Δευτέρα, Απριλίου 06, 2009

Περί διαγραφής σχολίων στο e-lawyer

Όπως είναι γνωστό, εδώ και μερικά χρόνια το e-lawyer έχει επιλέξει την χρήση moderation για τα σχόλια. Αυτό αποφασίστηκε επειδή υπήρχαν αρκετά κρούσματα ρατσιστικού, μισαλλόδοξου, ομοφοβικού και γενικότερα προσβλητικού λόγου στα σχόλια.

Περισσότερο από επιλογή, η χρήση του moderation σε ένα ιστολόγιο αποτελεί υποχρέωση για την προστασία των σχολιαστών αλλά και του ίδιου του διαλόγου. Είναι ένα προληπτικό λογοκριτικό μέτρο, όσο λογοκριτικό είναι και για μία εφημερίδα να επιλέγει ποιες επιστολές αναγνωστών της θα δημοσιεύσει στη στήλη της αλληλογραφίας. Φυσικά μπορεί να κριθεί για τη μία ή την άλλη επιλογή (βλ. και προηγούμενη ανάρτηση σχετικά με την επιστολή του κ. Γραμματίδη στην Καθημερινή). Αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το έννομο δικαίωμα κάθε ιδιώτη ως προς την επιλογή των μηνυμάτων και των ιδεών που θα φιλοξενήσει. Δεν είναι δηλαδή μια απαγορευμένη περίπτωση λογοκρισίας, αλλά μια επιβαλλόμενη ανάληψη ευθύνης από όσους δεν είναι σε θέση να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο το ιστολόγιό τους.

Ειδικά για το e-lawyer τα standards είναι ακόμη πιο αυξημένα, διότι καλεί σε διάλογο σχετικά με νομικά θέματα. Τα αντίστοιχα νομικά περιοδικά του συμβατικού τύπου ή και οι ομάδες διαλόγων για νομικά θέματα στο Διαδίκτυο δεν θα ενέκριναν κείμενα άσχετα με τον διεξαγόμενο διάλογο. Πολύ περισσότερο,  δεν θα ενέκριναν προσωπικές επιθέσεις κατά άλλων αρθρογράφων, σχολιαστών και επιστολογράφων, πέραν δηλαδή του context ενός νομικού διαλόγου. 

Το e-lawyer έχει έναν υβριδικό χαρακτήρα: αφενός αποσκοπεί στην ενημέρωση επί θεμάτων της νομικής επικαιρότητας ενσωματώνοντας και το κριτικό σχόλιο κι αφετέρου ως ιστολόγιο δεν χάνει τον προσωποπαγή χαρακτήρα που εξ ορισμού ενέχει κάθε αντίστοιχο βήμα ελεύθερης έκφρασης. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια ψηφιακή εκδοχή ενός νομικού περιοδικού όπως το Νομικό Βήμα, αλλά ούτε και για ένα προσωπικό ημερολόγιο στο οποίο γράφω τι θα φάω το μεσημέρι και που θα πάω το Σαββατοκύριακο. Πολύ περισσότερο, δεν πρόκειται για ένα επαγγελματικό ιστολόγιο, καθώς δεν παρέχει εξατομικευμένη νομική πληροφόρηση ως μια υπηρεσία τηλεσυμβουλών, αλλά ούτε αναπαράγει υποθέσεις που χειρίζομαι επαγγελματικά, εκτός αν υπάρχει κάποιο νέο νομικό θέμα που παρουσιάζει πρωτοτυπία και ως τέτοιο αξίζει μιας σύντομης κοινοποίησης των γενικών χαρακτηριστικών του. 

Από εκεί και πέρα, το e-lawyer δεν αποτελεί ούτε ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης (ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για "λογοκρισία"), αλλά ούτε κι ένα γενικό ιστολόγιο, όπου καθείς μπορεί να έρχεται και να γράφει ό,τι θέλει ως σχόλιο. Απευθύνεται σε όσους έχουν να συνεισφέρουν στον νομικό διάλογο για τα θέματα που τίθενται.

Στο πλαίσιο αυτό, το οποίο έχει εξηγηθεί πάρα πολλές φορές στους συμμετέχοντες σχολιαστές, έχουν διαγραφεί πολλά σχόλια άσχετα, προσβλητικά, αταίριαστα με τη φυσιογνωμία του e-lawyer κλπ. Επίσης έχει απαγορευθεί η είσοδος σε 2-3 σχολιαστές που συστηματικά αποσκοπούσαν στην κατάργηση του διαλόγου, επιτιθέμενοι είτε σε εμένα, είτε σε άλλους σχολιαστές, είτε σε πρόσωπα στα οποία αναφέρεται η ανάρτηση. 

Φαντάζομαι ότι καθένας αναγνωρίζει στον άλλο το δικαίωμα να επιλέγει τους συνομιλητές του, ειδικά όταν οι αποκλεισμοί αφορούν αποκλειστικά και μόνον όσους δεν έχουν να συνεισφέρουν απολύτως τίποτε δημιουργικό, αλλά εμμονικά επαναλαμβάνουν την χολή και το φθόνο τους εναντίον σε οποιονδήποτε ξεχωρίζει. Διότι, πίσω από όλη αυτή την κακότεχνη επίθεση, η οποία καταστρατηγεί βάναυσα κάθε κανόνα της διαλεκτικής, δεν υπάρχει κανένα άλλο κίνητρο εκτός από το φθόνο. 


2 σχόλια:

lgreco είπε...

Σε μια κοινωνία όπου ισχύει η εξίσωση

ελευθερία = ασυδοσία

γιατί να μην ισχύει και η αντίληψη πως η άσκηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας αποτελεί λογοκρισία;

e-Lawyer είπε...

H ταυτιση του πραγματικου με το ισχυον αποτελει ενα απο τα κλασικα λογικα σφαλματα.

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...