Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα μέλη στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, διορίστηκαν νέα μέλη και πρόεδρος στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (βλ. εδώ). 

Ανάμεσα σε αυτούς είναι τα εξής αναπληρωματικά μέλη:

-  ο επίκουρος καθηγητής κ. Ανθόπουλος, ο οποίος έχει αρθρογραφήσει σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων στην "Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου" και αλλού. 

- ο επίκουρος καθηγητής δημοσίου δικαίου κ. Βλαχόπουλος, ο οποίος έχει δημοσιεύσει το βιβλίο "Διαφάνεια της κρατικής δράσης και προστασία προσωπικών δεδομένων", μια παρουσίαση του οποίου μπορείτε να δείτε εδώ

- ο επίκουρος καθηγητής αστικού δικαίου κ. Χριστοδούλου, ο οποίος έχει δημοσιεύσει το βιβλίο "Προστασία της προσωπικότητας και της συμβατικής ελευθερίας στα κοινωφελή δίκτυα - προσωπικά δεδομένα και ανταγωνισμός σε Ενέργεια, Επικοινωνίες και Μεταφορές" κι έχει αρθρογραφήσει σχετικά στο "Δίκαιο Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας" και αλλού. 

Τα υπόλοιπα νέα πρόσωπα που διορίστηκαν δεν γνωρίζω αν έχουν κάποια προηγούμενη σχέση με το αντικείμενο της προστασίας προσωπικών δεδομένων. 

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην αποστολή τους. 


Σχόλια

Ο χρήστης Kostas P. είπε…
Καλά ναι ειδικά ο Αντώνιος Συμβώνης (http://algo.math.ntua.gr/~symvonis/cv.pdf) φαίνεται να έχει ιδιαίτερα στενή σχέση με το αντικείμενο.
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Εντυπωσιακό βιογραφικό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…