Παρασκευή, Μαΐου 06, 2011

Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει αποζημίωση για τα δημοσιεύματα

Είναι περισσότερο από προφανές ότι μέρος του διεθνούς Τύπου μεταδίδει για την Ελλάδα σενάρια τα οποία δεν βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία, αλλά στην καλύτερη περίπτωση σε αδιασταύρωτες φήμες, αν όχι σε σκοπιμότητες που εξυπηρετούν τους κερδοσκόπους. Από την στιγμή που το σοβαρό Der Spiegel μεταδίδει ως είδηση κάποια φημολογία ότι δήθεν η Ελλάδα πρόκειται να αποχωρίσει από το ευρώ, η κατάσταση δεν έχει σχέση με τα περσινά ανθελληνικά φώτοσοπ σε αγάλματα και λοιπές υβριστικές δηλώσεις.

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να διαφυλάξει την εναπομείνασα αξιοπιστία της χώρας και να κινηθεί νομικά εναντίον τέτοιων δημοσιευμάτων, επιδιώκοντας την οφειλόμενη αποκατάσταση της ηθικής βλάβης και του πιθανού διαφυγόντος κέρδους. Υπάρχει μια σαφής διάκριση ανάμεσα στις εκτιμήσεις του κάθε οικονομολόγου που μπορεί να αξιολογεί όπως θέλει την εικόνα της χώρας (αξιολογική κρίση = ελευθερία της έκφρασης) και στη μετάδοση ανακριβών πληροφοριών περί δήθεν επικείμενων αποφάσεων όπως η άμεση αναδιάρθρωση ή η έξοδος από τον ευρώ (σκόπιμη αντιδεοντολογική μετάδοση ανακριβειών).

Δεν αρκεί η επικοινωνιακή διάψευση (άλλωστε το Φεβρουάριο του 2010 ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης έλεγε ότι δεν θα πάμε στο ΔΝΤ κι αν τον ρωτήσετε σήμερα πιθανώς θα εμμέινει ότι δεν πήγαμε τελικά), χρειάζεται έμπρακτη και δυναμική υποστήριξη του ισχυρισμού με δικαστική ενέργεια εις βάρος των ΜΜΕ που μεταδίδουν ανεξέλεγκτα ανακριβείς πληροφορίες.


7 σχόλια:

GeroGriniaris είπε...

Συμφωνώ, αλλά με ποιό επιχείρημα;
Ότι τι είχαν διαψεύσει;

Θα πρέπει, φαντάζομαι να περάσουν μερικά χρόνια και αν... δεν γίνουν όσα λένε όλοι αυτοί, τότε ίσως.
Θα πρέπει όμως τότε να κάνουν αγωγές και στο σύνολο των διεθνών και εγχώριων ΜΜΕ, διεθνών αξιολογητών, μέχρι και ανώνυμος υπουργός της κυβέρνησης υπήρξε χωρίς κατ' ουσίαν να διαψευστεί...

Νοσφεράτος είπε...

Σωστα

e-Lawyer είπε...

Όχι, οι αξιολογητές λένε τη γνώμη τους, δεν διαδίδουν ψεύδη, έχω επισημάνει ενα απολυλτως συγκεκριμένο κριτήριο.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει όμως ένα θέμα με τους οίκους αξιολόγησης: ότι οι κρίσεις τους λειτουργούν ως αυτοεκπληρούμενες προφητείες.

e-Lawyer είπε...

Νομικώς αδιάφορο.

όχι πειραϊκή πατραϊκή είπε...

η ελλάς δεν θα κινηθεί νομικά. οι λόγοι γίγνονται:
α) αυτά που διαδίδουν ως οικονομικές συλλήψεις τα ΜΜΕ και οι έμψυχοι Δημοσιογράφοι με ιδιόκτητα μεγάλα πορταλάκια της σκέψης, δεν έχουν σχέση με το κομμάτι της οικονομικής πραγματικότητας που διαχειρίζονται οι κυβέρνησες -και δεν το επηρεάζουν (το τι λέει το ΜΜΕ ποτέ για όποιον αποφασίζει για πράγματα τέτοια δεν έχει καμιά αξία)
β) η ελλάς ουδέποτε θα δεχθεί να ταυτιστεί η αξιοπιστία της με τις οικονομικές πρακτικές
γ) η ελλάς δεν συναισθάνεται ηθική βλάβη επειδή έχασε το κέρδος της, γιατί δεν πιστεύει στο κέρδος
δ) η ελλάς έχει καταργήσει την απληστία-
και ένας άνθρωπος που πιστεύει τις φήμες σαν συναισθήματα και σαν σκέψεις δικές του είναι ένας φανατισμένος άνθρωπος. το κάνει αυτό το πράγμα για να αποδώσει ανθρώπινο κύρος στην οικονομία. αλλιώτικα δεν το παθαίνει η οικονομία αυτό της το πραγματάαααακι.

antitheto είπε...

Μήπως πρέπει πρώτα να ζητήσει η Ελλάδα αποζημίωση από τους απατεώνες που υποστήριζαν ότι θα προσφύγει στο ΔΝΤ παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης???
Σοβαρά τώρα. Γιατί δεν ζητάμε πρώτα αποζημίωση από τους πολιτικούς που τα έφαγαν μαζί μας (αυτοί ομολογούν-εμείς όχι)!

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...