Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παράνομες διαφημιστικές πινακίδες υποψηφίων

Η διαφήμηση, εμπορική, πολιτική ή κοινωνική, αποτελεί μια δραστηριότητα που προστατεύεται συνταγματικά, στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης και της οικονομικής ελευθερίας. Όπως όλα τα συνταγματικά δικαιώματα, όμως, έτσι και το δικαίωμα του διαφημιζόμενου, περιορίζεται όταν η ενάσκησή του θίγει ουσιωδώς ή θέτει σε διακινδύνευση τα δικαιώματα των άλλων, όπως η προστασία προσωπικών δεδομένων (για το direct marketing), αλλά και το δικαίωμα στο περιβάλλον. Το ζήτημα των διαφημιστικών πινακίδων διαρρυθμίζεται από αναλυτικές διατάξεις του πολεοδομικού δικαίου και του δικαίου οδικής κυκλοφορίας, δηλαδή από νομοθεσία η οποία εξασφαλίζει την ποιότητα ζωής σε ένα αρμονικό και ασφαλές αστικό και οδικό περιβάλλον.

Οι παράνομες διαφημιστικές εγκαταστάσεις αποτελούν ένα πραγματικά σημαντικό πρόβλημα, καθώς συνδέεται όχι απλώς με το γενικότερο ζήτημα της αυθαιρεσίας, αλλά έχει οδηγήσει και σε δραματικές περιπτώσεις, όπως η απώλεια της ζωής ανθρώπων που καταπλακώθηκαν από τέτοιες κατασκευές ή που υπέστησαν συνέπειες οδικών ατυχημάτων λόγω περιορισμού ορατότητας. Για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου έχει αναπτυχθεί ένα εξαιρετικά σύγχρονο διαδικτυακό σύστημα καταγγελίας των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, όπου ο πολίτης μπορεί και μέσω κινητού τηλεφώνου να αποστείλει φωτογραφία με την παράνομη πινακίδα και να επιληφθούν οι αρμόδιοι φορείς για την εξέταση της καταγγελίας και την επέμβαση για την απομάκρυνση τυχόν παράνομων πινακίδων. Το http://www.illegalsigns.gov.gr/ είναι μια κυβερνητική ιστοσελίδα που αξίζει συγχαρητήρια.

Οι υποψήφιοι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ευαγγελίζονται, όλοι ανεξαιρέτως, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Κι όμως, οι προεκλογικές αφίσες ορισμένων από αυτούς "κοσμούν" τους χώρους των παράνομων διαφημιστικών εγκαταστάσεων. Ο Μανώλης Ανδριωτάκης έχει ασχοληθει εκτεταμένα με το συγκεκριμένο ζήτημα, υπογράφοντας ένα σχετικό ντοκιμαντέρ (βλ. εδώ) και αφιερώνοντας ένα μεγάλο μέρος του blog του στο θέμα (βλ. εδώ). Όταν επισήμανε ονομαστικά συγκεκριμένες παρανομίες υποψηφίων, δέχθηκε ακόμα και απειλές, όπως και την γενικότερη αμφισβήτηση του "γιατί καταγγέλλεις εμάς κι όχι τους άλλους;". Λες και όποιος προασπίζεται το κράτος δικαίου πρέπει να αναγκαστικά να έχει κάποιο ιδιοτελή στόχο!

Χθες ανάρτησε φωτογραφίες παράνομων διαφημιστικών αναρτήσεων ορισμένων υποψηφίων δημάρχων του Δήμου Αθηναίων. Ανάμεσα σε αυτούς και οι αφίσες του πρώην Συνηγόρου του Πολίτη, κ. Γιώργου Καμίνη (βλ. εδώ). Σήμερα στο blog του Μανώλη διαβάζουμε ότι ο κ. Καμίνης τον κάλεσε στο τηλέφωνο και ότι θα αποσύρει άμεσα τις αφίσες του από τα στέγαστρα των στάσεων των λεωφορείων (βλ. εδώ). Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι, σύμφωνα με το post του Μανώλη, ο κ. Καμίνης είχε ζητήσει από το επιτελείο του να "ερευνήσουν εξαντλητικά το θέμα της υπαίθριας διαφήμησης, αλλά τελικά δεν ελήφθη υπόψη το θέμα της παράβασης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας", ο οποίος ορίζει ότι απαγορεύονται οι επιγραφές που είναι ορατές από τους οδηγούς.

Κι όμως, ο Συνήγορος του Πολίτη, με επικεφαλής τον κ. Καμίνη, στις 10.6.2010 εξέδωσε αυτό το δελτίο τύπου (βλ. εδώ), στο οποίο ο Συνήγορος καταλήγει μεταξύ άλλων στο γενικό συμπέρασμα ότι "δεν τηρούνται οι κανόνες για τις αποστάσεις που πρέπει να έχουν οι πινακίδες από το οδικό δίκτυο". Επομένως, είναι εξαιρετικά δυσεξήγητο για ποιον λόγο ο κ. Καμίνης, που προβάλλει διαρκώς το επιστημονικά καταρτισμένο επιτελείο του, ξέχασε να τους επισημάνει το δελτίο τύπου που είχε εκδώσει ο ίδιος τέσσερις μήνες πριν ως Συνήγορος του Πολίτη, στο οποίο έθετε και το ζήτημα εφαρμογής του ΚΟΚ. Θετικό παραμένει βέβαια ότι αναγνώρισε το λάθος του, δεσμευόμενος να αποσύρει τις αφίσες από τις παράνομες θέσεις τους, οπότε πράγματι αξίζει το μπράβο που αποφάσισε να συμμορφωθεί προς τις αυτονόητες υποχρεώσεις του. Γιατί εκεί φτάσαμε, να συγχαίρουμε κάποιον όταν υπόσχεται ότι δεν πρόκειται να παρανομήσει και πάλι στο μέλλον.

Αναμένουμε φυσικά και από τους υπόλοιπους υποψηφίους να αποσύρουν τις διαφημιστικές πινακίδες τους από τις παράνομες θέσεις που τις έχουν αναρτήσει, όπως και να σεβαστούν την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, στους οποίους αποστέλλουν διαφημιστικά μηνύματα με χρήση αριθμών τηλεφώνων και e-mail, χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση, δηλαδή παρανόμως (βλ. εδώ), ενώ υπάρχει νόμιμος τρόπος ενάσκησης κι αυτής της δραστηριότητας (βλ. εδώ).
Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
"νομοθεσία η οποία εξασφαλίζει την ποιότητα ζωής σε ένα αρμονικό και ασφαλές αστικό και οδικό περιβάλλον";

Πού υπάρχει ποιότητα ζωής και αρμονικό και ασφαλές περιβάλλον;

Κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις τώρα;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές υπήρξε όργιο παρανομίας στις υπαίθριες διαφημίσεις.
Ο κ.Ανδριωτάkης κατηγόρησε κάποιους υποψηφίους οτι διαφημίζονται σε παράνομες διαφημιστικές πινακίδες.
Σήμερα, οι πινακίδες αυτες [μιας περιοχής τουλάχιστον] βρίσκονται ακόμα εκεί, παρά την αλλαγή δημάρχου και ναι, εξελέγη ενας υποψήφιος ο οποίος καταπάτησε κάθε έννοια νομιμότητας όσον αφορά τις υπαίθριες διαφημίσεις του εαυτού του.
Στην προσπάθειά του Ανδριωταkη λοιπόν να δείξει οτι οι άλλοι παρανομούσαν και οχι εκείνος ο υποψήφιος που εξελέγη, έκανε θέμα για διαφήμιση άλλων υποψηφίων σε παράνομη πινακίδα, που μπήκε μολις 7-8 μερες πριν τις εκλογές, ενω οι υπόλοιποι διαφημίζονταν παράνομα επι ενα μήνα. Και ΟΛΟΙ ειχαν την άδεια του τότε δήμαρχου.

Χαιρετίσματα στο επιλεκτικό κυνήγι των κακών.

Κατα τα άλλα, σαφώς ολη αυτη η ιστορία με τις πινακίδες έπρεπε να γίνει και καλώς γίνεται.
Ευχαριστώ.
Θ.Ψ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…