Τετάρτη, Μαΐου 11, 2011

Επίσημα ακέφαλη η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων


Παρήλθε χθες το τρίμηνο από την παραίτηση του προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ. Χρίστου Γεραρή, ο οποίος αποχαιρέτησε οριστικά την Αρχή με ένα κείμενο που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα του φορέα (βλ. εδώ).

Ο Πρόεδρος εκλέχθηκε από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής το 2008 για τετραετή θητεία. Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του τονίζει ότι το ιδρυτικό νομοθέτημα της Αρχής (δηλ. ο Ν.2472/1997) ήταν υπερφιλόδοξο και υιοθέτησε τις πιο αυστηρές εκδοχές εφαρμογής της Οδηγίας 95/46, με αποτέλεσμα να αποδειχθεί μάλλον δύσκαμπτο στην πράξη και να υπερφορτώσει την Αρχή με γραφειοκρατικές υποχρεώσεις. Ένα άλλο πρόβλημα που επισημάνθηκε είναι η υποστελέχωση της Αρχής και η αδυναμία πρόσληψης νέου προσωπικού λόγω της γνωστής δημοσιονομικής κατάστασης. Ο Πρόεδρος αναφέρεται επίσης στο έργο της Αρχής για την προληπτική προστασία των προσωπικών δεδομένων, για τις νέες διατάξεις που ισχύουν (σχετικά με την δυνατότητα να δίνεται προτεραιότητα σε εκκρεμείς υποθέσεις, για αποσπάσεις προσωπικού και για την υποχρέωση των παρόχων τηλεπικοινωνιών από 1ης Σεπτεμβρίου για υποβολή καταλόγων συνδρομητών opt-out. Επίσης παρουσίασε συνοπτικά ορισμένες προετοιμαζόμενες νομοθετικές τροποποιήσεις που εξετάζονται από νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τέλος, ο Πρόεδρος αναφέρει ότι τα τρία χρόνια που πέρασε στην Αρχή "δεν θα ήταν ειλικρινής αν έλεγε ότι ήταν τα καλλίτερα του δημόσιου βίου του".

Το πρόσωπο που θα ηγηθεί της Αρχής θα πρέπει να επιλεγεί από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 101Α του Συντάγματος, με ομοφωνία ή πλειοψηφία 4/5. Σύμφωνα με μια θεσμικά απαράδεκτη φήμη που δεν έχει διαψευσθεί, θα προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο νέος Συνήγορος του Πολίτη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ (βλ. εδώ).

Ο κ. Γεραρής ήταν ο τρίτος πρόεδρος της ΑΠΔΠΧ, με πρώτο τον κ. Δαφέρμο (1997-2003) και δεύτερο τον κ. Γουργουράκη (2003-2008).




7 σχόλια:

Mary Ka είπε...

Μια απ' τα ίδια τα καλά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης θα έχουμε?

e-Lawyer είπε...

Δεν είναι ακέφαλο.

Ανώνυμος είπε...

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/7384932_tropologiadiakyb1.pdf (σελ. 24): "Κατά την αληθή έννοια της διάταξης του άρθρου 3 παρ. 2 εδ. ε΄ ν. 3051/2002 ..., η αυτοδίκαιη παράταση της θητείας των μελών του ΕΣΡ καλύπτει ισόχρονο διάστημα μέχρι το διορισμό των νέων μελών ... και είναι επιτρεπτή επί όσο χρόνο δεν έχουν ορισθεί τα νέα μέλη"! Απορίες: 1. Είναι δουλειά του νομοθέτη να ορίζει την "αληθή έννοια" διατάξεων αντί να τις τροποποιεί; 2. Μιά διάταξη του 3051 που καταλαμβάνει πέντε ανεξάρτητες αρχές, είναι δυνατό να έχει κάποια "αληθή έννοια" ως προς μία αρχή και κάποια άλλη "αληθή έννοια" ως προς τις υπόλοιπες τέσσερις; 3. Μήπως η τροπολογία αυτή (αν βέβαια δεν θεωρηθεί αντισυνταγματική), που καταλύει νομοθετικά την έννοια του εύλογου χρόνου, επιδρά και στις άλλες αρχές πέραν του ΕΣΡ;

e-Lawyer είπε...

1. Ναι. Υπάρχουν ερμηνευτικοί νόμοι, οι οποίοι αναγνωρίζονται και από το Σύνταγμα στη διάταξη περί αναδρομικότητας.

2. Όχι.

3. Η διατύπωση αφορά το ΕΣΡ. Η τελολογία και τις υπόλοιπες αρχές. Η αντισυνταγματικότητα όμως εκτοπίζει και την διατύπωση και την τελολογία.

Ανώνυμος είπε...

Και όμως, κατατέθηκε προς ψήφιση ...

Ανώνυμος είπε...

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=275965 "... ο εκπρόσωπος Τύπου του δημάρχου Γ. Μπούτσελης ..."

http://new.synigoros.gr/?i=human-rights.el.stelexos "Ειδικοί επιστήμονες: ... Μπούτσελης Γιάννης ..."

Ανώνυμος είπε...

αναμένουμε με ενδιαφέρον να αναρτήσεις την αξιολόγηση αποτελεσματικότητας της ΑΠΔΠΧ για το έτος 2010!!

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...