Παρασκευή, Απριλίου 01, 2011

Kαταδίκη Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το veto σε FYROM


Mε ομόφωνη απόφαση που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρό του κ. Hisashi Owada (βλ. εδώ) έγινε δεκτή από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η προσφυγή της FYROM εναντίον της Ελλάδας για το θέμα του "βέτο" που εφέρετο ότι ασκήθηκε για την αποτροπή εισόδου της χώρας στο ΝΑΤΟ, στα τέλη του 2007.

Η υπερασπιστική γραμμή της Ελλάδας είχε στηριχθεί στον ισχυρισμό ότι επρόκειτο για ομόφωνη απόφαση των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και όχι για βέτο με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Ωστόσο, το Διεθνές Δικαστήριο δεν πείστηκε από αυτά τα επιχειρήματα, αφού η πλευρά της προσφεύγουσας χώρας προσκόμισε το σύνολο της αρθρογραφίας της τότε Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή που είχαν εξαγγείλει ρητώς το βέτο. Εξάλλου, κατά το Δικαστήριο, ακόμα και η μεμονωμένη αρνητική ψήφος της Ελλάδας αρκούσε για να παραβιαστεί η Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία επέβαλε στην χώρα να μην φέρει καμία αντίρρηση για την είσοδο της FYROM σε διεθνείς οργανισμούς.

Σύμφωνα με απόσπασμα από την απόφαση του Δικαστηρίου: "το γεγονός ότι η καταγγελλόμενη χώρα δεν κίνησε την επίσημη διαδικασία άσκησης βέτο δεν σημαίνει ότι δεν προέβη σε προεξαγγελτικές πράξεις για την κίνησή της, λαμβανομένων υπόψη ιδιαιτέρως των δηλώσεων του πρωθυπουργού σε εθνικό δίκτυο κατά τη διάρκεια του debate πολιτικών αρχηγών στην προεκλογική περίοδο του 2007. Όπως έχει κρίνει το Δικαστήριο και σε προηγούμενες υποθέσεις (βλ. ιδίως υπόθεση Υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, 1979) οι δηλώσεις πολιτικών που αφορούν ζητήματα διακρατικών σχέσεων έχουν σαφείς επιπτώσεις στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών σε επίπεδο συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς. Έτσι, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά και η αρθρογραφία της Υπουργού Εξωτερικών είχαν ιδιαίτερη επίπτωση στην διαμόρφωση της απόφασης των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, κατά τρόπον ώστε, ακόμη κι αν τυπικά δεν αποτέλεσαν ενάσκηση βέτο, η συνολική διαχείριση της υπόθεσης εκ μέρους του κατηγορούμενου κράτους ενείχε κατ' αποτέλεσμα την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995."

Πρόκειται φυσικά για μια ήττα πέρα από κάθε πρόβλεψη, ενώ είχα εκτιμήσει ότι η άλλη πλευρά είχε χάσει την δίκη με το καλημέρα, με μια ανάλυση της ίδιας της προσφυγής της (βλ. εδώ) Διαβάστε επίσης εδώ την μετάφραση της προσφυγής που είχα δημοσιεύσει τότε στα ελληνικά.

Η ήττα αυτή αναπροσδιορίζει βεβαίως τα δεδομένα σχετικά με την διαπραγμάτευση όσον αφορά το όνομα που βρίσκεται σε ισχύ, παρόλο που το Δικαστήριο διευκρινίζει σε άλλο σημείο της απόφασής του ότι οι δύο υποθέσεις είναι εντελώς διαφορετικές και ότι η μία δεν αποτελεί πρόκριμα για την άλλη. Ωστόσο, εάν δεν βρεθεί λύση σε διπλωματικό επίπεδο, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο και για το θέμα του ονόματος, αφού η Χάγη δεν απέκλεισε την αρμοδιότητά της και ως προς την δικαστική επίλυση αυτού του ζητήματος.




10 σχόλια:

λ:ηρ είπε...

Καλό μήνα.

Ανώνυμος είπε...

Too good to be true. Se non e vero, e ben trovato. Καλό μήνα και χαρούμενη πρωταπριλιά.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Έχει η Χάγη δικαιώματα σε μια συμμαχία και δεδομένους τέτοιους κανόνες; Δηλαδή, μπορεί να επέμβει και veto στην ΕΕ;

grsail είπε...

Εξαιρετικά πετυχημένο !
Καλό μήνα :-)

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω...τώρα τελείωσε η διαδικασία, πότε πρόλαβαν να βγάλουν απόφαση; Στο site του ΔΔ δεν έχει αναρτηθεί ακόμα.Δε νομίζω ότι έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο.

Εν πάσει περιπτώσει, έχουν δίκιο τα Σκόπια και ως προς αυτό το θέμα και ως προς το όνομα. Διότι γεωγραφικά είναι καραμπινάτη Μακεδονία, όσο και αν αγράμματοι Ελληναράδες θέλουν να τους το αρνηθούν. Συνιστώ οποιαδήποτε σοβαρή ιστορία των βαλκανίων από ξένους ιστορικούς σε όποιον αμφισβητεί ότι 1+1=2.

e-Lawyer είπε...

ΠΡΟΣΟΧΗ: το ανωτέρω κέιμενο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του blog στον εορτασμό του εθίμου της 1ης Απριλίου, κατά την οποία είθισται να ανταλάσσονται σκοπίμως ανακριβείς πληροφορίες.

spooky είπε...

Ήταν προφανές άλλωστε.

Ανώνυμος είπε...

κερδίζει η ελλάδα στη χάγη ( πρωταπριλιάτικο αστείο..)

Ανώνυμος είπε...

Καλό μήνα, επιτυχημένο!

Πάντως η Ελλάδα θα κερδίσει στη Χάγη. Το ήξεραν κι οι γείτονες, απλώς αγόρασαν πολιτικό χρόνο.

Κέλυ Βαλταδώρου είπε...

Όχι ότι η (πραγματική) απόφαση θα απέχει πολύ...Το απότέλεσμα μάλλον έχει ήδη κριθεί καθώς, πέραν των παλαιών δηλώσεων Καραμανλή και Μπακογιάννη, η πλευρά των Σκοπίων αναθέρθηκε και σε δηλώσεις Σαμαρά μόλις την προηγούμενη εβδομάδα

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...