Παρασκευή, Μαΐου 22, 2009

Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης: Σύσταση για "αναξιοπρεπή" παρουσίαση δελτίου καιρού


Mε την απόφαση 200-2009 το ΕΣΡ ασχολήθηκε με την αισθησιακή παρουσίαση του δελτίου καιρού από ιδιωτικό σταθμό. Στο κείμενο της απόφασης παρατίθενται αποσπάσματα από το εν λόγω δελτίο καιρού καθώς και η παρακάτω αιτιολογία της επιβολής της διοικητικής κύρωσης της συστάσεως:

Πρόκειται περί δελτίου καιρού το οποίο προβάλλεται από νεαρή τηλεπαρουσιάστρια η οποία µε κινήσεις και φράσεις υποβαθµίζει το προβαλλόµενο δελτίο καιρού.    Για την εν λόγω εκτροπή, ενδείκνυται όπως επιβληθεί στον τηλεοπτικό σταθµό η  διοικητική κύρωση της συστάσεως.  Μειοψήφησαν τα µέλη Εύη ∆εµίρη και Γιάννης Παπακώστας και ΄Ιρις Αυδή Καλκάνη κατά τους οποίους θα έπρεπε να επιβληθεί η διοικητική κύρωση του προστίµων των 70.000, 70.000 και 100.000 ευρώ αντιστοίχως, µε την ακόλουθη αιτιολογία:  Η µόλις 19 ετών Πετρούλα Κωστίδου προσλήφθηκε από τον Τ7V STAR  για να παρουσιάζει το ∆ελτίο Καιρού µε σκοπό όµως όχι την ενηµέρωση του κοινού αλλά την αύξηση της τηλεθέασης µέσα από την «αξιοποίηση» των σωµατικών της προσόντων.  ΄Ετσι, η Πετρούλα παρουσιάζει τη συγκεκριµένη εκποµπή µε σεξουαλικά προκλητική συµπεριφορά και λεκτικά σεξουαλικά υπονοούµενα.  Χρησιµοποιείται δηλαδή ως σεξουαλικό αντικείµενο αποξενωµένη από την όλη της προσωπικότητα, παρά τις αντίθετες σχετικές διεθνείς συµβάσεις, την εθνική νοµοθεσία µας για τα ΜΜΕ και την συνταγµατική επιταγή για την κοινωνική αποστολή της τηλεόρασης.  Θλιβερό είναι και ότι η Πετρούλα µπορεί να αποτελέσει πρότυπο για κάποιες νεαρές που θα θελήσουν να την µιµηθούν βέβαιες ότι «αξιοποιώντας» τα σωµατικά τους προσόντα θα µπορέσουν να πετύχουν την οικονοµική και την συνυφασµένη µε αυτήν κοινωνική τους άνοδο και καταξίωση. 


Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ξεπερνάει με αυτή την απόφαση το όριο της θεσμικής παρέμβασης που νομιμοποιείται να ασκεί ενα δημοσίο οργάνο σε μια δημοκρατική κοινωνία. 


Το κήρυγμα ηθικής στο οποίο προβαίνει περί κινδύνου δημιουργίας "προτύπου για κάποιες νεαρές που θα θελήσουν να την μιμηθούν" (γιατί όχι και νεαρούς ή και μεγαλύτερες ηλικίες;) καθώς και η έκφραση συναισθημάτων ("θλιβερό") σε μια διοικητική πράξη καταδεικνύουν ότι η ανεξάρτητη αρχή έχει επισήμως πλέον εκτραπεί από ένα όργανο κρατικού ελέγχου ποιοτικής στάθμης (άρθρο 15 παρ. 2 Συντάγματος) σε ένα όργανο διοικητικής επιβολής μικροαστικών αντιλήψεων στην κοινή γνώμη. 






15 σχόλια:

Kensai είπε...

e-Lawyer,

διαβάζω στο portal του ΕΣΡ τις αρμοδιότητες:

α. Διαμόρφωση Κωδίκων Δεοντολογίας Ειδησεογραφικών και άλλων δημοσιογραφικών και πολιτικών εκπομπών, Ψυχαγωγικών και Επιμορφωτικών Προγραμμάτων και Διαφημίσεων.Υπάρχει περίπτωση η παραπάνω απόφαση να είναι συνδεδεμένη με κάποια αντιδεοντολογική συμπεριφορά όπως ορίζουν οι ισχύοντες κώδικες;

Θα προσπαθούσα να το απαντήσω μόνος μου αλλά οι κώδικες είναι άφαντοι...

---

Δε συμφωνώ γενικά με ηθικούς κώδικες, ιδιαίτερα για την ιδιωτική τηλεόραση, πάντως είδα 2-3 βιντεάκια της στο YouTube και κόντεψα να ξεράσω... αν προβάλεται κανονικές ημερήσιες ώρες μπορεί και κάποιος να το θεωρήσει αντιπαιδαγωγικό...

Αν έχεις τον κώδικα δεοντολογίας ΕΣΡ πρόχειρο ίσως το επαληθεύσουμε.

e-Lawyer είπε...

Υπάρχουν Κώδικες Δεοντολογίας του ΕΣΡ για διάφορα θέματα. Ο πιο γνωστός είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας Ενημερωτικών Εκπομπών που αποτελεί το Προεδρικό Διάταγμα 77/2003.

Τον είχα αναφέρει και σε δύο προηγούμενες αναρτήσεις αυτής της εβδομάδας:

http://elawyer.blogspot.com/2009/05/30000.html

http://elawyer.blogspot.com/2009/05/blog-post_17.html


Ως προς την σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα, θεωρώ ότι ειδικά για τον τομέα της μετάδοσης ειδήσεων (όχι δλδ για την ψυχαγωγία κλπ), θα πρέπει να τηρούνται ορισμένες βασικές δεοντολογικές αρχές (διάκριση σχολίου από πραγματικά περιστατικά, διασταύρωση είδησης, παράθεση της αντίθετης άποψης, δικαίωμα απάντησης κλπ κλπ). Ο έλεγχος της ποιότητας δηλαδή θα πρέπει να περιορίζεται στην τήρηση αυτών των θεμελιωδών αρχών που διέπουν το δημοσιογραφικό επάγγελμα διατοπικά και έχουν αναγνωριστεί από τα δικαστήρια ως οι "συναλλακτικές υποχρεώσεις του τύπου".

Άλλο όμως αυτό κι άλλο αν η Πετρούλα είναι δημόσιος κίνδυνος γιατί μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλα κορίτσια.

Unknown είπε...

Ίσως πρέπει να απαγορευτούν όλες οι ταινίες με "προκλητικές" νεαρές. Να αρχίσουν από το Lolita του Kubrick και να φτάσουν μέχρι το American Beauty. Αυτές οι ταινίες είναι πολύ πιο επικύνδινες αφού ξεδιάντροπες λολίτες προσπαθούν να ξεμυαλίσουν οικογενειάρχες. Το ότι σκέφτηκαν και μόνο να βάλουν πρόστιμο στην Πετρούλα, είναι από μόνο του θλιβερό.

Tales from the other side of town είπε...

Κάτω τα χέρια από την Πετρούλα!
Να βάλουν και sexy "Πετρούλο" να λέει τον καιρό! :-)

Kensai είπε...

Ο έλεγχος της ποιότητας δηλαδή θα πρέπει να περιορίζεται στην τήρηση αυτών των θεμελιωδών αρχών που διέπουν το δημοσιογραφικό επάγγελμα διατοπικά και έχουν αναγνωριστεί από τα δικαστήρια ως οι "συναλλακτικές υποχρεώσεις του τύπου".Βασίλη, είσαι σίγουρος;

Γιατί διαβάζω την απόφαση στο pdf του ΕΣΡ και βλέπω πως ξεκινάει αναφερόμενο στο Άρθρο 15 του Συντάγματος και στον κανονισμό 2/1991 όπου αν ισχύουν [σοβαρά] οι προδιαγραφές που θέτουν για την τηλεόραση, τότε όχι μόνο έπρεπε να είχαν κλείσει την Πετρούλα, αλλά και δεκάδες άλλες επαίσχυντες εκπομπές, πχ Παρατράγουδα.

Προς Θεού, δε συμφωνώ με κάτι τέτοιο. Βρίσκω και το Άρθρο 15- όπως ισχύει- και τον κανονισμό του ΕΣΡ εξαιρετικά απαρχαιωμένους για μια πολυθεματική και ελεύθερη τηλεόραση καθώς μπαίνουμε στο 2010.

Παρ'όλα αυτά, με βάση την παρούσα νομοθεσία η ερμηνεία που κάνεις εσύ Βασίλη είναι εξαιρετικά επιεικής. Φυσικά στο ΕΣΡ δε μπορούν να κυνηγούν την κάθε εκπομπή οπότε φροντίζουν να συζητάν τα πιο χτυπητά παραδείγματα.

Την Πετρούλα δεν νομίζω να την κλάψει κανείς αν της αφαιρέσουν την trash εκπομπή της. Το πρόβλημα όμως παραμένει αυτός ο απαρχαιωμένος ηθικολογικός κανονισμός. Τότε με το ομοφυλοφιλικό φιλί έδειξε τα χρόνια του...

e-Lawyer είπε...

Πράγματι, το άρθρο 15 Σ. και ο Κανονισμός 2/1991 που εφαρμόζει το ΕΣΡ είναι απαρχαιωμένοι και μπαίνουν σε θέματα ουσίας καταλήγοντας τελικά λογοκριτικές διατάξεις.

Όλη αυτή η θεώρηση ξεκινά από την αναζήτηση της νομικής φύσης της ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα. Οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες θεωρούνται "δημόσιος πόρος" (όπως πιο πρόσφατα και τα domain names .gr) και η σπανιότητά τους θεωρήθηκε ότι αυτονόητα πρέπει να υπάγει την χρήση τους σε ποιοτικό έλεγχο εκ μέρους του κράτους, όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλο δημόσιο πόρο.

Έτσι δημιουργήθηκε ένα διττό καθεστώς: ο Τύπος και η γενικότερη ελευθερία της έκφρασης προστατεύονται από την λογοκρισία (άρθρο 14 Συντάγματος), αλλά η ραδιοτηλεόραση υπόκεινται σε κρατικό ποιοτικό έλεγχο τον οποίο ασκεί όμως μια ανεξάρτητη αρχή (κι όχι ο Υπουργός Τύπου), όπως ορίζει το αναθεωρημένο το 2001 άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος.

Οι απαράδεκτες υποκειμενικές αποφάσεις του ΕΣΡ ακολούθησαν μετά την αλλαγή του συνταγματικού καθεστώτος, λόγω του περιεχομένου του άρθρου 15 του Συντάγματος που έδωσε πάτημα για την ηθικιστική υστερία που διακατέχει την ανεξάρτητη αρχή κατά την τελευταία 8ετία.

Γι' αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί όλο το θεσμικό πλαίσιο του ΕΣΡ προς την κατεύθυνση πιο αντικειμενικών διαχωρισμών, όπως αυτοί οι δεοντολογικοι κανόνες που προανέφερα. Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να καταργηθεί και το άρθρο 15 του Συντάγματος. Διότι σε ψηφιακό περιβάλλον δεν θα υπάρχει πλέον "σπάνιος" πόρος. Και σιγά - σιγά πρέπει να αποκρατικοποιούνται και τα ονόματα χώρου .gr από την ΕΕΤΤ, η οποία επίσης ηθικίζει επικίνδυνα όταν κάποιος ζητάει κανένα πιο "βρώμικο" domain name.

Unknown είπε...

Ο μόνος λόγος ύπαρξης του ΕΣΡ είναι να ελέγχει σε ποια κατηγορία ανήκει κάθε πρόγραμμα. Το σηματάκι δηλαδή επάνω δεξιά. Με τον ίδιο τρόπο η ΕΕΤΤ το μόνο που θα μπορούσε να κάνει είναι να ελέγχει αν οι δικτυακοί τόποι(όχι τα ονόματα διαδικτύου) που έχουν περιεχόμενο για ενήλικες, έχουν ηλικιακό έλεγχο στην πρώτη τους σελίδα.
Τα υπόλοιπα είναι θέμα νόμων. Και φυσικά οι νόμοι δεν λένε πουθενά για το μαγιό ή το εσώρουχο της Πετρούλας, και για το αν είναι προκλητικός ο τρόπος που λέει το "αττικούλα μου".

Επίσης δεν καταλαβαίνω το σκοπό της συστάσεως. Τι σημαίνει? Συνεχίστε έτσι αλλά για να μην μας ενοχλεί το MEGA σας κάναμε μια σύσταση?

Νομίζω είπε...

Φράσεις όπως "Η μόλις 19 ετών...", προσβάλλουν την αίσθηση του δικαίου και της λογικής μου.
Αυτός ο λαϊκισμός ενός θεσμοθετικού οργάνου, που μεμψιμηρεί για να πείσει την κοινή λογική σχετικά με την ποιότητα της εκάστοτε εκπομπής, μαρτυρά δίχως άλλο όχι μόνο την ανικανότητα σύστασης μιας σοβαρής επιχειρηματολογίας αλλά και πως ένα θεσμοθετικό όργανο της σπουδαιότητας του ΕΣΡ κάνει κατά τα άλλα σωστά την δουλειά του κι αν τελικά είναι όντως χρήσιμος ο ρόλος του.

Θα πρέπει αναμφιβόλως ν' αναζητηθούν άλλα όργανα πιο δημιουργικά κι ελεύθερα, που να μπορούν να αντιμετωπίσουν την σαπίλα της τηλεοπτικής οθόνης.

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

Δηλαδή Βασίλη αν καταλαβα καλά θεωρείς πως ενδεχόμενα η αποφαη αν περιοριζόταν σε ελεγχο ποιότητας θα ήταν θεμιτή άσχετα αν κρινότνα κακή, ενώ με την ηθικοπλαστική προσθήκη και τους χαρακτηρισμούς "θλιβερό", "μόλις 19 χρονών" είναι απαράδεκτη;

e-Lawyer είπε...

Θεωρώ ότι το ΕΣΡ πρέπει να εφαρμόζει μόνο τους δεοντολογικούς κανόνες (διάκριση σχολίου-είδησης, παράθεση αντίθετης άποψης, σεβασμός αξιοπρέπειας, διασταύρωση είδησης από ανεξάρτητες πηγές, παράθεση της πηγής, προστασία ιδιωτικότητας, σεβασμός τεκμηρίου αθωότητας κλπ).

Αυτό είναι ο μόνος ανεκτός ποιοτικός έλεγχος που μπορεί να ασκεί το κράτος κατά τη γνώμη μου.
Εδώ όμως όλη η απόφαση διέπεται από υποκειμενικές κρίσεις.

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

δηλαδή τυπικα αν θεωρουσε πως υπαρχει θέμα σεβασμου αξιοπρέπειας χωρις ολα τα άλλα θα ειχες άλλη θέση; (δηλαδή τυπικά το ΕΣΡ ηταν εντος εντολης αλλα επι της ουσιας μαλλον υπερέβαλε);

έτσι το διαβαζω αυτο που λες και ισως συμφωνω για αυτο ρωτω

e-Lawyer είπε...

To θέμα είναι να μην προσβάλλεται η αξιοπρέπεια του άλλου για λόγους που αποτελούν διακριτική μεταχείριση (φυλή, θρήσκευμα κλπ) όπως λέει το άρθρο 4 του π.δ. 77/2003.
Η Πετρούλα παίζει έναν "ρόλο", δεν είναι reality το δελτίο καιρού.
Οπότε δεν θα κατέληγα -ούτε με άλλη αιτιολογία- στο αποτέλεσμα του ΕΣΡ.

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

πάντως τιμωρηθηκε για υπονάθμιση προγράμματος και όχι αναξιοπρεπη συμπεριφορά με βαση την κατηγοριοποίηση του ΕΣΡ ούτε δυσμενείς διακρίσεις (άλλη κατηγορία ΕΣΡ οπουτ υπάρχουν ελάχιστες αποφάσεις)

e-Lawyer είπε...

Την πήγαν με το άρθρο 2 παρ. 1 και 5 του Κανονισµού 2/1991 του ΕΣΡ, κατά το οποίο οι
ραδιοτηλεοπτικές εκποµπές πρέπει να εξασφαλίζουν την ποιοτική στάθµη που
επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοτηλεοράσεως και η πολιτιστική ανάπτυξη
της χώρας, ενώ εξάλλου πρέπει να τηρούνται οι γενικά παραδεκτοί κανόνες της
ε υ π ρ έ π ε ι α ς και κ α λ α ι σ θ η σ ί α ς στη γλώσσα και στη σ υ µ π ε ρ ι φ ο ρ ά .

Unknown είπε...

Από ότι είδα σήμερα, η εκπομπή δεν είναι πια "ο καιρός" αλλά λέγεται "Η Πετρουλα άρχισε". Οπότε έχει και τον τίτλο μιας απλής εκπομπής.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...