Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2005

Επιτρέπεται γάμος ανάμεσα σε πρώην πεθερό και πρώην νύφη του.


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που εδρεύει στο Στρασβούργο (πρόκειται για θεσμό διαφορετικό από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων -ΔΕΚ-που αποτελεί όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εδρεύει στο Λουξεμβούργο) δημοσίευσε στις 13.9.2005 μία σημαντική απόφαση για τον τομέα του οικογενειακού δικαίου.
Πρόκεται για την υπόθεση Β. και Λ. κατά Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με το ιστορικό, η Λ. είχε παντρευτεί τον γιό του Β. και είχαν κάνει ένα παιδί. Στη συνέχεια η Λ. χώρισε και δημιούργησε μια σχέση με τον πρώην πεθερό της Β. Το παιδί μένει μαζί με το ζευγάρι και αποκαλεί τον παππού του "μπαμπά".

Τον Μάη του 2002 η Λ. υπέβαλε ένα αίτημα στην αρμόδια Αρχή περί του αν θα μπορούσε να παντρευτεί τον Β. Η Αρχή της απάντησε ότι σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο (Μarriage Act του 1949, τροποποιημένος το 1986) ένας τέτοιος γάμος δεν θα επιτρεπόταν, εκτός αν είχαν πεθάνει οι πρώην σύζυγοί τους (δηλαδή η πρώην πεθερά της αιτούσας και ο γιος του αιτούντος).

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η βρετανική νομοθεσία παραβιάζει το ατομικό δικαίωμα στο γάμο (άρθρο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ατόμου). Η αιτιολογία είναι ότι, η βρετανική νομοθεσία αποτρέπει το γάμο ανάμεσα σε πεθερό και πρώην νύφη του, προφανώς επειδή ένας τέτοιος γάμος δεν θα μπορούσε να τύχει κοινωνικής αναγνώρισης. Όμως, επιτρέπει έναν τέτοιο γάμο, αν οι προηγούμενοι γάμοι τους είχαν λυθεί με θάνατο των συζύγων και όχι με διαζύγιο. Σε αυτήν την περίπτωση (θάνατοι), σε ποια είναι η διαφορά που θα επέτρεπε την κοινωνική αναγνώριση αυτού του γάμου; Καμία. Όσον αφορά δε το παιδί, αφού η νομοθεσία δεν απαγορεύει την εξωσυζυγική σχέση ανάμεσα σε πρώην πεθερο-πρώην νύφη, το να επιτραπεί ο γάμος δεν πρόκειται να έχει καμία περαιτέρω επίπτωση στην υποτιθέμενη ήδη υφιστάμενη σύγχυση ή συναισθηματική ανασφάλεια του παιδιού.

Η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δικαίωμα να ζητήσει την επανεξέταση της υπόθεσης από την Ολομέλεια του ΕΔΔΑ, μέσα σε τρεις μήνες.

(πηγή: http://www.echr.coe.int/Eng/Press/2005/Sept/ChamberjudgmentBandLvUK130905.htm )

Αν και η απόφαση θα δεσμεύσει μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο (αν καταστεί οριστική), τα κράτη της ΕΣΔΑ θα πρέπει να τροποποιήσουν την νομοθεσία τους σύμφωνα με αυτήν την νομολογία ώστε να μην προσκρούει η τελευταία στην ΕΣΔΑ, η οποία ως διεθνές δικαιο κατισχύει του εσωτερικού δικαίου των κρατών.
Σύμφωνα με το άρθρο 1357 του Αστικού Κώδικα, "εμποδίζεται ο γάμος με συγγενείς εξ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή απεριόριστα και σε πλάγια γραμμή έως και τέταρτο βαθμό." Αυτή η διάταξη πλέον (εφόσον οριστικοποιηθεί η ανωτέρω απόφαση) πρέπει να θεωρηθεί ότι έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 12 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στο γάμο). Γι' αυτό θα πρέπει να καταργηθεί, όπως και άλλες διατάξεις που αποτελούν κωλύματα για τη σύναψη γάμου.

4 σχόλια:

e-Lawyer είπε...

Να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εξετάσεις.
Δεν είναι και τόσο μπερδεμένο: έχουμε το ατομικό δικαίωμα του άρθρου 12 της ΕΣΔΑ "με τη συμπλήρωση ηλικίας γάμου ο άντρας και η γυναίκα έχουν δικαίωμα να παντρευτούν και να ιδρύσουν οικογένεια σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους". Οι εθνικοί νόμοι προσδιορίζουν τις προϋποθέσεις του γάμου. Αν όμως οι προϋποθέσεις σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται αδικαιολόγητα απαγορευτικές, ώστε να μην μπορεί να παντρευτεί κάποιος ενώ δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος που να το απαγορεύει, τότε ο εθνικός νόμος αφαιρεί στην ουσία ένα ατομικό δικαίωμα. Δηλαδή έρχεται σε αντίθεση με την ΕΣΔΑ. Το πότε αυτός ο εθνικός νόμος περιορίζει τόσο πολύ το δικαίωμα γάμου μας το λέει για κάθε περίπτωση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το οποίο εδώ έκρινε ότι δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για τον οποίο ο αγγλικός νόμος απαγορεύει σε έναν πρώην πεθερό να παντρευτεί την πρώην σύζυγο του γιου του.
Είναι δηλαδή περισσότερο θέμα συνταγματικού δικαίου και λιγότερο οικογενειακού (αστικού).

Loucretia είπε...

Ωραια, αυτο πια δεν ειναι οικογενειακο δικαιο, ειναι το Βινταλ Σασσουν, 2 σε 1, και εγγονος και γιος, και νυφη και συζυγος και παππους και πατερας!!

Τα Σοδομα και τα Γομορα :-ΡΡΡ

Ανώνυμος είπε...

Σε περίπτωση που ο θείος θέλει να παντρευτεί την πρώην σύζυγο του ανιψιού του, παρόλο που κατά το αρ. 1357 (εξ αγχιστείας) απαγορεύεται, αλλά κατά το ν. 3719/08 (σύμφωνο συμβίωσης) επιτρέπει μεταξύ των συγγενών εξ αγχιστείας, τι μπορούν να κάνουν; πως θα πάρουν άδεια γάμου;

e-Lawyer είπε...

Δεν μπορούν, γιατί απαγορεύεται.

Απαγόρευση λειτουργίας καμπάνας ναού λόγω ηχορύπανσης

  Σε υπόθεση που εκπροσωπώ τον θιγόμενο πολίτη, μετά από 2 προσωρινές διαταγές, το Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε και απόφαση ασφαλιστικών μ...