Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι γερμανικές Αρχές Προστασίας Δεδομένων κυνηγούν το Facebook

Σύμφωνα με αυτή την είδηση, οι γερμανικές Αρχές επέβαλαν πρόστιμο 300.000 ευρώ στο Facebook, επειδή οι όροι χρήσης του ως προς την αναγνώριση προσώπων βρίσκονταν σε αντίθεση με το γερμανικό δίκαιο προστασίας προσωπικών δεδομένων (βλ. εδώ).

Η είδηση υπενθυμίζει ότι, ανεξάρτητα από την έδρα της κάθε εταιρίας υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, οι εταιρίες αυτές οφείλουν να σέβονται και το δίκαιο των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται. Η φερόμενη παραβίαση του γερμανικού δικαίου των προσωπικών δεδομένων εκ μέρους της Facebook ενδεχομένως να σημαίνει γενικότερα ασυμβατότητα με το ευρωπαϊκό δίκαιο της προστασίας προσωπικών δεδομένων, το οποίο είναι εναρμονισμένο με την οδηγία 95/46.

Εφόσον σημειώνονται τέτοιου είδους ασυμβατότητες, του θέματος βέβαια θα πρέπει να επιληφθεί η ομάδα εργασίας των ευρωπαϊκών αρχών προστασίας δεδομένων του άρθρου 29.

Σαν συμπέρασμα, πάντως, θα πρέπει να κρατήσουμε ότι η εκάστοτε χώρα δεν είναι ανίσχυρη στην επιβολή της νομοθεσίας της όταν αυτή παραβιάζεται από πολυεθνικές που δεν συμμορφώνονται με το εσωτερικό δίκαιο της εκάστοτε χώρας στην οποία δραστηριοποιούνται.

Aπό την άλλη πλευρά, διαβάζουμε μια άλλη είδηση η οποία προκαλεί μάλλον το γέλιο: γερμανός επίτροπος προστασίας δεδομένων καλεί τις ιστοσελίδες υπηρεσιών του κρατιδίου του να αφαιρέσουν το "Like" κουμπί του facebook και άλλα plug-ins με το σκεπτικό ότι το facebook στέλνει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών στις Η.Π.Α. (βλ. εδώ).

Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, μια σοβαρή και μια που ξεχνάει τους όρους λειτουργίας του διαδικτύου.
Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πράγματι τέθηκε το θέμα στο facebook βλέπετε π.χ. http://www.guardian.co.uk/technology/2011/aug/03/facebook-facial-recognition-privacy-germany.

Δεν βρήκα πουθενά είδηση όμως στο διαδίκτυο ότι επιβλήθηκε πρόστιμο και μάλιστα 300.000 ΕΥΡΩ. Μάλλον το ελληνικό δημοσίευμα το μπερδεύει με άλλο πρόστιμο που είχε ήδη επιβληθεί για άλλο λόγο.

Είναι κατανοητό μία χώρα με την ιστορία της Γερμανίας να δείχνει τέτοια ευαισθησία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ας μην ξεχνάμε τα "κατορθώματα" της Γερμανίας :
σε εφαρμογή του νόμων του 1935 γνωστών και ώς "Φυλετικών νόμων" και αξιοποιόντας στο έπακρο τις ληξιαρχικές εγγραφές γάμων και του θρησκεύματος των συζύγων 7 γεννιές πίσω ( μέχρι περίπου γύρω στο 1790 ) "κατάφερε" να ξεπαστρέψει συστηματικά και μαζικά όποιον δεν ταίριαζε στα κριτήρια των φυλετικών νόμων.

Βέβαια η Γερμανία συνεχίζει - όπως εντωματαξύ και οι άλλες χώρες του κόσμου - να μαζεύει αυτά τα στοιχεία καθώς και άλλα πολλά πιστεύοντας ότι όντας τώρα δημοκρατία μπορεί να τα επεξεργάζεται νόμιμα για το καλό της χώρας . Τό πρόβλημα είναι όμως ότι και το 1935 ενώ δεν υπήρχε δημοκρατία η επεξαργασία των στοιχείων "νόμιμα" γίνονταν.

Το πρόβλημα της Γερμανίας πρωτίστως είναι να διατηρήσει το αποκλειστικό κρατικό προνόμιο συλλογής, φύλαξης και επαξεργασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Ο 'Ερικ Χομπσμπάουμ είκοσι περίπου χρόνια μετα την ολοκλήρωση του βιβλίου του "ο σύντομος 20ος αιώνας" διαπιστώνει ότι τα εθνικά κράτη σε όλες τους τις λειτουργίες αποδυναμώνονται συνεχώς και ακατάσχετα.

Η Γερμανία συνεχίζει να θέλει να παίζει το ρόλο του καλού και εργατικού παλικαριού μέσα στο απόλυτο πλέον πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάος. Για πόσο ακόμα ;

Μήπως ήδη τα εκατομμύρια χρηστών των κοινωνικών δικτύων έχουν πάρει προ πολλού διαζύγιο απο τα ένδοξά τους εθνικά κράτη , ακόμη και οι Γερμανοί ;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…