Τρίτη, Μαΐου 03, 2011

O διαδικτυακός τόπος του Δήμου Αθηναίων ως blog του Δημάρχου

Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει έναν χρήσιμο διαδικτυακό τόπο (cityofathens.gr), ο οποίος χαρτογραφεί τις υπηρεσίες του και αποτελεί έναν επαρκή κατάλογο τηλεφώνων κι άλλων πρακτικών πληροφοριών. Ωστόσο, μέσα σε αυτόν δεν μπορεί κανείς να βρει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, αλλά ούτε και τα video αυτών, μολονότι οι συνεδριάσεις μαγνητοσκοπούνται κανονικά από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Η έλλειψη αυτή καθίσταται πιο σοβαρή ενόψει της μονομερούς ανάρτησης ανακοινώσεων και ομιλιών του Δημάρχου στην αρχική σελίδα, χωρίς οι ανακοινώσεις αυτές να περιορίζονται, ας πούμε, στις πιο θεσμικές παρεμβάσεις εκπροσώπησης, αφού επεκτείνονται - και κυρίως αφορούν- στις δηλώσεις με τις οποίες ο Δήμαρχος απαντάει στην αντιπολίτευση. Επί του παρόντος φερ' ειπείν, στην αρχική σελίδα του cityofathens.gr υπάρχουν κάποιες δηλώσεις του κ. Καμίνη από το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, στις οποίες απαντάει στις κατηγορίες περί απαγορεύσεων στον 9.84 κλπ (βλ. εδώ), πράγματα που είχε πει και σε συνέντευξη τύπου επ' αφορμή του Γύρου των Αθηνών και πάλι είχαν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.

Γενικότερα, η χρήση των δημοσιεύσεων που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων, πέρα δηλαδή από το καθαρά πληροφοριακό της περιεχόμενο, είναι αυτή ενός βήματος μονομερούς ενημέρωσης των ενδιαφερομένων για όσα "απαντά" ο Δήμαρχος στις στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να παρατίθεται κάπου η αντίθετη άποψη, κάτι το οποίο θα καλυπτόταν με την ανάρτηση των πρακτικών συνεδριάσεων αλλά και των video των συνεδριάσεων και του υπόλοιπου υλικού.

Aντίθετα, η προσωπική πολιτική ιστοσελίδα του Δημάρχου (βλ. εδώ) περιέχει ως τελευταία ανανέωση της αρχικής σελίδας την κοπή πίτας τον Ιανουάριο, δηλαδή είναι έξι μήνες πίσω.

Έτσι, ο διαδικτυακός τόπος του Δήμου Αθηναίων δεν υπηρετεί την πολυφωνία και την σφαιρική ενημέρωση, ιδιότητες που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε δημόσιο ενημερωτικό μέσο, αλλά έχει επιστρατευθεί μάλλον ως ένα επικοινωνιακό βήμα του Δημάρχου, υποκαθιστώντας έτσι την λειτουργία μιας προσωπικής ιστοσελίδας, όπως θα ήταν ένα blog (χωρίς όμως δυνατότητα σχολιασμού). Δεν είναι όμως αυτός ο ρόλος του διαδικτυακού τόπου ενός Δήμου, ο οποίος εξάλλου κατά τον Ν.3448/2006 ("Περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα") θα έπρεπε να περιέχει κάθε δημόσιο έγγραφο του Δήμου, μεταξύ των οποίων και τα πρακτικά συνεδριάσεων.

Βέβαια, όποιος επισκέπτεται την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη (βλ. εδώ), η οποία είναι ίδια κι απαράλλακτη από το 2003 (και πιο παλιά) που ο κ. Καμίνης ανέλαβε την διεύθυνση της ανεξάρτητης αρχής, αντιλαμβάνεται ότι η σχέση του Δημάρχου με το διαδίκτυο περιορίζεται στην μονομερή χρήση του μέσου, αποκλείοντας δυνατότητες Web 2.0 και social media, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της προεκλογικής του σελίδας. Άλλο όμως είναι η δυνατότητα σχολιασμού κι άλλο είναι η υποχρέωση για ηλεκτρονική διάθεση των εγγράφων του Δήμου και φυσικά η δεοντολογική υποχρέωση των δημοσιογράφων που συντηρούν την ιστοσελίδα του Δήμου για πλήρη ενημέρωση του κοινού, χωρίς αποσπασματική μετάδοση της είδησης.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...