Δευτέρα, Μαΐου 02, 2011

Άκαρπη και η τελευταία συνεδρίαση για τον Συμπαραστάτη των Αθηναίων

Περατώθηκε πριν από λίγο η δεύτερη και τελευταία - κατά Καλλικράτη - προβλεπόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων για την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Ασχολούμαι ερευνητικά με τον συγκεκριμένο θεσμό περίπου ένα χρόνο, πριν δηλαδή καν ψηφιστεί ο "Καλλικράτης" και ήμουν από τους αισιόδοξους ότι όχι μόνο θα μπορέσει να αναδειχθεί ένα πρόσωπο - που το χρειάζονται όλοι για να λύνει προβλήματα και να αποφορτίζει άλλες υπηρεσίες και θεσμούς - αλλά και ότι δεν θα υπήρχε τόσο μεγάλο πρόβλημα στην διαδικασία της ανάδειξής του.

Στο τέλος της προηγούμενης συνεδρίασης, της 28ης Φεβρουαρίου (βλ. εδώ), είχαν γίνει κάποιες νύξεις για να συνεννοηθούν οι παρατάξεις του Συμβουλίου, προκειμένου να βρεθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, ώστε να συγκεντρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία που προβλέπει ο νόμος (ο Συμπαραστάτης εκλέγεται με τις ψήφους των 2/3 του Συμβουλίου, επομένως δεν αρκούν οι ψήφοι των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης). Τελικά δεν κατέστη εφικτό να επιτευχθεί αυτή η συνεννόηση.

Σήμερα συζητήθηκε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται κάποια νομοθετική διάταξη, ώστε να "χαλαρώσει" λίγο η αυστηρότητα αυτής της διαδικασίας, ώστε να κατορθώσει να εκλεγεί κάποια στιγμή, στο μέλλον, Συμπαραστάτης και στους Δήμους που η διαδικασία απέβη άκαρπη όπως και στην Αθήνα. Η παράταξη του κ. Κακλαμάνη απείχε από την ψηφοφορία, ενώ η Ανοιχτή Πόλη και η παράταξη του κ. Αμυρά ζήτησαν αναβολή της διαδικασίας, η οποία δεν δόθηκε και τελικά απείχαν και αυτοί από την ψηφοφορία.

Ο θεσμός αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τις παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης (υποστηρίζεται από το ΚΚΕ) και της "Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας" (υποστηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ), επειδή θεωρούν ότι οι αιρετοί δημοτικοί σύμβουλοι είναι επαρκείς για να εκπροσωπήσουν τους δημότες - προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί τη διαφορά ανάμεσα σε ανεξάρτητη αρχή, η οποία δεν "εκπροσωπεί" αλλά παρεμβαίνει ως τρίτος, και σε αντιπροσωπευτικό πολιτικό θεσμό (όπως είναι το δημοτικό συμβούλιο).

Ήμουν ένας εκ των υποψηφίων και στη σημερινή διαδικασία, υποστηρίζοντας την "Πρόταση για την Οργάνωση και Λειτουργία του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στον Δήμο Αθηναίων" την οποία δημοσιοποιήσαμε από τις 25.11.2010 (βλ. εδώ) . Με δική μας μεταγενέστερη πρόταση, η δημοτική αρχή αποφάσισε να καλέσει τους υποψηφίους, ενώ αρχικά δεν είχε καν προβλεφθεί η δυνατότητα να παραστούν στην αίθουσα συνεδρίασης (βλ. εδώ και εδώ). Η πρότασή μας έχει ακολουθηθεί από πολλούς Δήμους, αλλά και από εκλεγμένους Συμπαραστάτες, οι οποίοι στις συνεντεύξεις τους και σε φυλλάδια με το όραμά τους έχουν υιοθετήσει τις Γενικές Αρχές Λειτουργίας (βλ. εδώ) , αλλά και την Μέθοδο των Τριών Σταδίων παρέμβασης για την επίλυση των προβλημάτων (τηλεφωνική παρέμβαση εντός 24 ωρών, επιτόπια παρέμβαση στην ελεγχόμενη δημοτική υπηρεσία, έκδοση πορίσματος βλ. εδώ). Προσωπικά δέχομαι σχεδόν καθημερινά τηλεφωνήματα από Συμπαραστάτες, υποψήφιους Συμπαραστάτες, αλλά και δημοτικούς φορείς προκειμένου να συνδράμουμε με τις μελέτες που έχουμε κάνει για το θεσμό. Είναι πολύ ευχάριστο ότι η Ομάδα Εργασίας για τον Συμπαραστάτη των Αθηναίων καθιέρωσε ένα πρότυπο που ακολουθείται σήμερα σε όλη τη χώρα. Είναι όμως και δυσάρεστο ότι αυτό δεν αναγνωρίστηκε ακόμη από τον Δήμο Αθηναίων.

Η πρότασή μας ενέπνευσε μια εταιρία ανάπτυξης λογισμικού να προχωρήσει σε χορηγία προς τον Δήμο Αθηναίων του λογισμικού που ανάπτυξε για μια ανεξάρτητη αρχή, με τις απαραίτητες δωρεάν τροποποιήσεις και δωρεάν συντήρηση (βλ. εδώ).

Παρ' όλ' αυτά, οι δημοτικοί σύμβουλοι φοβούνται ότι ένας δυναμικός Συμπαραστάτης μπορεί μετά να κατέβει στις εκλογές και να τους πάρει τις ψήφους, κατεβαίνοντας ως υποψήφιο (βλ. εδώ). Γι' αυτό και πάλι σήμερα άκουσα ότι θα ήθελαν να προτιμήσουν κάποιον φτασμένο, ει δυνατόν και συνταξιούχο.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ύστερα από την νομοθετική εξέλιξη που αναμένεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, η ομάδα μας θα επανέλθει με μια ακόμη πρόταση για την Οργάνωση και Λειτουργία του θεσμού προς τον Δήμο Αθηναίων.

Eδώ μπορείτε να δείτε μια παρουσίαση της Πρότασης, μετά την προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...