Σάββατο, Οκτωβρίου 23, 2010

Έχετε δηλώσει το e-shop σας στο Υπουργείο Ανάπτυξης;

Όταν από την ιστοσελίδα της επιχείρησής σας μπορούν να πραγματοποιηθούν παραγγελίες προϊόντων, τότε ο καταναλωτής συνάπτει μαζί σας σύμβαση "πώλησης εξ αποστάσεως" (βλ. εδώ). Η συγκεκριμένη μορφή πώλησης παρέχει στον καταναλωτή ειδικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα αναιτιολόγητης υπαναχώρησης εντός 14 ημερών, την υποχρέωση του προμηθευτή να ενημερώσει αναλυτικά τον αγοραστή για μια σειρά πληροφοριών σχετικά με την ταυτότητά του κλπ. Όλα αυτά προβλέπονται από το άρθρο 4 του Ν.2251/1994, περί προστασίας του καταναλωτή (βλ. εδώ).

Μια ειδική υποχρέωση που έχουν όσοι διατηρούν τέτοιες ιστοσελίδες είναι ότι πρέπει να έχουν εγγραφεί στο "Μητρώο Προμηθευτών που συνάπτουν Συμβάσεις από Απόσταση", του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η σχετική υπουργική απόφαση υπάρχει από το 1997 (βλ. εδώ), ενώ το ίδιο το Μητρώο είναι δημοσιευμένο στο διαδίκτυο (βλ. εδώ) και αριθμεί μέχρι σήμερα 451 επιχειρήσεις που συνάπτουν συμβάσεις από απόσταση. Προφανώς υπάρχουν πάρα πολλά e-shop που δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτη, εφόσον δεν έχει τηρηθεί αυτή η διαδικασία, επιβάλλονται κυρώσεις (βλ. εδώ, όπου αναφέρεται στο άρθρο 14 του νόμου, αλλά η αρίθμηση έχει αλλάξει και οι κυρώσεις προβλέπονται στο άρθρο 13α).

Την αίτηση για την εγγραφή της επιχείρησής σας στο μητρώο μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.

3 σχόλια:

vdimitris είπε...

πολύ ενδιαφέρον θέμα :-)

πριν αρκετό καιρό προσπάθησα να καταγράψω σχετικές απορίες στο blog μου, και αν θέλεις μπορείς να δεις αναλυτικά -> εδώ

π.χ.
- ισχύει το ίδιο και για τις υπηρεσίες;
- ποια είναι η έννοια της "σύμβασης";

πιστεύω θα ήταν χρήσιμη μία έξτρα ανάλυση και γύρω από αυτά

Ανώνυμος είπε...

Πολύ χρήσιμο άρθρο.
Θα ήταν επίσης ενδιαφέρον να μας ενημερώσεις για πωλήσεις στο ebay ή σε σελίδες τύπου ebay! Μπορεί κανείς να κάνει τέτοιες πωλήσεις στην Ελλάδα και πρέπει να τα δηλώνει στην Εφορία;

e-Lawyer είπε...

Βεβαίως, όπως και κάθε εμπορική δραστηριότητα.

Περισσότερα: http://elawyer.blogspot.com/2010/10/e-shop_29.html

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...