Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θύματα της κρίσης τα πολιτισμικά δικαιώματα: έκλεισε το "Αμφι-θέατρο"

Το άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπει ότι η ανάπτυξη και η προαγωγή της τέχνης αποτελεί υποχρέωση του Κράτους. Η πρακτική εφαρμογή αλλά και η θεωρητική επεξεργασία αυτής της συνταγματικής υποχρέωσης παράγει την νομική υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει τουλάχιστον την διατήρηση μιας αγοράς στην οποία θα φιλοξενούνται όσο το δυνατόν πιο οριζόντια οι διάφορες καλλιτεχνικές τάσεις και εφαρμογές. Υπάρχει ένα δικαίωμα του κοινού απέναντι στο κράτος, να μπορεί να απολαμβάνει ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο πεδίο επιλογών, που εγγυάται ότι ζούμε σε μια πλουραλιστική κοινωνία.

Το "Αμφι-θέατρο" του Σπύρου Ευαγγελάτου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, κάθε στοιχειωδώς ενήμερος θεατής γνωρίζει ότι πρόκειται για ένα θέατρο ρεπερτορίου που τόλμησε για πάνω από 30 χρόνια να παρουσιάσει 95 παραστάσεις έργων που δεν θα ανέβαιναν ποτέ στο εμπορικό θέατρο ή ακόμη και στο Εθνικό Θέατρο. Πρόκειται για art house, ερευνητική σκηνή, με λόγιες αναζητήσεις, στην οποία ανέβηκαν έργα κλασσικών ακόμη και σε πρώτη παγκόσμια παράσταση στον σύγχρονο κόσμο.

Ο κ. Ευαγγελάτος έχει κάνει έναν τεράστιο αγώνα για τη διάσωση του "Αμφι-θεάτρου" σε δύσκολες οικονομικά μέρες και έχει αποταθεί σε πολλούς αρμόδιους φορείς. Ο αρμοδιότερος όλων, ο Υπουργός Πολιτισμού, όπως καταγράφεται, έχει αποφύγει να τον συναντήσει παρά τις εναγώνιες κρούσεις του κορυφαίου σκηνοθέτη και πανεπιστημιακού δασκάλου. Ο κ. Ευαγγελάτος πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο (καταθέτοντας μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την εγκατάσταση του "Αμφι-θεάτρου" σε χώρο του Δ.Αθηναίων και τη δημιουργία με ελάχιστα μέσα ενός δημοτικού θεάτρου) κι έφτασε μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχουν δελτία τύπου, petition στο internet του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, κείμενα συμπαράστασης, αλλά όχι η θεσμική πολιτειακή παρέμβαση που θα διασφαλίσει την συνέχιση της ύπαρξης του "Αμφι-θεάτρου", μέσα από το οποίο διαπιστωμένα και επί δεκαετίες καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος ενάσκησης του δικαιώματος του άρθρου 16 του Συντάγματος από το θεατρικό κοινό της χώρας.

Η πρόταση μάλιστα του κ. Ευαγγελάτου για παρουσίαση του "Φιλοκτήτη" στην Επίδαυρο (με πρωταγωνιστή τον Γ.Κιμούλη, σε μετάφραση Κ.Γεωργουσόπουλου και μουσική Μ.Θεοδωράκη) απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι το "Αμφι-θέατρο" παρουσίασε και πέρσι παράσταση. Το "Αμφι-θέατρο" ανεβάζει έργα στην Επίδαυρο από τότε που υπάρχει, με μια συνέπεια και συνέχεια που θα έπρεπε να επιβραβεύεται από το κράτος και, σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον να διασφαλίζεται και σίγουρα όχι να εμποδίζεται με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο, τόσο προς τον καταξιωμένο σκηνοθέτη, όσο και προς το μεγάλο θεατρικό κοινό που έχει ακολουθήσει την πορεία του "Αμφι-θεάτρου" όλα αυτά τα χρόνια και πλέον αποστερείται του δικαιώματός του.

Σχόλια

Ο χρήστης ο δείμος του πολίτη είπε…
Είναι η λυπηρή εικόνα του πώς βλέπουν τον πολιτισμό εκεί στο Υπουργείο.

σ.σ. Μερικές φορές το νομικό είναι πολύ λίγο μπροστά στην ουσίας του ίδιου του θιγόμενου ζητήματος;
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Το νομικό ταξινομεί το πρόβλημα και δίνει τη δίκαιη λύση.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η οικονομική οργάνωση της κοινωνίας, ανεξαρτήτως κρίσης, δεν ευνοεί τις μη επιχειρηματικές δραστηριότητες. Πιστεύει πολύ στα επιτυχημένα πράγματα, με την προϋπόθεση ότι παραμένουν εφήμερα. Αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…