Τετάρτη, Απριλίου 01, 2009

ΔΕΚ:Nόμιμα τα τέλη στη δημόσια τηλεόραση

Με απόφαση του Πρωτοδικείου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κρίθηκε ότι είναι η κρατική ενίσχυση της δημόσιας τηλεόρασης είναι μεν σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο του ανταγωνισμού καθώς και με το κοινοτικό δίκαιο της εσωτερικής αγοράς, αλλά θα πρέπει να πληρούνται ορισμένα κριτήρια.

Η υπόθεση άρχισε το 1993, όταν ένας ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός υπέβαλλε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλοντας το θέμα των τελών της δημόσιας τηλεόρασης, ως στοιχείο στρέβλωσης του ελεύθερου ανταγωνισμού (κρατική ενίσχυση) και ως στοιχείο αλλοίωσης των κανόνων λειτουργίας της ενιαίας εσωτερικής αγοράς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την απόφασή της επέβαλε ορισμένους όρους στην Γαλλική Δημοκρατία για την προσαρμογή του καθεστώτος αυτού, το οποίο κατ' αρχήν δεν θεωρείται αντίθετο στο κοινοτικό δίκαιο.

Ωστόσο, ο ιδιωτικός σταθμός δεν έμεινε ικανοποιημένος και προσέβαλε την απόφαση στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Το ΠΕΚ είπε ότι η απόφαση της Επιτροπής είναι ορθή. Ωστόσο, η εταιρία μπορεί να προσφύγει και σε δεύτερο βαθμό, ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Αυτά μας θυμίζουν την ιστορία της δικής μας ΕΡΤ που κάποιοι έλεγαν ότι το σύστημα πληρωμής τελών είναι αντίθετο στο κοινοτικό δίκαιο. Τώρα, τι λένε;



1 σχόλιο:

jorge είπε...

Δεν ξέρω αν είναι παράνομο (δεν είμαι του δικού σας επαγγελματικού χώρου), ξέρω όμως πως είναι εξαιρετικά άδικο να πληρώνω για ΕΡΤ εις διπλούν ενώ δεν έχω τηλεόραση.
(στο οικόπεδο στο χωριό απλά διατηρώ ένα κουζινάκι με ρεύμα ενώ στο σπίτι μου στην πόλη απλά δεν έχω τηλεόραση)

Το αγγλικό σύστημα που πληρώνουν license fee μόνο όσοι διαθέτουν τηλεοπτικούς δέκτες είναι σαφώς πιο δίκαιο.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...