Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 26, 2008

Επιμένει η Γαλλία σε ανεξάρτητη αρχή κατά της "πειρατείας", παρά την ψήφο της Ευρωβουλής!

Παρά την απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην προστεθεί η τροπολογία που έλεγε ότι επιτρέπεται η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα για την καταπολέμηση της "πειρατείας" στο Διαδίκτυο, η Γαλλία εμμένει. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η απόρριψη από την ΕΕ στις 24 Σεπτεμβρίου δεν επηρεάζει την απόφαση του Παρισιού για δημιουργία μιας ανώτατης ανεξάρτητης αρχής, με την αρμοδιότητα να παρακολουθεί την διαδικτυακή κίνηση των χρηστών και να "ειδοποιεί" τους πειρατές, επιβάλλοντας μάλιστα και την "κύρωση" της αποσύνδεσης από το Διαδίκτυο έως και για ένα έτος, σε περίπτωση επαναλμβανόμενων προσβολών.

Η ψήφος της Ευρωβουλής αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται κανένας περιορισμός στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των χρηστών χωρίς απόφαση δικαστικής αρχής, εκτός από την περίπτωση της δίωξης της παιδοφιλίας και του ρατσισμού, αλλά και της ασφάλειας των δικτυακών υποδομών. Η πνευματική ιδιοκτησία δεν εμπίπτει λοιπόν στις περιπτώσεις των περιορισμών χωρίς δικαστική απόφαση. 

Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Christine Albanel είπε ότι πρόκειται απλώς για μία ψηφοφορία σε φάση πρώτης ανάγνωσης, άρα είμαστε ακόμα στην αρχή της διαδικασίας. Επισημαίνει ότι ούτε το Συμβούλιο ΕΕ, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει αυτή την τροποποίηση. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γνώμνη της Γαλλίας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθόσον προεδρεύει στο Συμβούλιο της ΕΕ μέχρι το τέλος του 2008 και θα προσπαθήσει να επιβάλλει τις απόψεις της στη συζήτηση του "τηλεπικοινωνιακού πακέτου" στο Συμβούλιο, στις 27 Νοεμβρίου 2008.


Στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, βρισκόμαστε ακόμη σε φάση διερεύνησης, με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας να έχει έρθει σε επικοινωνία με τους παρόχους, προκειμένου να υπογραφεί ένα "συμφωνητικό" που θα δεσμεύει τις ίδιες τις εταιρίες, ώστε να λάβουν σχετικά μέτρα. Στη συνέχεια ο ΟΠΙ ξεκίνησε τη γνωστή "δημόσια διαβούλευση" όσον αφορά τη διερεύνηση των απόψεων της κοινής γνώμης, ζητώντας τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου που περιλάμβανε ερωτήσεις του στυλ "θα εξαπλωθεί κατά τη γνώμη σας το φαινόμενο της πειρατείας με ανταλλαγή αρχείων μεταξύ των χρηστών";

Στη συνέχεια η διαδικασία παραπέμφθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, μετά από σχετική αναφορά πολιτών και της digitalrights.gr.  Σύμφωνα με την αρχική προσέγγιση του Συνηγόρου, η "επιλογη του ΟΠΙ να συντάξει και να δημοσιεύσει κατάλογο ερωτήσεων προσβλέποντας στην διερεύνηση της γνώμης των χρηστών δεν συνιστά άσκηση δημόσιας εξουσίας", δηλαδή βρίσκεται πέραν των αρμοδιοτήτων που του έχουν αναγνωριστεί από τη νομοθεσία. Άρα η εν λόγω "διαβούλευση" ορθώς τίθεται εντός εισαγωγικών, αφού πρόκειται απλώς για "διερεύνηση γνώμης", όπως λέει ο Συνήγορος και συνεπώς δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη ως "Δημόσια Διαβούλευση" από τον επίδοξο νομοθέτη, αλλά το πολύ πολύ ως μια ερασιτεχνική δημοσκόπηση και μάλιστα με πάρα πολύ μικρό "δείγμα" (70 απαντήσεις περίπου). 

Αντί δηλαδή να διερευνηθεί πως θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων και της αναδιανομής τους στην κοινωνία της πληροφορίας, με την ενημέρωση και τη διάδοση λύσεων όπως τα Creative Commons, ασχολούμαστε με την αναζήτηση αναποτελεσματικών μέτρων αστυνόμευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...