Τρίτη, Μαΐου 10, 2011

Δικαστήριο υποχρεώνει Wikipedia να δώσει στοιχεία χρηστών

Τo Yψηλό Δικαστήριο του Λονδίνου εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία τρεις ιστοσελίδες (Wikipedia, Wordpress και Denver Post) πρέπει να χορηγήσουν τα στοιχεία ψευδώνυμων ή ανώνυμων χρηστών που είχαν αναρτήσει δυσφημιστικά σχόλια.

Η υπόθεση εκκινεί με το αίτημα ενός εκατομμυριούχου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι χρήστες των ιστοσελίδων των δυσφήμησαν και επιθυμεί να στραφεί δικαστικώς ευθέως εναντίον των χρηστών κι όχι μόνο εναντίον των ιστοσελίδων. Η είδηση μεταδίδεται από τον Guardian (βλ. εδώ) και την Huffington Post (βλ. εδώ). Ωστόσο σύμφωνα με νομικούς που μίλησαν με τον Guardian, οι εταιρίες των ιστοσελίδων, καθώς εδρεύουν στις ΗΠΑ ενδέχεται να μη εκτελέσουν την δικαστική διαταγή. Σύμφωνα με δηλώσεις δικηγορικής εταιρίας, ο ίδιος ενάγων είχε κινηθεί πέρσι εναντίον μιας ιστοσελίδας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο εκτέλεσε την δικαστική διαταγή.

Ήδη η Wikipedia και η εταιρία της Wordpress δήλωσαν ότι τέτοιου είδους αιτήματα - δηλαδή για άρση του απορρήτου - μπορούν να ικανοποιηθούν μόνον εφόσον υπάρχει δικαστικό ένταλμα που έχει εκδοθεί από αρχή των ΗΠΑ. Ωστόσο, για την απλή αφαίρεση δυσφημιστικών σχολίων, η Wordpress είπε ότι αρκείται στην προσκόμιση δικαστικής απόφασης, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται κάποιου είδους αμερικάνικο ένταλμα.

Eξάλλου, τα δικαστήρια των ΗΠΑ έχουν ήδη κρίνει από το 2009 ότι η εξύβριση αποτελεί έναν λόγο για την άρση του απορρήτου (βλ. εδώ υπόθεση Cohen).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...