Tα προγράμματα των πολιτικών φορέων αναρτώνται στην πλατφόρμα ανά θεματικές ενότητες και οι χρήστες καλούνται να πάρουν μέρος σε ένα διαδραστικό crash test, το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά και μεταφέρει το πολιτικό debate από το τηλεοπτικό επίπεδο των πολιτικών αρχηγών στο επίπεδο της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
Μέχρι στιγμής μπορείτε να περιηγηθείτε σε μια πιλοτική εκδοχή του εγχειρήματος:
http://www.deb8.gr/syn/
Διαβάζω ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για το deb8 σε ένα κείμενο των δημιουργών του:
Τα κείμενα των προγραμμάτων είναι συνήθως μεγάλα, συχνά δυσνόητα και καθόλου θελκτικά, γραμμένα σε «ξύλινη» γλώσσα και με πολλούς ειδικούς και τεχνικούς όρους.
Προσπέλαση αυτών των δυσκολιών με πολλαπλούς τρόπους παρουσίασης
α) σειριακά (ως «ρέον κείμενο»)
- σε HTML / PDF (από το σχετικό site των κομμάτων)
- σε απλό text και RTF για επεξεργασία
- στην ειδική μορφή OPML (ανοικτό πρότυπο)
β) σε ιεραρχική (ενότητες και υποενότητες) και χωρική ανάπτυξη (με στοχευμένα αποσπάσματα) και πρόσβαση στους επιμέρους στόχους μέσα από 2 κλικ το πολύ.
γ) Μέσω του sitemap που αποτελεί το ευρετήριο επιμέρους θέσεων
Σε αυτό το σκέλος το deb8 παρεμβαίνει συντακτικά, όχι επί του περιεχομένου αλλά επί της δομής και παρουσίασης των προγραμμάτων. Αυτή την αρμοδιότητα αναλαμβάνει η ομάδα σύνταξης του deb8 και ένας εκπρόσωπος της συντακτικής ομάδας προγραμμάτων κάθε κόμματος κάνει τις προτάσεις του, εφόσον θέλει.
Περί του διαλόγου
- θεματική κατάταξη και διάταξη θέσεων και προτάσεων (με tags και κατηγορίες), για όσους θέλουν να ενημερωθούν για συγκεκριμένους άξονες πολιτικής (tags μπορεί να προσθέτει κάθε χρήστης-σχολιαστής).
- εμφάνιση άλλων σχετικών -με την εκάστοτε παρουσιαζόμενη υποενότητα- θέσεων και προτάσεων, καθώς και συνδέσμων.
- εμφάνιση, σε ειδική στήλη στην πρώτη σελίδα, τυχαίων προτάσεων με στόχο να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
- Ανάδειξη και προτροπή διαλόγου
- τακτικό newsletter που θα ενημερώνει συνδρομητές στο mail τους για τις εξελίξεις, ενδιαφέροντες διαλόγους, και για νέο υλικό στοwww.deb8.gr, και θα τους προτρέπει να μπουν κι εκείνοι στη συζήτηση.
- ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία υποδομής σχολίων / διαλόγου που θα προτρέπει τη συμμετοχή, δεν θα κουράζει (όσο συνήθως) με μακροσκελείς τοποθετήσεις, θα διακλαδώνεται και θα αναδεικνύει όσους με συνέπεια και βαρύτητα προσφέρουν την άποψη τους.
- πολλαπλή πρόσβαση σε σχόλια και συζητήσεις ανεξάρτητα από το που βρίσκεται στο www.deb8.gr ο επισκέπτης. Θα μπορεί να βλέπει τα πρόσφατα σχόλια, τα πιο δημοφιλή, τους πιο ενεργούς ή/και δημοφιλείς σχολιαστές.
- Τεχνική υποστήριξη
Το deb8 έχει τη δική του ομάδα τεχνικής υποστήριξης που φροντίζει για την ανάδειξη και παρουσίαση με εύληπτο τρόπο των προγραμμάτων.
Διαδραστικότητα, διαλειτουργικότητα και διαφάνεια.
Από αυτό το σημαντικό βήμα δεν θα μπορούσε να λείπει κι ένας εγγυητής της διαφάνειας και των τήρησης των ίσων όρων προβολής των κομματικών φορέων, αλλά και του διαλόγου μεταξύ των χρηστών.
Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτείται μία Επιτροπή Διαφάνειας, μία εσωτερική ανεξάρτητη ομάδα με ιδιαίτερο ρόλο στην τήρηση της δεοντολογίας, αλλά και του διακομματικού χαρακτήρα του εγχειρήματος, με ανθρώπους από τα παραδοσιακά και τα νέα μέσα ενημέρωσης, τις τέχνες και τα γράμματα.
Δηλώνω ενθουσιασμένος που θα μετέχω σε αυτήν την Επιτροπή Διαφάνειας, αναλαμβάνοντας και την παροχή τεχνογνωσίας για την διαδικαστική της υποδομή. Τα ονόματα των υπόλοιπων μελών θα ανακοινωθούν στις προσεχείς ημέρες και από τις πληροφορίες που έχω πρόκειται για γνωστές προσωπικότητες με σημαντική αντιπροσωπευτικότητα.
Αξιζει η εν λογω επιτροπη να επιτελεσει ενα ρολο που θα καταστήσει αυτο το μοντέλο διαλεκτικού ρυθμιστή εναν θεσμικό εγγυητή και θα καταδειξει την σημασία ανεξάρτητης διασφάλισης των κανονων του διαλογου, σε μια κοινωνία που οι αντίστοιχοι θεσμοί ειτε υπολειτουργούν ειτε ακολουθούν μια πολιτική επιβολής προστίμων και κυρώσεων που κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά. Ο ρόλος μιας τέτοιας επιτροπής δεν είναι η επιβολή κάποιας αυθεντίας η κάποιου άνωθεν μεταφυσικού κύρους, αλλά η υπενθύμιση των κανόνων του διαλόγου με μόνο μέσο την αυταξία ορισμένων βασικών αρχών δεοντολογίας με τους οποίους όλοι συμφωνούμε, αλλά σπάνια δεχόμαστε να ακολουθήσουμε στην πράξη.
Εύχομαι καλή επιτυχία συνολικά στο deb8 και είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει ένας εξαιρετικά ευρύς διάλογος που ποτέ δεν έγινε στην έκταση που χρειάζεται για τα προγράμματα των φορέων εξουσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου