Πέμπτη, Οκτωβρίου 08, 2009

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: επιβολή της αυτοδίκαιης διαγραφής αλλοδαπού από Σένγκεν και ΕΚΑΝΑ


Υπήκοος Αλβανίας προσέφυγε  στην  Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την διαγραφή του από το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν και τον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών που είχε καταχωρηθεί, ενώ είχε κάνει χρήση των διατάξεων του Ν.3386/2005 περί αυτοδίκαιης διαγραφής αλλοδαπών, εφόσον η εγγραφή βασίστηκε στην παράνομη είσοδο, διαμονή, εργασία και παραμονή στη Χώρα. 

Η Αρχή εξέδωσε την απόφαση 18/2009 , στις 24.2.2009, για να αποφασίσει,ενώ η προσφυγή είχε ασκηθεί στις 2.4.2007. Παρατηρούμε λοιπόν ότι η Αρχή υπερέβη τις προβλεπόμενες από το Ν.2690/1999 πενήντα ημέρες για την διεκπεραίωση του αιτήματος, καθώς η απόφαση εκδόθηκε δύο χρόνια μετά. Κανονικά οι υποθέσεις αλλοδαπών, έχοντας ανθρωπιστικό ενδιαφέρον, θα πρέπει να διεκπεραιώνονται κατ' απόλυτη προτεραιότητα. 

Mε την απόφαση η Αρχή επέβαλε αποφάσισε την διαγραφή του προσφεύγοντος και από τα δύο αρχεία προσωπικών δεδομένων και κάλεσε τον υπεύθυνο να ενημερώσει την Αρχή και τον προσφεύγοντα για την εν λόγω διαγραφή εντός 10 ημερών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι η Αρχή ακολουθεί την ερμηνεία που έχει δώσει και σε παραπλήσιες αποφάσεις της, ερμηνεύοντας την διάταξη του Ν.3386/2005 ως απηχούσα τη βούληση του νομοθέτη για νομιμοποίηση και αυτοδίκαιη διαγραφή, ανεξάρτητα από το αν οι απελάσεις ορίστηκαν με διοικητική ή με δικαστική απόφαση.

1 σχόλιο:

Σύμπλεγμα είπε...

Άρα μπορώ να ζητήσω να με διαγράψουν και από τον Τειρεσία...