Παρασκευή, Οκτωβρίου 09, 2009

Εκλογές και ΛΟΑΤ δικαιώματα: η επόμενη μέρα


Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει μία πρόταση για θέσπιση συμφώνου συμβίωσης, η οποία ως γνωστόν αποκλείει τα δικαιώματα υιοθεσίας. Ως δικαιολογία επικαλείται ότι «για να δεχθούμε την υιοθεσία θα πρέπει να αναθεωρήσουμε και το σχετικό κεφάλαιο του Αστικού Κώδικα». Ε, αναθεωρείστε το! Δεν είναι και το Σύνταγμα! Το Σύμφωνο Συμβίωσης αποτελεί όμως και πάλι το minimum των αιτημάτων. Δεν μπορεί να εξαντλείται στο Σύμφωνο το δικαίωμα των ΛΟΑΤ στην αναγνώριση της κοινωνικής τους παράστασης και της αποδοχής του σεξουαλικού προσανατολισμού τους από τη νομοθεσία, το κράτος και την Πολιτεία.

Υπάρχει η πολύ σημαντική εκκρεμότητα του δικαιώματος σύναψης γάμου. Η υπόθεση των γάμων της Τήλου ήδη βρίσκεται στο Εφετείο. Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει το Σύμφωνο Συμβίωσης ως «οροφή», παρ΄ όλο που οι γάμοι της Τήλου τελέστηκαν από έναν δήμαρχο που είχε εκλεγεί με τα χρώματα του ΠΑΣΟΚ κι ο Γιώργος Παπανδρέου του είχε τηλεφωνήσει για να του εκφράσει κάποιας μορφής συμπαράσταση. Θεωρώ αδιανόητο να ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι που θέλουν να παντρευτούν με ατέλειωτα δικαστήρια, μέχρι να φτάσει η υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πρέπει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ να αγνοήσει τα συντηρητικά βαρίδια και να προχωρήσει σε θεσμική αναγνώριση του δικαιώματος γάμου ανεξαρτήτως φύλου.

Οι τομές πρέπει όμως να συνεχίσουν. Χρειάζεται μια ανεξάρτητη αρχή κατά των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου για να εποπτεύει το σύνολο της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής και να διαθέτει ευρύτατες αρμοδιότητες επέμβασης. Όχι, ο Συνήγορος του Πολίτη και το ομοφοβικό Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν αρκούν. Χρειάζεται μια εξειδικευμένη υπηρεσία με προληπτικές αλλά και κατασταλτικές αρμοδιότητες.

Υπάρχει και το θέμα της αναγνώρισης ταυτότητας κοινωνικού φύλου για τα διαφυλικά άτομα. Κι εδώ το ΠΑΣΟΚ μπορεί να λύσει τα προβλήματα, ακολουθώντας την ισπανική νομοθεσία, χωρίς κατά τη γνώμη μου να προκύψουν ζητήματα πολιτικού κόστους.

Ο κ. Καρατζαφέρης ρωτήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο από το ΒΗΜΑ εάν στηρίζει το Σύμφωνο Συμβίωσης. Είπε και πάλι όχι, αλλά επανέλαβε τη νεφελώδη φράση ότι «κάποια δικαιώματα πρέπει να κατοχυρωθούν». Φυσικά δεν μπορεί να περιμένει κανείς από το ΛΑΟΣ, το ΚΚΕ και τη ΝΔ να πάρουν την παραμικρή θετική στάση απέναντι σε όλα αυτά τα αιτήματα. Πρόκειται για καθαρή πολιτική ανοησία, διότι επιτρέπουν  στο ΠΑΣΟΚ να διεμβολίσει έναν παρθένο πολιτικά χώρο και να αποκτήσει με ελάχιστη προσπάθεια ένα νέο ακροατήριο και ενδεχομένως μια νέα δεξαμενή ψήφου.

Μην μπερδευόμαστε όμως. Το ΠΑΣΟΚ δίνει το minimum των δικαιωμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουν τοποθετηθεί με μεγαλύτερη επάρκεια στα ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Αν όντως το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται τόσο πολύ για μια ευρύτερη προσέγγιση, θα πρέπει να διδαχθεί από τις τοποθετήσεις των δύο αυτών κομμάτων στα ΛΟΑΤ δικαιώματα. Διότι τα ΛΟΑΤ δικαιώματα αποτελούν ένα μεγάλο νέο τομέα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και, κατά τη γνώμη μου, αποφασιστικό κριτήριο για το ποιος βρίσκεται στην πρωτοπορία και έχει ξεπεράσει τις προκαταλήψεις του ή αντίθετα θεωρεί ότι έχουμε μείνει στο φεμινισμό της δεκαετίας του 1970.


Αναδημοσίευση από το 10%

2 σχόλια:

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

απλά και σταράτα:

το ΠΑΣΟΚ για να αποδείξει ότι εννοέι τα περι δικαιωμάτων που έχει πει πρέπει μεχρι το τέλος του ετους να καταθέσει νομοσχέδια που θα αλλαζουν τα χωρίς κόστος ή επιπλοκές απαράδεκτα: σύμφωνο συμβίωσης - κάμερες - DNA κτλ

ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα

αν δεν τα κ΄πανει απλώς δεν θα πείθει πως θα τα κάνει αργόιτερα και πως θα κάνει πιο πολύπλοκα αργότερα (πχ τα θέματα Ρομά και μειονοτήτων)

Unknown είπε...

Πολύ σωστά αναφέρει ο κ. Δημητράς.
Υπάρχουν ουκ ολίγα νομοσχέδια για τα οποία αρκεί ένα μόνο πράγμα : Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ.
Ετσι σε πολλά νομοσχέδια υπάρχει η αιτιολογική φράση κλισέ " Το γεγονός ότι απο τις διατάξεις της παρούσης απόφασης ΔΕΝ προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού"
Η άποψη μου είναι ότι από την πλει-οψηφία των απαραίτητων εκσυγχρονιστικών νομοσχεδίων ουδεμία δαπάνη προκύπτει.
Αυτό ισχύει τόσο για το σύμφωνο συμβίωσης-κάμερες-DNA όσο και για δεκάδες άλλες ρυθμίσεις.
Μπράβο και πάλι σε όλους τους ελάχιστους-όπως ο κ. Δημητράς που μας το υπενθυμίζουν...

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...