Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κάρτα του Διαβόλου

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η θέσπιση Ενιαίου Κωδικου Αριθμού Μητρώου με το Ν.1599/1986 είχε προκαλέσει την αντίδραση παραθρησκευτικών οργανώσεων που θεωρούσαν ότι επρόκειτο για υλοποίηση χωρίου από την "Αποκάλυψη" του Ιωάννη και συγκεκριμένα για την σφράγιση που θα έδινε το θηρίο στους ανθρώπους με τον αριθμό χξς' (δηλαδή: 666). Από τότε, ο αριθμός 666 αναζητείται από ορισμένους ζηλωτές σε κάθε μαζική ρύθμιση που σχετίζεται με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, περίπου όπως κάθε περίεργη και φουτουριστική ημεροχρονολογία συνδέεται με το Τέλος του Κόσμου.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ως 666 θεωρήθηκε το bar code που τοποθετήθηκε σε καταναλωτικά προϊόντα.

Το 1995, η Συνθήκη του Σένγκεν θεωρήθηκε σάλπισμα της Αποκάλυψης, μολονότι με αυτήν καθιερώθηκε ένας ενιαίος εσωτερικός χώρος ελεύθερης μετακίνησης χωρίς διασυνοριακούς ελέγχους, με την μεταφορά του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα μόνο (που σχεδόν ταυτίζονται με τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ).

Η ίδια η θέσπιση της νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων στην Ελλάδα, δεν διέφυγε των επαγρυπνούντων ζηλωτών. Όταν ψηφιζόταν στην Βουλή ο Ν.2472/1997 ("Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα"), οι ζηλωτές είχαν κατασκηνώσει απέξω με πανό που ταύτιζαν τον νόμο με τον Σατανά. Έτσι ένας νόμος που απηχεί ατομικό δικαίωμα οδήγησε ακόμα και βουλευτή της τότε αντιπολίτευσης, τον κ. Γιακουμάτο, να αξιώσει κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου να αναρτηθεί στην αίθουσα της Βουλής μια εικόνα του Χριστού!

Πιο μετά, αφού το bar code ήταν ήδη τόσο μπανάλ, ώστε να υπάρχει ακόμα και σε βιβλία του τότε Αρχιεπισκόπου, το "σφράγισμα" αναζητήθηκε στα RFID. Περάσαμε δηλαδή και στις mobile εφαρμογές

Πριν από ένα χρόνο περίπου, οι ζηλωτές "ανακάλυψαν" το 666 στον ΑΜΚΑ και οργάνωσαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Τις τελευταίες ημέρες, σημεία της Αποκάλυψης εντοπίζονται από τους ειδικούς στην Κάρτα του Πολίτη (βλ. ΤΑ ΝΕΑ: Οι "σκληροί" της Εκκλησίας ανοίγουν πόλεμο με την Πολιτεία).

Πρόκειται για ένα κοκτέηλ τεχνοφοβίας και παιχνιδιού ισχύος, όπως είχε γίνει με τις ταυτότητες πριν 10 χρόνια. Ενώ όμως τότε η Εκκλησία ήταν υπέρ της συλλογής του ευαίσθητου δεδομένου του θρησκεύματος (άρα κατά των δικαιωμάτων περί μη αναγραφής περιττών δεδομένων σε δημόσια έγγραφα), σήμερα υποκαθιστά την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αναθέτοντας μάλιστα σε ειδικούς επιστήμονες να αποφανθούν για τη συμβατότητα της Κάρτας του Πολίτη με δογματικές επιταγές της Ορθοδοξίας, αλλά και προς το Συνταγματικό Δίκαιο!

Απέναντι σε όλα αυτά, αντί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να έχει λάβει μια σαφή τοποθέτηση, όπως έχει αρμοδιότητα (βλ. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων δεν αρκεί να "ανησυχεί" για την Κάρτα του Πολίτη), ξοδεύει ενέργεια και πόρους με την έκδοση ενός δελτίου τύπου (βλ. εδώ) στο οποίο μας αναφέρει ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι εάν δεν ερωτηθεί από την Κυβέρνηση, δεν πρόκειται να βασιστεί σε "δημοσιεύματα" για να γνωμοδοτήσει σχετικά με την Κάρτα του Πολίτη. Αφήνοντας ουσιαστικά την Εκκλησία και τους εσωτερικούς της συσχετισμούς να θέσουν τους κανόνες στον σχετικό διάλογο και την διαβούλευση που ήδη έχει ουσιαστικά ξεκινήσει. Φυσικά, η εξαγγελία της Κάρτας του Πολίτη από τον Πρωθυπουργό στην Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί "δημοσιεύματα", αλλά κυβερνητική ανακοίνωση.


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
http://mkka.blogspot.com/2010/10/blog-post_11.html
Ο χρήστης Thomas the little train είπε…
Απ'ότι έχω καταλάβει η επίσημη ορθόδοξη εκκλησία δεν ασχολείται και πολύ με αυτό το γελοίο ζήτημα, εάν εξαιρέσεις σκληροπυρηνικά μέλη της. Κατά κύριο λόγο, αυτόνομες χριστιανικές ομάδες και συνομοσιολόγοι, πρεσβευτές του "τίποτα δεν είναι τυχαίο" επιδίδονται με ζήλο στην ενασχόληση με τέτοιου είδους φαιδρότητες. Μη σας πώ πως αν διαβάσουν το κείμενο θα σας βγάλουν πράκτορα του Σατανά. χεχε!
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
´´Χθες αποφάσισε – υιοθετώντας εν µέρει τις ενστάσεις τους – να αναθέσει σε δύο συνοδικές επιτροπές να µελετήσουν την κάρτα του πολίτη που σχεδιάζει η κυβέρνηση. ´´ Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6013:--q---------q&catid=26:2009-12-18-08-38-40
Πάνω στους ανθρώπους αυτούς, τους διαμαρτυρόμενους για χαρτιά και πλαστικοποιημένα χαρτιά συνήθως, γίνεται το φασιστικό παίγνιο της οικονομίας: ΟΠΑΠ, ΝΕΛΕ, τράπεζες. Άλλωστε όλο το κράτος πρόνοιας και οι διοικητικοί εκσυγχρονισμοί συμβαίνει να συμβαίνουν επειδή οι υπηρεσιακοί πολιτικοί, ως υπάλληλοι του εκμεταλλευτή, πιστεύουν στην βελτιστοποίηση των οικονομικών δεικτών πάνω αριστερά, δια της διακηρυγμένης ή περίπου απαλοιφής της γραφειοκρατίας και της φαινόμενης κοινωνικής δυστυχιάς από τους κρατικούς τους παρονομαστές αιματωμένης ενημέρωσης.
Ο χρήστης apeleytheros είπε…
Η ΑΠΔΠΧ εξ όσων γνωρίζω δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση τα στοιχεία που θα περιέχονται στις ταυτότητες, ακριβώς επειδή δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη. Οπότε με ποιά λογική να πάρει απόφαση (θέση) χωρίς στοιχεία; Να πεί τί δλδ;
Αυτό το ρωτώ με το σκεπτικό ότι σαν ΑΠΔΠΧ θα πρέπει να εκφέρει άποψη μόνο για τα Προσωπικά Δεδομένα που σχετίζονται με το ζήτημα.

Όσο για τα ίδια τα στοιχεία έχουν πεί ότι θα τα αποφασίσουν σε διαβούλευση με την ΑΠΔΠΧ κάποια στιγμή. (αυτό σύμφωνα με κάποιες δηλώσεις) Οπότε και πάλι η ΑΠΔΠΧ δεν θα μπορούσε να λάβει θέση πριν της γνωστοποιηθούν στοιχεία.

Δεν γνωρίζω πολλά πράγματα από τα νομικά αλλά έχω την αίσθηση ότι το δελτίο τύπου (ανακοίνωση) με δεδομένη την πλήρη έλλειψη στοιχείων ήταν το καλύτερο που μπορούσαν να κάνουν. (δεδομένης και της «υπόσχεσης» για διαβούλευση με την ΑΠΔΠΧ)

Έχω κάνει & μια δημοσίευση σχετικά με τις «νέες ταυτότητες» για όποιον αναγνώστη ενδιαφέρεται για ορισμένα επιχειρήματα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…