Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 09, 2005

Δικαίωση αλλοδαπού από τον Συνήγορο του Πολίτη


Η Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Ανατολικής Αττικής απέρριψε αίτημα για ανανέωση άδειας παραμονής σε αλλοδαπό, για λόγους δημόσιας τάξης. Στη συνέχεια αυτός προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείου που εξέδωσε Προσωρινή Διαταγή Αναστολής Εκτέλεσης της απόφασης της Διεύθυνσης. Πρακτικά, αυτό σημαινε ότι η Διεύθυνση έπρεπε να συμμορφωθεί με την Προσωρινή Διαταγή και να επιστρέψει στον Αλλοδαπό την προσωρινή άδεια παραμονής του, μέχρι να εκδικαστεί κανονικά η υπόθεσή του.

Όμως, η Διεύθυνση Αλλοδαπών αρνήθηκε την εφαρμογή της Προσωρινής Διαταγής (και την επιστροφή της κάρτας προσωρινής άδειας παραμονής), με την -προφορική- αιτιολογία, ότι δεν δεσμεύεται από την Προσωρινή Διαταγή, επειδή αυτή δεν θεωρείται "δικαστική απόφαση"!!! Σύμφωνα με την επίμαχη συνταγματική διάταξη, η Διοίκηση οφείλει να συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις. Αφού η Προσωρινή Διαταγή "δεν θεωρείται" δικαστική απόφαση, η Διεύθυνση Αλλοδαπών δεν θεωρει ότι δεσμεύεται συνταγματικά από αυτήν!!!

Ο Συνήγορος σε αυτήν την περίπτωση ερμήνευσε δημιουργικά το νόμο, επικαλούμενος συγκεκριμένους θεωρητικούς της νομικής επιστήμης. Πράγματι, το ερώτημα εάν η Προσωρινή Διαταγή θεωρείται δικαστική απόφαση (ή απλώς μια εκτελεστή διοικητική πράξη που εκδίδεται από τον δικαστή) είναι εκκρεμές. Ο Συνήγορος, "κατά την εκτίμησή του" θεωρεί ότι η κρατούσα άποψη στη θεωρία είναι ότι η Προσωρινή Διαταγή πρέπει να θεωρηθεί δικαστική απόφαση και ότι συνεπώς η Διεύθυνση Αλλοδαπών δεσμεύεται συνταγματικά από το περιεχόμενό της.

(πηγή: http://www.synigoros.gr/reports/ypoxr_Symm.pdf)

Την άποψη αυτή του Συνήγορου επικαλέστηκε πρόσφατα και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στη Γνωμοδότηση 311/2005.

(πηγή: http://www.synigoros.gr/allodapoi/docs/meta-gnomodotisi-nsk1.pdf )

Με τη Γνωμοδότηση καθίσταται σαφές ότι δεν πρέπει να συγχέονται οι Προσωρινές Διαταγές που εκδίδουν τα διοκητικά δικαστήρια με τις προσωρινές διαταγές του άρθρου 904 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ο Συνήγορος εντοπίζοντας (πριν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) την ορθή έννοια του νόμου με αυτό το Πόρισμα, εντοπίζει ως μορφή κακοδιοίκησης την εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου και του Συντάγματος. Και αποκαλύπτει ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ορθή ερμηνεία του νόμου είναι υπέρ του διοικούμενου (αλλοδαπού, εδώ)...

4 σχόλια:

Greg είπε...

Θα ήταν ενδιαφέρον να μας έδινες τους λόγους δημόσιας τάξης, που επικαλέσθηκε η Διεύθυνση αλλοδαπών!

Συνήθως εκεί είναι η ουσία...

Greg είπε...

Επίσης αν ο συνήγορος ασχολήθηκε καθόλου μ' αυτές!

- είπε...

Οι λόγοι αυτοί συνήθως δεν έχουν ιδιαίτερη εξειδίκευση. Οχυρώνονται πίσω από μια (οποιαδήποτε) καταδίκη ή παράβαση, σπουδαία ή απλή. Είναι το ασαφές "παραθυράκι" (ευτυχώς υπό τον έλεγχο των δικαστηρίων) που αφήνεται στην Αστυνομία για απέλαση αλλοδαπού.

e-Lawyer είπε...

Δυστυχώς δεν έχω πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία. Ούτε ο ίδιος ο Συνήγορος αναφέρει τους λόγους στο πόρισμά τους.
Η κρίση του αφορούσε τον λόγο τυπικότητας που επικαλέστηκε ο Διεύθυνση Αλλοδαπών ("δεν συμμορφώνομαι γιατί η Προσωρινή Διαταγή ΔΕΝ είναι δικαστική απόφαση").

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...