Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13, 2005

Απαγόρευση χρήσης domain name


Επειδή ανέκαθεν υπήρχε η φήμη ότι ο νόμος δεν φτάνει μέχρι το Ίντερνετ, αξίζει να γνωρίζει κανείς την απόφαση 6905/2005 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που διέταξε ως ασφαλιστικό μέτρο την απενεργοποίηση domain name επειδή ήταν ανταγωνιστικό (έμοιαζε) σε προγενέστερο.

Σύμφωνα με την απόφαση: " Το 2003 ιδρύθηκε μία μη κερδοσκοπίκή εταιρία, με μέλη τον Α και τον Β. Σε προγενέστερο χρόνο ο Α είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο την ιστοσελίδα με τίτλο «ABCDEF», που φιλοξενείτο στην ηλεκτρονική διεύθυνση με domain name “www.ABCDEF.gr”.Η συγκεκριμένη ονομασία ήταν καταχωρημένη από to 2001 στον αρμόδιο φορέα . Η εταιρία, για την προώθηση των σκοπών της και κατόπιν συναινέσεως του Α, έκανε χρήση της ανωτέρω ιστοσελίδας. Περί τα τέλη του έτους 2004, αποχώρησε ο A από την εταιρία και μεταξύ αυτού και του B, που ενεργούσε ως διαχειριστής της, υπογράφηκε ιδιωτικό συμφωνητικό, με το οποίο αναγνώρισε ο B ότι δικαιούχος των σημάτων «ABCDEF» και “ABCDEF-GHIJK” είναι ο A και ότι αυτός διαχειρίζεται το domain name “www.ABCDEF.gr”, για τις ανάγκες υποστήριξης του ομώνυμου site, υποσχέθηκε δε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η καθ’ης εταιρία (η οποία με τροποποίηση του καταστατικού της άλλαξε την επωνυμία της σε "WXYZ") δεν θα αμφισβητήσουν τα δικαιώματα του αιτούντος επί των σημάτων ούτε θα χρησιμοποιήσουν στο εξής οποιαδήποτε διατύπωση, σήμα, διακριτικό τίτλο ή άλλη απεικόνιση που να ομοιάζει με τα σήματα «ABCDEF-GHIJK» και «ABCDEF», δικαιούχος του οποίου ήδη έχει αναγνωριστεί ο A από τη Διοικητική Επιτροπή Σημάτων. Ωστόσο ο B έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο ιστοσελίδα, που φιλοξενείται στη διεύθυνση με domain name “ www.ABCDFE.gr” το οποίο ομοιάζει με το domain name “www.ABCDEF.gr”, του αιτούντος και παράλληλα χρησιμοποιεί τους τίτλους « ABCDFE-GHIKL», «ABCDFE gr» και «ABCDFE», που ομοιάζουν με το «ABCDEF-GHIJK»και «ΑBCDEF». Μάλιστα, το domain name «www.ABCDFE.gr»έχει καταχωρηθεί στο Μητρώο του ΙΤΕ, σε χρόνο μεταγενέστερο της καταχώρησης του domain name αυτού του αιτούντος. Στην ανωτέρω ιστοσελίδα, που λειτουργεί ο καθ’ου και για τις ανάγκες της καθ’ης εταιρίας, υπάρχει και χώρος διαφημιστικών καταχωρήσεων. Με την ενέργεια αυτή δημιουργείται σύγχυση στους χρήστες του διαδικτύου σχετικά με τον κάτοχο της ιστοσελίδας και παράλληλα ζημιώνεται ο αιτών λόγω της απώλειας των εσόδων από τις διαφημιστικές καταχωρήσεις, αφού διστάζουν οι ενδιαφερόμενοι να καταχωρήσουν διαφημίσεις, λόγω της σύγχυσης που δημιουργείται από τις δύο ιστοσελίδες. "

O Β καταδικάστηκε να μη χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο domain, αλλά και κάθε διατύπωση, σήμα ,διακριτικό τίτλο που ομοιάζει ή ταυτίζεται με τα αντίστοιχα του Α για την υποστήριξη ιστοσελίδας στο διαδίκτυο, μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αγωγής του A κατά αυτών, επ' απειλή χρηματικής ποινής 400 ευρώ για κάθε τυχόν χρήση και προσωπικής κράτησης.

Όταν πρόκειται να κατοχυρωθεί ένα domain name, καλό είναι να έχει γίνει εκ των προτέρων νομικός έλεγχος των δικαιωμάτων που ενδεχομένως καλύπτουν όχι μόνο το ίδιο το domain name, αλλά και τα προγενέστερα παρεμφερή που ομοιάζουν προς αυτό, ώστε να μην θεωρηθεί ανταγωνιστικό. Η συμβουλή δικηγόρου είναι απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις προκειμένου να αποφευχθούν εξελίξεις όπως αυτή που καλύπτει η παραπάνω απόφαση.

3 σχόλια:

Giannis Stoilis είπε...

Βρίσκω το μπλογκ σου πολύ ενδιαφέρον.

Keep up the good work!

e-Lawyer είπε...

Ευχαριστώ. Επί τη ευκαιρία, το blog είναι ανοιχτό σε όποια νομική είδηση γνωρίζετε και δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας. Ε-mail me!

Ανώνυμος είπε...

Γνωρίζω την υπόθεση. Ήταν αρκετά περίπλοκη και επειδή είμαι κι εγώ νομικός (ποινικά), πρέπει να πω ότι με εντυπωσίασε.

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...