Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης: ούτε στα blogs μέσων ενημέρωσης εφαρμόζεται ο νόμος περί τύπου

Είναι γνωστή η πρόσφατη νομολογία των πρωτοδικείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης περί μη εφαρμογής του νόμου περί τύπου σε ιστολόγια. Σε αυτήν έρχεται να προστεθεί μια απόφαση του Ιουλίου 2011 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η οποία εφάρμοσε ακριβώς το ίδιο σκεπτικό για τα σχόλια που αναρτήθηκαν σε ιστολόγιο, το οποίο εμπεριέχεται σε ενημερωτικό διαδικτυακό τόπο.

Το Δικαστήριο επέκτεινε λοιπόν την μη εφαρμογή του νόμου περί τύπου και στα ιστολόγια των διαδικτυακών μ.μ.ε., παρόλο που σε αυτά ενδέχεται να υπάρχει επιχειρηματική διάρθρωση (το "κλειδί" που απάλλασσε τους "απλούς" bloggers, μέχρι σήμερα, από το νόμο περί τύπου). Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται λοιπόν πλέον όχι στην ύπαρξη ή την έλλειψη "επιχειρηματικής διάρθρωσης", αλλά στο κοινό δεδομένο ότι ο σχολιαστής του ιστολογίου δεν τελεί σε κάποια σχέση εξάρτησης με τον ιστολόγο (ή το μ.μ.ε. που τον φιλοξενεί) σε αντίθεση με τον "συντάκτη" ενός μ.μ.ε που κατά τον νόμο περί τύπου η ευθύνη του συνεπιφέρει την αντικειμενική ευθύνη του ιδιοκτήτη του μέσου.

Δικονομικά, η απόφαση παραπέμπει την αγωγή στην τακτική διαδικασία όχι μόνο επειδή παραλείφθηκε η προδικασία της απόπειρας εξωδικαστικής επίλυσης διαφοράς (που πλέον καταργήθηκε εξάλλου με τον Ν. 3994/2011, oπότε αν το δικαστήριο αρκείτο σε αυτό, θα μπορούσε στο μέλλον πια να την "κρατήσει" και να την δικάσει, λόγω της τροποποίησης του άρθρου 214Α), αλλά και επειδή δεν τηρήθηκε η προδικασία της προκατάθεσης προτάσεων, σχετικών και προσθήκης, κατά τις προβλεπόμενες στο άρθρο 237 ΚΠολΔ που τηρείται στην τακτική διαδικασία.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι και οι εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν ιστολόγια ή διαδικτυακά μέσα με ελεύθερο σχολιασμό, εάν έχουν ασκηθεί κατά την ειδική διαδικασία του νόμου περί τύπου, δεν θα δικαστούν, όχι πια επειδή δεν τηρήθηκε η απόπειρα εξωδικαστικής, αλλά επειδή δεν τηρήθηκε η προκατάθεση προτάσεων, σχετικών κλπ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…