Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

To προσχηματικό ενδιαφέρον της ΕΕΔΑ για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα

Η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έστειλε στις 27.9.2010 μια επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης υπενθυμίζοντάς του ότι πρέπει να θεσπιστεί σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια (βλ. εδώ).

Κατά τις αντιλήψεις της ΕΕΔΑ, εκεί εξαντλούνται τα ΛΟΑΤ δικαιώματα. Ήδη από την σχετική έκθεσή της το 2004 είχε θεωρήσει ότι το σύμφωνο συμβίωσης είναι η "οροφή" όσον αφορά την αναγνώριση των ζευγαριών, αποκλείοντας την αναγνώριση γάμου. Όπως ακριβώς μας επανέλαβε πρόσφατα και ο κ. Καμίνης που ως Συνήγορος του Πολίτη συμμετείχε στην σύνθεση της ΕΕΔΑ και που ως υποψήφιος δήμαρχος έχει για σύμβουλό του τον πρόεδρο της ΕΕΔΑ κ. Παπαϊωάννου. Και ο οποίος μιλάει για την ομοφυλοφιλία ως "σκελετό στην ντουλάπα κάθε ελληνικής οικογένειας" (βλ. εδώ).

Στις 7.10.2010 η ΕΕΔΑ εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο καταδικάζει τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας και καλέι την πολιτεία να λάβει μέτρα που εγγυώνται την σωματική ακεραιότητα όλων των ατόμων, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, καταγωγής και καθεστώτος διαμονής (βλ. εδώ). Ούτε λέξη δηλαδή για τα φαινομενα ρατσιστικής βίας που ασκείται με κίνητρο τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου.

Στις 12.10.2010 ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑ συναντιούνται με τον πρωθυπουργό για να του παραδώσουν την ετήσια έκθεση. Σε όλο το διάλογο που καταγράφηκε, ο πρόεδρος αναφέρει τις γενικές κατηγορίες δικαιωμάτων με τις οποίες ασχολήθηκε η Επιτροπή (βλ. εδώ). Φυσικά, ούτε λέξη για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα. Δεν είναι αρκετά σοβαρά για να τα εκθέσουν στον Πρωθυπουργό;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…