Πέμπτη, Απριλίου 02, 2009

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: εκδίκασης υπόθεσης σχολικής γκετοποίησης παιδιών Ρομά


Στο Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περατώθηκε χθες η ακροαματική διαδικασία εναντίον της Κροατίας για το θέμα της γκετοποίησης των παιδιών Ρομά στα σχολεία. Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται ότι η δημιουργία τμημάτων μόνο για Ρομά στα σχολεία παραβιάζει το δικαίωμα τους στην εκπαίδευση μέσα σε ένα πολυ-πολιτισμικό περιβάλλον και τους προκαλεί σοβαρή ψυχολογική, συναισθηματική και εκπαιδευτική βλάβη και ιδίως συναισθήματα έλλειψης αυτοσεβασμού και γκετοποίησης.  

Από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  θα κριθεί κατά πόσον παραβιάζονται τα άρθρα 3 (απάνθρωπη μεταχείριση) 6 (εκδίκαση σε εύλογο χρόνο), άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου 1 (δικαίωμα στην εκπαίδευση) και άρθρο 14 (απαγόρευση διακρίσεων του άρθρου 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου η προσφυγή ασκήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 8 Μαϊου 2003. Με απόφαση της 17ης Ιουλίου 2008 το Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι η τοποθέτηση των παιδιών σε τάξεις που αποτελούνταν μόνο από Ρομά δεν ήταν αντίθετο στο κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα στην εκπαίδευση σε συνδυασμό με την απαγόρευση των διακρίσεων.  Δηλαδή στον πρώτο βαθμό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε 
Στις 13 Οκτώβρη 2008 οι προσφεύγοντες ζήτησαν παραπομπή της υπόθεσης στο Τμήμα Ευρείας Συνθέσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η αίτησή τους έγινε δεκτή με απόφαση της 1ης Δεκέμβρη 2008.

Στις 23 Ιανουαρίου 2009, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επέτρεψε με απόφασή του στο Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι να ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε αυτή την υπόθεση. Όμοια, επέτρεψε την πρόσθετη παρέμβαση στην Δημοκρατία της Σλοβακίας και στην οργάνωση Interights.

Aνάμεσα στους δικηγόρους των προσφευγόντων βρίσκεται και ο εξαίρετος κ. Θεόδωρος Αλεξανδρίδης, ο οποίος εκτός των άλλων αποτελεί ένα κινητό ευρετήριο νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και το e-lawyer τον ευχαριστεί γιατί μας έχει προμηθεύσει ουκ ολίγες φορές με αποφάσεις-διαμάντια για την ελευθερία της έκφρασης, όπως η απόφαση Kudeshkina κατά Ρωσίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...