Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2005

Κλείνουν τα αμερικάνικα sites ανταλλαγής mp3

Ύστερα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Η.Π.Α.("οποιοσδήποτε διανέμει συσκευές ή λογισμικό το οποίο προορίζεται για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας φέρει νομική ευθύνη για τις ακόλουθες παραβιάσεις από την πλευρά των χρηστών"), η Ένωση Δισκογραφικής Βιομηχανίας Αμερικής (RIAA) έστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε επτά εταιρίες που διαχειρίζονται ιστοσελίδες ανταλλαγής αρχείων, απαιτώντας τη διακοπή της λειτουργίας τους.
Αποτέλεσμα αυτής της προειδοποίησης ήταν η διακοπή λειτουργίας του WinMX και του eDonkey.com

(πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=651607&lngDtrID=252 )

Δεν υπάρχει αμφιβολία πάντως ότι το δίκαιο, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βρει κάποιον τρόπο να ενσωματώσει τις τεχνολογικές εξελίξεις που είναι ορατές στην εποχή της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
Η ίδια η αγορά μπορεί να αντιμετωπίσει, με τους δικούς της κανόνες, τους "πειρατές", στήνοντας, για παράδειγμα πολύ πιο βελτιωμένα δίκτυα, στα οποία θα κυκλοφορούν π.χ. επισήμως τα νέα μουσικά ή οπτικοακουστικά έργα, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το internet και αποσβήνοντας τις επενδύσεις μέσω της διαφήμησης.
Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τα αιτήματα της κοινωνίας, ούτε να αποτελεί μια τεχνητή, δικαστηριακή συνθήκη. Προέχει η διάπλαση μιας νέας κουλτούρας προστασίας και διάδοσης της πνευματικής ιδιοκτησίας (όχι μόνο για τους χρήστες, αλλά και για τους δημιουργούς/παραγωγούς).

3 σχόλια:

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Κι όμως... Η κατεύθυνση στην Αμερική, αυτή την στιγμή είναι η ενσωμάτωση DRM στο hardware.

Που σημαίνει:

1) Θα κάνει αρκετά δύσκολη την ζωή τουν μικρών κατασκευαστών αλλά και των μικρών παραγωγών λογισμικού
2) Θα αποφασίζει το μηχάνημα τί επιτρέπεται να κάνεις και τί όχι. Πολλές φορές αυτό είναι δύσκολο για ένα δικαστήριο, πόσο μάλλον για ένα απλό λογισμικό!

e-Lawyer είπε...

Ενδιαφέρουσα πληροφορία. Μπορείς να δώσεις ένα link για να το παρακολουθήσω;
Πάντως σε ένα άλλο επίπεδο, η λήψη αποφάσεων (τύπου διοικητικών-δικαστικών) από μηχανήματα με αυτοματοποιημένη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων (το ξέρω ότι παω σε άλλο θέμα, αλλά και πάλι το μηχάνημα σου λέει τι θα κανεις) έχει περιοριστεί νομοθετικά, δίνοντας δικαίωμα στο πρόσωπο που απευθύνεται η απόφαση να μην συμμορφωθεί με αυτήν.

Ανδρέας είπε...

Πολύ καλή ανάλυση υπάρχει εδώ κι εδώ

Η φράση κλειδί στην απόφαση είναι:

"One who distributes a device with the object of promoting its use to infringe copyright ... is liable for the resulting acts of infringement by third parties using the device, regardless of the device's lawful uses," Justice David Souter wrote in the ruling"

Το θέμα είναι πως ορίζεις το "promoting". Οι εταιρείες που παράγουν CD recorders προάγουν την παράνομη αντιγαφή CD; Με λίγη φαντασία και έναν καλό δικηγόρο πιθανότατα...

Δυστυχώς στη απόφαση, απ' όσο έχω καταλάβει, δεν ορίζουν με ακρίβεια ποια κριτήρια πρέπει να πληρεί κάποιος για να μη θεωρηθεί πως προάγει την παραβιαση του copyright. Αυτό θα πρέπει στο εξής να κρίνεται από τα κανονικά δικαστήρια.

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...