Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όταν ο Συνήγορος του Πολίτη προετοιμάζεται για υποψήφιος Δήμαρχος


Από σημερινή συνέντευξη του κ. Γιώργου Καμίνη στα ΝΕΑ (βλ. εδώ):

"Πρέπει να σπάσουν όλα τα πελατειακά δίκτυα, πρώτα απ’ όλα µέσα στον δήµο. Ξέρετε ότι αυτήν τη στιγµή υπάρχουν δηµοτικοί υπάλληλοι που µοιράζουν προεκλογικά φυλλάδια υποψήφιων αντιδηµάρχων; Πώς θα επιβληθείς, άραγε, σε υπαλλήλους που, στην ουσία, εργάζονται για την προεκλογική σου καµπάνια; "

ενώ, λίγο πιο κάτω:

"Προσωπικά, ως Συνήγορος του Πολίτη, από πρόπερσι είχα κυκλοφορήσει fliers στο Gay Ρarade, εναρµονιζόµενος φυσικά µε την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την καταπολέµηση των διακρίσεων." (σ.σ.: η "Οδηγία" φυσικά δεν αφορά το gay pride, αλλά τον τομέα της εργασίας, της εκπαίδευσης και της παροχής υπηρεσιών στο κοινό).

Επομένως, αναδιατυπώνοντας λίγο σκωπτικά τον κ. Καμίνη, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι:

"Πρέπει να σπάσουν τα πελατειακά δίκτυα, πρώτα απ' όλα μέσα στο Συνήγορο. Ξέρετε ότι υπήρξαν υπάλληλοι του Συνηγόρου του Πολίτη που από πρόπερσι μοίραζαν φυλλάδια του Συνηγόρου στο Athens Pride, το οποίο "στηρίζει" σήμερα ο πρώην Συνήγορος - υποψήφιος Δήμαρχος, ως προεκλογική εξαγγελία; Πως θα επιβληθείς, άραγε, σε υπαλλήλους που, στην ουσία εργάζονται για την προεκλογική σου καμπάνια;".

Γι' αυτό τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών δεν πρέπει να εμπλέκονται σε εκλογικές διαδικασίες: διότι αναδρομικά αμφισβητείται τελικά η όποια ανεξαρτησία τους. Η συμμετοχή του Συνηγόρου στο Athens Pride ήταν μια κίνηση που χειροκροτήθηκε. Η υπενθύμισή της σήμερα όμως, σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί να τύχει αντίστοιχης επιδοκιμασίας.Σχόλια

Ο χρήστης agnostosXi είπε…
Ελπίζω τουλάχιστον οι υπάλληλοι του Συνηγόρου να αρκέστηκαν στην προπέρσινη διανομή στο Athens Pride και να μη μοιράζουν σήμερα προεκλογικά φυλλάδια, μισθοδοτούμενοι από το κράτος
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αγαπητέ e-lawyer δεν γνωρίζω γιατί αντιμάχεστε με τόσο μένος τον κο Καμίνη αλλά νομίζω ότι προβήκατε σε ένα τεράστιο λογικό άλμα!
Δεν αντιλαμβάνομαι τίνι τρόπω σχετίζεται η διανομή προεκλογικών φυλλαδίων από δημοτικούς υπαλλήλους με την κίνηση μιας ανεξάρτητης αρχής (sic)να υποστηρίξει μια δράση διανέμοντας φυλλάδια.
Ο πρότερος βίος και οι επιλογές του κου Καμίνη δεν διαγράφονται λόγω της υποψηφιότητας του ούτε μεταμορφώνονται αίφνης σε προεκλογική εκστρατεία αλλά σαφώς τον χαρακτηρίζουν και ως τέτοια έχει δικαίωμα να τα επικαλείται. Ο κος Καμίνης δεν γεννήθηκε Συνήγορος του Πολίτη ούτε οφείλει να πεθάνει ως τέτοιος! Εξάλλου έχει πλέον παραιτηθεί αν δεν κάνω λάθος!
Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για όλους τους υποψηφίους.
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Ανώνυμε, υποπίπτετε σε λήψη του ζητουμένου.
Ο χρήστης agnostosXi είπε…
Και εγώ αντιλαμβάνομαι μόνο σαν αστειάκι τη σύνδεση ανάμεσα σε εκείνα και σε τούτα τα φυλλάδια, ωστόσο κι ο ίδιος πάει γυρεύοντας όταν λέει ότι τα "είχε κυκλοφορήσει προσωπικά ως Συνήγορος": έ πώς να το κάνουμε, άλλο "προσωπικά" και άλλο "ως Συνήγορος"!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@agnostosXi τωόντι ατυχής η διατύπωση του κου Καμίνη στην οποία αναφέρεστε (εαν και εφόσον μεταφέρεται αυτολεξεί) όπως ατυχές είναι και το αρχικό σας σχόλιο (εκτός αν το βασίζετε σε γεγονότα)

@e-lawyer δεν σας αντιλαμβάνομαι... προφανώς επειδή δεν μου απαντάτε επί της ουσίας (!) γεγονός που καταδεικνύει έτι περαιτέρω μια κάποια εμπάθεια έναντι του υποψηφίου... λανθάνω;;;
Ο χρήστης άγριο κορίτσι του ΛΑΟΣ είπε…
Το δράμα του εργαζόμενου του αφιερωμένου στις ανθρωπιστικές δράσεις της αστικής δημοκρατίας.
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Λανθάνω=κρύβομαι.
Ο χρήστης agnostosXi είπε…
Ανώνυμε 6:19΄μμ: Οι συνεντεύξεις σε εφημερίδες συνήθως θεωρούνται πριν δημοσιευθούν, οπότε το "αυτολεξεί" είναι δεδομένο. Άλλωστε Τα Νέα είναι φιλικά προς τον κ. Καμίνη οπότε το έβαλαν μάλλον για καλό. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, ότι ούτε ο ίδιος ούτε η εφημερίδα καταλαβαίνει πόσο κακό του κάνουν (του υποψηφίου αλλά και του Συνηγόρου!) τέτοιες "ατυχείς" εκφράσεις. Για τυχόν προεκλογική συμμετοχή υπαλλήλων του Συνηγόρου, όχι, δεν έχω καμία πληροφόρηση πλην ενός σχολίου της Καθημερινής προ 2 εβδομάδων (με ονόματα!), το οποίο αναμετέδωσε ο εμπαθής οικοδεσπότης μας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν είμαι νομικός. Αν έχετε τη καλοσύνη μπορείτε να λύσετε δύο απορίες ενός αφελούς πολίτη που θέλει να σέβετε τις Αρχές;
1)Συνήγορος του πολίτη διορισμένος απο τον αντίδικο;
2)Πόσο ανεξάρτητες μπορεί να είναι οι διορισμένες ανεξάρτητες αρχές;
Απλώς γνωμοδοτούν, αντικαθιστούν ή υποκαθιστούν τους θεσμούς;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
πράγματι! κρύβεστε αγαπητέ!

(διαπιστώνω ότι δεν στερείσθε μόνο επιχειρημάτων ... στερείσθε και χιούμορ)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μα προφανώς κάνει χιούμορ με τις "σοβαρές" δηλώσεις Καμίνη ότι στηρίζει το γκέι κίνημα ενώ ως Συνήγορος το μόνο έργο που επέδειξε ήταν τα... φλάιερς!!! Αλλά βέβαια ο κύριος καθηγητής είναι κατά του γκέι γάμου, ως γνήσιος *προοδευτικός*.

Πάντως η αναδρομή του ηλόιερ στην 10ετή θητεία Καμίνη είναι η μόνη που έχει δημοσιευθεί μέχρι στιγμής και μόνο εμπαθής δεν είναι:

http://elawyer.blogspot.com/2010/08/blog-post_29.html
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Διαγράφω σχόλιο ανωνύμου που περιέχει αναφορά σε φυσικό πρόσωπο, η οποία δεν συνοδεύεται από τεκμηρίωση.
Ο χρήστης agnostosXi είπε…
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/7229338.pdf
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Δεν είναι κάπως εκτός θέματος;
Ο χρήστης agnostosXi είπε…
Κατά μία έννοια ναι, όμως είναι χαριτωμένο

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…