Τετάρτη, Οκτωβρίου 28, 2009

H εκλογή από τους "φίλους" αντίθετη στην προστασία προσωπικών δεδομένων

Το 2004 το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε η εκλογή του νέου (τότε) Προέδρου του να γίνει από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος. 

Επειδή για την εκλογική διαδικασία θα δημιουργείτο ένας κατάλογος ψηφισάντων μελών κι ένας κατάλογος ψηφισάντων φίλων του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ υπέβαλε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αίτημα έγκρισης της τήρησης του σχετικού αρχείου. 

Η Αρχή με την απόφαση 6/2004 έκρινε ότι για τα μέλη του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ δεν χρειαζόταν κάποιους είδους άδεια τήρησης του εν λόγω αρχείου, επειδή αυτό το επιτρέπει ο ίδιος ο νόμος για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Για τους φίλους, όμως του κομματος, ο νόμος δεν είχε αυτή την απαλλαγή κι επέβαλε την χορήγηση προηγούμενης άδειας από την Αρχή. Η Αρχή όμως αρνήθηκε να χορηγήσει την εν λόγω άδεια, λέγοντας ότι οι φίλοι του κόμματος με την εγγραφή τους στον εν λόγω κατάλογο, αποκαλύπτουν "κατά την κοινή περία" τι θα ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές θέτοντας σε κίνδυνο την μυστικότητα της διαδικασίας. Έτσι η Αρχή ΔΕΝ χορήγησε άδεια στο ΠΑΣΟΚ για την τήρηση του εκλογικού καταλόγου των "φίλων" του κόμματος που θα προσέρχονταν να ψηφίσουν. 

Οπότε, το ΠΑΣΟΚ για να αποφύγει αυτή τη νομική σκόπελο, τροποποίησε το καταστατικό του, εξομοιώνοντας τους "φίλους" με τα κανονικά "μέλη" του κομματος, για τα οποία δεν υπήρχε πρόβλημα άδειας της ΑρχήςΤο (νέο) άρθρο 22 Α του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ (Κεφάλαιο 4ο «διαδικασία εγγραφής μέλους - απώλεια ιδιότητας μέλους») ορίζει τα εξής: 

«Φίλοι του κινήματος είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους και εγγράφονται στους οικείους καταλόγους των οργανώσεών του. Οι φίλοι του κινήματος έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογή του προέδρου, εξομοιούμενοι κατά την άσκηση  του δικαιώματος αυτού με τα μέλη». 


Μερικούς μήνες μετά, υποβλήθηκε καταγγελία εναντίον του ΠΑΣΟΚ στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για το μητρώο των "φίλων" που  συγκροτήθηκε από την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη αρχηγού κόμματος.  Τότε η Αρχή εξέδωσε την απόφαση 34/2004, με την οποία διαπίστωσε ότι αφού οι φίλοι εξομοιώθηκαν με τα μέλη - με ρητή διάταξη του Καταστατικού- δεν υπήρχε κάποιο θέμα παραβίασης της νομοθεσίας των προσωπικών δεδομένων, η οποία ούτως ή άλλως περιείχε απαλλαγή από λήψη άδειας για τα μέλη.

1 σχόλιο:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το ΠΑΣΟΚ βρήκε τρόπο γιατί πολύ απλά ήθελε να το κάνει, γιατί ήταν στην κουλτούρα του. η ΝΔ; Το έχει στην κουλτούρα της; Θέλει να κάνει διάλογο και να περιορίσει την επιρροή των μηχανισμών;
Παλαιότερα είχα γράψει κι εγώ σχετικά και προς το παρόν επιβεβαιώνομαι
.

To γερμανικό μοντέλο θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους

To Γερμανικό μοντέλο της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους που φέρεται να προτιμά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και θα συζητήσει με τον π...