Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 02, 2005

Η ξενοφοβία στο στόχαστρο του ΕΣΡ

Κατά τη συνεδρίαση της 6/9/2005, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα αποφανθεί κατά πόσον ορισμένοι σταθμοί προέβαλαν εκπομπές με ξενοφοβικό (ρατσιστικό) περιεχόμενο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη του ΕΣΡ, θα ελεγχθούν:
1. ο Seven για την εκπομπή "Δυνατά και Ελληνικά",
2. ο ΤΗΛΕΑΣΤΥ για τις εκπομπές "Ελλήνων Έγερσις", "Ελληνόραμα", "Δυνατά και Ελληνικά".

(Πηγή: http://www.esr.gr/media/document-92.pdf)

Ο έλεγχος στον οποίο θα προβεί σε αυτές τις δύο περιπτώσεις το ΕΣΡ, είναι το κατά πόσον οι εν λόγω εκπομπές παραβιάζουν το άρθρο 4§2 τουΚώδικα Δεοντολογίας Ειδησεογραφικών και άλλων Δημοσιογραφικών και Πολιτικών Εκπομπών (Π.Δ. 77/2003). Σύμφωνα με αυτή τη διάταξη: "Δεν επιτρέπεται η προβολή μειωτικών, ρατσιστικών, ξενοφοβικών ή σεξιστικών μηνυμάτων και χαρακτηρισμών καθώς και μισαλλόδοξων θέσεων και γενικά δεν πρέπει να θίγονται εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες και άλλες ευάλωτες ήανίσχυρες πληθυσμιακές ομάδες."

Θα κριθεί, δηλαδή, κατά πόσον οι εν λόγω εκπομπές υπάγονται στην ανωτέρω απαγόρευση. Το ερώτημα είναι πάντα η συνταγματικότητα αυτών των διατάξεων, καθώς το ειδικό καθεστώς για την τηλεόραση που επιφυλάσσεται από το Σύνταμα (ειδικές συνθήκες ελευθερίας της έκφρασης) θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις (όπως η προκειμένη) έρχεται σε σύγκρουση με την ελευθερία της έκφρασης, όπως κατοχυρώνεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, λόγω της συνταγματικοπολιτικής σημασίας της ελευθερίας της έκφρασης, διατάξεις όπως αυτές του Π.Δ. θα θεωρούνταν ενδεχομένως αντισυνταγματικές.

Σημειώνεται ότι το ΕΣΡ, ως ανεξάρτητη αρχή, έχει την ευχέρεια να προβεί σε οίκοθεν έλεγχο της συνταγματικότητας του εν λόγω προεδρικού διατάγματος και να κρίνει δεόντως.

Αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η απόφαση του ΕΣΡ, η οποία μπορεί να προσβληθεί με αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομικός δεν είμαι, αλλά αυτό το άρθρο 42 μου κάνει πολύ "μάπα". Αμφιβάλλω αν υπάρχει εκεί μέσα ένα επίθετο ή προσδιορισμός που μπορεί να ορισθεί με σαφήνεια...

e-Lawyer είπε...

Είναι πολύ ευρεία η διατύπωσή του πράγματι. Αν δεν κάνω λάθος, ποτέ το ΕΣΡ δεν έχει εφαρμόσει μέχρι στιγμής τη διάταξη, τουλάχιστον κρίνοντας από τις on line αποφάσεις του.
Δεν είναι κακό να απαγορεύονται οι διακρίσεις. Ίσα-ίσα που αποτελεί και συνταγματική υποχρέωση. Αλλά όταν μιλάμε για περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης τα πράγματα θα πρεπε να είναι πιο συγκεκριμένα.

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...