Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 24, 2008

Συνήγορος του Πολίτη: Χρειάζεται καλύτερη λειτουργία των επιτροπών κρίσεων για απαλλαγή από στράτευση


Τη βελτίωση της λειτουργίας των επιτροπών κρίσεων σε περιπτώσεις απαλλαγών από το στράτευμα και την εξατομίκευση της κάθε περίπτωση συνιστά ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από την εξέταση του υφιστάμενου πλαισίου, σε συνέχεια σχετικών αναφορών πολιτών.
Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το ζήτημα της πλημμελούς αιτιολογίας κρίσεων "σωματικής ικανότητας" στρατευσίμων,από την αρμόδια Επιτροπή Απαλλαγών. Διαπιστώθηκε ότι σε σειρά σχετικών αποφάσεών της, η Επιτροπή αυτή παρεκκλίνει αναιτιολόγητα τόσο από τις αρχικές γνωματεύσεις ειδικών στρατιωτικών ιατρών, όσο και από τον ισχύοντα "Πίνακα Νοσημάτων", βάσει του οποίου ορισμένες παθήσεις επιφέρουν υποχρεωτικά απαλλαγή από τη στράτευση.
Το υπουργείο φυσικά υπεραμύνθηκε της πρακτικήγς αυτής αναφερόμενο σε προσωρινή κρίση και αναφέρει ότι η οριστική εκτίμηση "σωματικής ικανότητας" προϋποθέτει κατάταξη του στρατευσίμου και νοσηλεία σε στρατιωτικό νοσοκομείο!!!

Το Πόρισμα του Συνηγόρου βρίσκεται αναρτημένο εδώ.

Η γενικευμένη αυτή πρακτική που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εξοργιστική και θέτει σαφέστατα σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Το υπουργείο πρέπει να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που εντόπισε ο Συνήγορος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για όσους δεν γνωρίζουν τη διαδικασία, μια περίληψη.

Ο στρατεύσιμος, αφού παραπέμπεται (από το στρατόπεδο, αν καταταγεί, από το κατά τόπους φρουραρχείο, αν δεν καταταγεί) σε εξέταση από ειδικό ιατρό σε στρατιωτικό νοσοκομείο, καταθέτει το πόρισμα της εξέτασης και τα σχετικά έγγραφα στο στρατολογικό του γραφείο. Εκείνο, τον παραπέμπει για τελική κρίση από την αρμόδια επιτροπή απαλλαγών.

Η επιτροπή απαλλαγών είναι τριμελής και αποτελείται από ιατρούς διάφορων ειδικοτήτων. Έτσι, ένας ουρολόγος κρίνει έναν καταθλιπτικό κι ένας ψυχίατρος έναν καρδιακό. Προφανώς ανεπαρκείς στη διαμόρφωση τελικής κρίσης, ιδιαίτερα δε αφού έχει προηγηθεί εξέταση από ειδικό ιατρό. Συχνά, μάλιστα, στο χώρο της "κρίσης" βρίσκεται ένας ιατρός - προφανώς, οι υπόλοιποι έχουν σημαντικότερες ασχολίες.

Στο θέμα των παράνομων πρακτικών που διαπίστωσε και ο Συνήγορος του Πολίτης, η Νέα Σοβιετική Δημοκρατία του Ελλαδιστάν βάζει αδιάκριτα σφραγίδα "ΕΙΣΑΓΩΓΗ" στα έγγραφα του "υπό αμφισβήτηση" στρατεύσιμου. Με αυτόν τον τρόπο κρίνει πως πρέπει να κάνει το πειραματόζωο επ' αόριστον σε στρατιωτικό νοσοκομείο και, όταν δεήσει ο υπεύθυνος ιατρός, να συρθεί με πιζάμες σε στρατιωτικό όχημα με συνοδεία "μπράβων" για "τη δική του ασφάλεια", ώστε να μεταφερθεί εκ νέου στο γραφείο της επιτροπής απαλλαγών.

Φήμες θέλουν τον υπουργό να μελετά εκτοπισμούς στη Σιβηρία, στο πλαίσιο της νέας ελληνορωσικής συνεργασίας.

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...