Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η πρώτη υπόθεση blogger στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εξετάσει αυτό το μήνα την υπόθεση των "Donkey bloggers" εναντίον του Αζερμπαϊτζάν (βλ. εδώ κι εδώ). Πρόκειται για δύο ακτιβιστές που χρησιμοποιούσαν εκτενώς τις πλατφόρμες των social media, όπως το twitter, το youtube κλπ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την νεολαία εναντίον της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν. Από ένα βίντεο στο οποίο ένα άτομο εμφανιζόταν να δίνει συνέντευξη τύπου ντυμένο με στολή γαϊδάρου, πήραν το όνομα Donkey bloggers, δηλαδή γαϊδουροιστολόγοι.

Οι δύο bloggers φυλακίστηκαν για "χουλιγκανισμό" και υπό τη γενική κατακραυγή των διεθνών οργανισμών και οργανώσεων υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων απελευθερώθηκαν. Προσέβαλαν όμως τις εναντίον τους πράξεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για σωρεία παραβιάσεων, όπως η αρχή της δίκαιης δίκης (άρθρο 6 ΕΣΔΑ), η παραβίαση της ιδιωτικότητας (άρθρο 8 ΕΣΔΑ) και η παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρο 10 ΕΣΔΑ).

Από τα στοιχεία που μπορεί κανείς να διαβάσει στο Διαδίκτυο, είναι αμφίβολο εάν μετά την αποφυλάκισή τους, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εντοπίσει παραβιάσεις. Ωστόσο, ακόμα και μετά την αποφυλάκιση, υπάρχει ένα στοιχείο παράβασης της ΕΣΔΑ που παραμένει: το αποτρεπτικό αποτέλεσμα (chilling effect) που παράγεται εις βάρος της ελευθερίας της έκφρασης, όταν το άτομο διώκεται για τις απόψεις του. Πρόκειται για μια έννοια που έχει αναπτυχθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όταν μια φαινομενικά νομότυπη δίωξη και κύρωση υπερβαίνει τα όρια που είναι ανεκτά σε μια δημοκρατική κοινωνία. Ειδικά σε υποθέσεις ελευθερίας της έκφρασης, στις οποίες αναγνωρίζεται ο ρόλος του τύπου ως ένας φρουρός της δημόσιας ζωής (public watchdog), το ΕΔΔΑ έχει αναγνωρίσει ότι οι υπερβολικές κυρώσεις που προκαλούν αποτρεπτικό αποτέλεσμα είναι αντίθετες στο άρθρο 10 της ΕΣΔΑ.Ένα σκεπτικό που θα πρέπει να υιοθετηθεί κι από δικαστικές αποφάσεις Ελληνικών δικαστηρίων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…