Κυριακή, Οκτωβρίου 17, 2010

To προσχηματικό ενδιαφέρον της ΕΕΔΑ για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα

Η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έστειλε στις 27.9.2010 μια επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης υπενθυμίζοντάς του ότι πρέπει να θεσπιστεί σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια (βλ. εδώ).

Κατά τις αντιλήψεις της ΕΕΔΑ, εκεί εξαντλούνται τα ΛΟΑΤ δικαιώματα. Ήδη από την σχετική έκθεσή της το 2004 είχε θεωρήσει ότι το σύμφωνο συμβίωσης είναι η "οροφή" όσον αφορά την αναγνώριση των ζευγαριών, αποκλείοντας την αναγνώριση γάμου. Όπως ακριβώς μας επανέλαβε πρόσφατα και ο κ. Καμίνης που ως Συνήγορος του Πολίτη συμμετείχε στην σύνθεση της ΕΕΔΑ και που ως υποψήφιος δήμαρχος έχει για σύμβουλό του τον πρόεδρο της ΕΕΔΑ κ. Παπαϊωάννου. Και ο οποίος μιλάει για την ομοφυλοφιλία ως "σκελετό στην ντουλάπα κάθε ελληνικής οικογένειας" (βλ. εδώ).

Στις 7.10.2010 η ΕΕΔΑ εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο καταδικάζει τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας και καλέι την πολιτεία να λάβει μέτρα που εγγυώνται την σωματική ακεραιότητα όλων των ατόμων, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, καταγωγής και καθεστώτος διαμονής (βλ. εδώ). Ούτε λέξη δηλαδή για τα φαινομενα ρατσιστικής βίας που ασκείται με κίνητρο τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου.

Στις 12.10.2010 ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑ συναντιούνται με τον πρωθυπουργό για να του παραδώσουν την ετήσια έκθεση. Σε όλο το διάλογο που καταγράφηκε, ο πρόεδρος αναφέρει τις γενικές κατηγορίες δικαιωμάτων με τις οποίες ασχολήθηκε η Επιτροπή (βλ. εδώ). Φυσικά, ούτε λέξη για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα. Δεν είναι αρκετά σοβαρά για να τα εκθέσουν στον Πρωθυπουργό;





Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...