Πέμπτη, Οκτωβρίου 15, 2009

Η υπόθεση του βιβλίου Πλεύρη στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου περατώθηκε σήμερα η ακρόαση για την αναίρεση υπέρ του νόμου που ασκήθηκε από τον Αντεισαγγελέα κ. Φώτη Μακρή, κατά της εφετειακής απόφασης με την οποία ο κ. Πλεύρης κρίθηκε αθώος για τις κατηγορίες της παραβίασης του ν.927/1979. 

Η διαδικασία στον Άρειο Πάγο δεν θα οδηγήσει σε εκ νέου κρίση της ουσίας υπόθεσης, καθόσον δεν θα εκδοθεί δικαστική απόφαση επί της κατηγορίας, λόγω του ότι η αναίρεση που ασκήθηκε είναι "υπέρ του νόμου", δηλαδή μόνο σκοπό έχει να διερευνηθεί κατά πόσον η εφετειακή απόφαση περιέχει κρίση την οποία θα μπορούμε και στο μέλλον να χρησιμοποιούμε ως νομολογία. 

Η αίτηση αναίρεσης περιέχει δύο λόγους: εσφαλμένη εφαρμογή του ν.927 και ελλειπή αιτιολογία (εξέλαβε ως μη ρατσιστικά τα επίμαχα αποσπάσματα του βιβλίου, επειδή δέχθηκε το disclaimer  του συγγραφέα "αναφέρομαι μόνο στους Σιωνιστές κι όχι σε όλους τους Εβραίους"). 

Δεν πρόλαβα όλη τη διαδικασία, άκουσα όμως την Πρόταση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε, ο οποίος υποστήριξε την αίτηση αναίρεσης και πρότεινε στο Δικαστήριο να εκδόσει απόφαση αναίρεσης υπέρ του νόμου για τους δύο παραπάνω νομικούς λόγους.

Έχω την εντύπωση όμως ότι εκτός από την Πρόταση του Εισαγγελέα θα πρέπει να υπάρχει και εισήγηση Αρεοπαγίτη, η οποία επίσης προηγείται της έκδοσης της απόφασης.

Να θυμίσουμε ότι η πρωτόδικη απόφαση ήταν καταδικαστική, ενώ η εφετειακή ήταν αθωωτική. Με την υπόθεση ασχολήθηκε και η Επιτροπή ΟΗΕ κατά Φυλετικών Διακρίσεων, η οποία λίγες μέρες πριν ασκηθεί η αναίρεση υπέρ του νόμου, είχε ρωτήσει με έγγραφό της την Κυβέρνηση σχετικά με την εν λόγω υπόθεση.

Αναμένουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την πρακτική εφαρμογή του ν.927/1979 στη συνέχεια. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Σύστημα αρχειοθέτησης" στο δικηγορικό γραφείο

Με τον ΓΚΠΔ θα ξεκινήσει μια οριζόντια, υπαρξιακής φύσης νομίζω, συζήτηση σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. για τον ρόλο του δικηγόρου στην διαχεί...