Σάββατο, Σεπτεμβρίου 17, 2005

Εθνοτικός αυτοπροσδιορισμός μέσω Internet!


H αμερικανική ICAΝN, μη κερδοσκοπική εταιρία ιδιωτικού δικαίου που διαχειρίζεται τα υπερεθνικά domain names, επέτρεψε στους Καταλανούς να μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν την κατάληξη .cat (αντί .es που χρησιμοποιείται στην Ισπανία) σε Δικτυακούς Τόπους πολιτιστικού χαρακτήρα. Η χρήση της επιτρέπεται από τις αρχές του 2006.
"Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Mundo -επικαλούμενη την οργάνωση ICAΝN (Διαδικτυακή Εταιρεία Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης)- η ισπανική κυβέρνηση δεν έφερε αντίρρηση στη χρήση της συγκεκριμένης κατάληξης.
Το αίτημα προωθούσε εδώ και πολύ καιρό η καταλανική οργάνωση PuntCat: «Η καταλανική γλώσσα και κουλτούρα έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη δική τους κατάληξη. Εφόσον το ίδιο μπορούν να πράττουν οργανισμοί, εταιρείες ή ακόμα και μουσεία, γιατί εμείς να μην έχουμε το δικαίωμα;» αναφέρεται στο Δικτυακό τους Τόπο."


(πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=650192&lngDtrID=252 )

Η υιοθέτηση μιας ειδικής κατάληξης στο domain name, στο πεδίο που επικρατεί να σηματοδοτείται το κράτος/διεθνή οργανισμό που φιλοξενεί τον server από τους Καταλανούς εισάγει μια νέα μορφή εκδήλωσης εθνικού αυτοπροσδιορισμού. Το Internet αποκτά ένα χωριστό πεδίο "κυριαρχίας", αντίστοιχης σχεδόν με την εδαφική. Μόνο που η συγκεκριμένη μορφή "αναγνώρισης" της ανεξαρτησίας μιας εθνοτικής ομάδας δεν αναφέρεται σε κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά είναι εκ πρώτης όψεως συνυφασμένη με το δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνία της πληροφορίας (έκφραση, επικοινωνία, ανταλλαγή πληροφοριών).
Το θέμα επαναφέρει το ερώτημα για τη νομική φύση και την υπερεξουσία της ICANN. Θα λειτουργήσει τελικά ως ένας διαδικτυακός ΟΗΕ ή ως ένας ακόμα φορέας της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ; Ως πότε οι κεντρικές μονάδες του Internet θα φυλάσσονται στις αποθήκες της;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...