Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 07, 2011

Η πρώτη υπόθεση blogger στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εξετάσει αυτό το μήνα την υπόθεση των "Donkey bloggers" εναντίον του Αζερμπαϊτζάν (βλ. εδώ κι εδώ). Πρόκειται για δύο ακτιβιστές που χρησιμοποιούσαν εκτενώς τις πλατφόρμες των social media, όπως το twitter, το youtube κλπ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την νεολαία εναντίον της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν. Από ένα βίντεο στο οποίο ένα άτομο εμφανιζόταν να δίνει συνέντευξη τύπου ντυμένο με στολή γαϊδάρου, πήραν το όνομα Donkey bloggers, δηλαδή γαϊδουροιστολόγοι.

Οι δύο bloggers φυλακίστηκαν για "χουλιγκανισμό" και υπό τη γενική κατακραυγή των διεθνών οργανισμών και οργανώσεων υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων απελευθερώθηκαν. Προσέβαλαν όμως τις εναντίον τους πράξεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για σωρεία παραβιάσεων, όπως η αρχή της δίκαιης δίκης (άρθρο 6 ΕΣΔΑ), η παραβίαση της ιδιωτικότητας (άρθρο 8 ΕΣΔΑ) και η παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρο 10 ΕΣΔΑ).

Από τα στοιχεία που μπορεί κανείς να διαβάσει στο Διαδίκτυο, είναι αμφίβολο εάν μετά την αποφυλάκισή τους, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εντοπίσει παραβιάσεις. Ωστόσο, ακόμα και μετά την αποφυλάκιση, υπάρχει ένα στοιχείο παράβασης της ΕΣΔΑ που παραμένει: το αποτρεπτικό αποτέλεσμα (chilling effect) που παράγεται εις βάρος της ελευθερίας της έκφρασης, όταν το άτομο διώκεται για τις απόψεις του. Πρόκειται για μια έννοια που έχει αναπτυχθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όταν μια φαινομενικά νομότυπη δίωξη και κύρωση υπερβαίνει τα όρια που είναι ανεκτά σε μια δημοκρατική κοινωνία. Ειδικά σε υποθέσεις ελευθερίας της έκφρασης, στις οποίες αναγνωρίζεται ο ρόλος του τύπου ως ένας φρουρός της δημόσιας ζωής (public watchdog), το ΕΔΔΑ έχει αναγνωρίσει ότι οι υπερβολικές κυρώσεις που προκαλούν αποτρεπτικό αποτέλεσμα είναι αντίθετες στο άρθρο 10 της ΕΣΔΑ.Ένα σκεπτικό που θα πρέπει να υιοθετηθεί κι από δικαστικές αποφάσεις Ελληνικών δικαστηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποκατάσταση διευθυντή που υποβιβάστηκε παρανόμως σε τμηματάρχη από τον Δήμο Αθηναίων

  Σε υπόθεση του γραφείου μας, δικαιώθηκε διευθυντής του Δήμου Αθηναίων, τον οποίο ο δήμαρχος είχε τοποθετήσει σε θέση προϊσταμένου τμήματος...