίσως.
Θα πρέπει όμως τότε να κάνουν αγωγές και στο σύνολο των διεθνών και εγχώριων ΜΜΕ, διεθνών αξιολογητών, μέχρι και ανώνυμος υπουργός της κυβέρνησης υπήρξε χωρίς κατ' ουσίαν να διαψευστεί...
Ο χρήστης Νοσφεράτος είπε…
Σωστα
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Όχι, οι αξιολογητές λένε τη γνώμη τους, δεν διαδίδουν ψεύδη, έχω επισημάνει ενα απολυλτως συγκεκριμένο κριτήριο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Υπάρχει όμως ένα θέμα με τους οίκους αξιολόγησης: ότι οι κρίσεις τους λειτουργούν ως αυτοεκπληρούμενες προφητείες.
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Νομικώς αδιάφορο.
Ο χρήστης όχι πειραϊκή πατραϊκή είπε…
η ελλάς δεν θα κινηθεί νομικά. οι λόγοι γίγνονται:
α) αυτά που διαδίδουν ως οικονομικές συλλήψεις τα ΜΜΕ και οι έμψυχοι Δημοσιογράφοι με ιδιόκτητα μεγάλα πορταλάκια της σκέψης, δεν έχουν σχέση με το κομμάτι της οικονομικής πραγματικότητας που διαχειρίζονται οι κυβέρνησες -και δεν το επηρεάζουν (το τι λέει το ΜΜΕ ποτέ για όποιον αποφασίζει για πράγματα τέτοια δεν έχει καμιά αξία)
β) η ελλάς ουδέποτε θα δεχθεί να ταυτιστεί η αξιοπιστία της με τις οικονομικές πρακτικές
γ) η ελλάς δεν συναισθάνεται ηθική βλάβη επειδή έχασε το κέρδος της, γιατί δεν πιστεύει στο κέρδος
δ) η ελλάς έχει καταργήσει την απληστία-
και ένας άνθρωπος που πιστεύει τις φήμες σαν συναισθήματα και σαν σκέψεις δικές του είναι ένας φανατισμένος άνθρωπος. το κάνει αυτό το πράγμα για να αποδώσει ανθρώπινο κύρος στην οικονομία. αλλιώτικα δεν το παθαίνει η οικονομία αυτό της το πραγματάαααακι.
Ο χρήστης antitheto είπε…
Μήπως πρέπει πρώτα να ζητήσει η Ελλάδα αποζημίωση από τους απατεώνες που υποστήριζαν ότι θα προσφύγει στο ΔΝΤ παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης???
Σοβαρά τώρα. Γιατί δεν ζητάμε πρώτα αποζημίωση από τους πολιτικούς που τα έφαγαν μαζί μας (αυτοί ομολογούν-εμείς όχι)!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…