Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Συνήγορος του ΠΑΣΟΚ και η Αρχή της Νέας Δημοκρατίας

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Καθημερινής, υπάρχουν πληροφορίες ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν "μοιράσει" τις δύο ακέφαλες ανεξάρτητες αρχές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί πως ο νέος Συνήγορος του Πολίτη θα έχει "την στήριξη του ΠΑΣΟΚ" και ο νέος πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων θα "προταθεί" από τη Ν.Δ. (βλ. εδώ το δημοσίευμα).

Όπως είναι προφανές, τα κόμματα αντιμετωπίζουν ως φέουδα τις ανεξάρτητες αρχές, οι οποίες πρέπει να βρίσκονται έξω από τους κομματικούς συσχετισμούς. Το Σύνταγμα στο άρθρο 101Α αναφέρει ότι η επιλογή των προσώπων γίνεται από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με ομοφωνία ή έστω με πλειοψηφία των 4/5. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνονται τέτοιου είδους μοιρασιές που θέτουν σε αμφιβολία την ίδια την ανεξαρτησία της κάθε αρχής, γιατί έτσι αντί για ανεξαρτησία θα έχουμε το αποτέλεσμα πολλαπλών εξαρτήσεων.

Το θέμα συζητήσαμε και στη χθεσινή retrospectiva με τον καθηγητή Συνταγματικού δικαίου κ. Ν. Αλιβιζάτο (μπορείτε να την ακούσετε εδώ).

Οι ανεξάρτητες αρχές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άλλος ένας θεσμός στον οποίο κυριαρχεί ο κανόνας της πλειοψηφίας, αλλά να γίνει σεβαστή η ιδιότητά τους ως φορέων του κράτους δικαίου, που επιβάλλει να βρίσκονται πάνω και πέρα από κόμματα.

Διαφορετικά, η συνέχιση της απαξίωσής τους είναι προδιαγεγραμμένη. Διαβάστε και το κείμενο του Αθήναιου με τίτλο "Μα, τι συμβαίνει, επιτέλους, με το Συνήγορο του Πολίτη" (βλ. εδώ).

Επίσης αναμένουμε από την Κυβέρνηση να δημοσιεύσει προσκλήσεις ενδιαφέροντος και για αυτές τις θέσεις μέσω του opengov.gr αλλά και από τη Βουλή (που είναι το αρμόδιο όργανο) να προχωρήσει σε δημόσια παρουσίαση των υποψηφιοτήτων, ώστε να αποφευχθούν οι κομματικές "μοιρασιές" που φημολογούνται.Σχόλια

Ο χρήστης ο δείμος του πολίτη είπε…
Ένα θετικό των επικεφαλής είναι ότι εκλέγονται από τη Βουλή με ισχυρή πλειοψηφία. Αυτό ουσιαστικά προϋποθέτει κοινή συναίνεση κι όχι ακραίες λύσεις. Αλλά να φτάσουν σε τέτοιο σημείο; Πάντως αμφισβητώ το άρθρο επειδή κάτι τέτοιο δεν πιστεύω ότι θα έβγαινε ποτέ στον αέρα. Βέβαια, όλα θα φανούν στο Κοινοβούλιο.
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Aντιθέτως, συμφέρει τα κόμματα να βγει στον αέρα, για να ξέρουν οι ψηφοφόροι τους από που θα εξυπηρετούνται. Ενώ δεν μπορούν να το πουν ευθέως ότι ο Συνήγορος θα είναι του ΠΑΣΟΚ, με μια διαρροούλα όπως αυτή της Καθημερινής, ο ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ παίρνει τώρα το μήνυμα: "ο Συνήγορος είναι δικός μας, οπότε αν χρειαστούμε κάτι, θα τον πάρει τηλέφωνο ο βουλευτής μας και θα κάνω τη δουλειά μου με τη διοίκηση". Το αντίστοιχο και με την Αρχή προσωπικών δεδομένων για τον ψηφοφόρο της Νέας Δημοκρατίας.

Οπότε συμφέρει στα κόμματα να είναι ξεκάθαρο στον ψηφοφόρο ποιος ανήκει σε ποιον και ποια κομματική ομάδα ελέγχει την εκάστοτε ανεξάρτητη αρχή, ώστε να μπορούν να εντάξουν και τις ανεξάρτητες αρχές στο ρουσφετολογικό παιχνίδι που τους διατηρεί στην εξουσία.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος λόγος να μείνει κρυφό από τον τύπο. Εδώ ο συνήγορος καλείται πλέον ανοικτά στα υπουργικά συμβούλια και μετά κατεβαίνει υποψήφιος της κυβέρνησης (και 2-3 μικρών κομμάτων για ξεκάρφωμα) και δεν διαμαρτύρεται κανείς. Αφού λειτούργησε τελικά αυτή η προετοιμασία (με νικηφόρα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές), γιατί να μην κάνουν ένα βήμα παραπέρα τα κόμματα και να μην αφήσουν να διαρρευσει ποιος ελέγχει τι;

Ορθώς τα λένε εκ των προτέρων, για να ξέρει και ο πολίτης σε ποια πολιτικά γραφεία πρέπει να απευθύνεται όταν υποβάλλει ένα νόμιμο αίτημα σε κάποια ανεξάρτητη αρχή. Περιμένουμε κι άλλες διαρροές και για τις υπόλοιπες ανεξάρτητες αρχές, ώστε να ξέρουμε από ποιους βουλευτές εξαρτώνται.
Ο χρήστης ο δείμος του πολίτη είπε…
Σε αυτό το σκεπτικό δε θα διαφωνήσω. Αλλά ξεχνάς ότι ακόμα πολλοί είναι εκείνοι που έχουν κομματικές αγκυλώσεις και ενοχλούνται από "ανίερες" συμμαχίες. Βέβαια, από την άλλη φαίνονται και συναινετικοί για το κοινό καλό.
Ο χρήστης Αντώνης (apeleytheros) είπε…
Μόνο εμένα μου φαίνεται τραγικός αυτός ο εκφυλισμός των θεσμών σε επίσημα γραφεία ρουσφετολογικής εξυπηρέτησης;

Η ΑΠΔΠΧ η οποία θα πρέπει να εφαρμόσει τις αποφάσεις της ΕΕ για προστασία των προσωπικών δεδομένων απέναντι (μεταξύ άλλων) σε θρησκευτικούς οργανισμούς ανήκει σε δεξιό κόμμα. Και εις ανώτερα ελλαδίτσα...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…