Κυριακή, Οκτωβρίου 25, 2009

Όχι στην κατάργηση του stage

Ο θεσμός της πρακτικής άσκησης (stage, internship) στην πραγματικότητα είναι πανάρχαιος και αφορά ένα στάδιο προσαρμογής στο εργασιακό περιβάλλον και την παραγωγική διαδικασία. Αποτελεί αναγκαίο προστάδιο για τον μελλοντικό επαγγελματία αλλά και για τον εργοδότη του. Εμείς οι δικηγόροι περνάμε υποχρεωτικά από το πολύμηνο στάδιο της άσκησης, η οποία, όταν δεν γίνεται "τυπικά" αλλά με ενδιαφέρον τόσο από τον ασκούμενο όσο κι από τον δικηγόρο, μπορεί να αποτελέσει μια βάση για μια σωστή επαγγελματική πορεία. Είχα την τύχη ο δικηγόρος στον οποίο ήμουν ασκούμενος να με εμπιστευθεί στην προετοιμασία υποθέσεων ακομη και για τα ανώτατα δικαστήρια. Στη συνέχεια, γράψαμε μαζί δύο βιβλία για την προστασία προσωπικών δεδομένων. 

Το σταζ στις δημόσιες υπηρεσίες έχει προχωρήσει με σοβαρότητα και άψογη κατοχύρωση στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όπου ξεκίνησε πριν από 45 περίπου χρόνια. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες Ευρωπαίοι -αλλά και εξωκοινοτικοί- πολίτες, προσλαμβάνονται για 5 μήνες (αυστηρά) για να εργαστούν ως ασκούμενοι (stagiaires) στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ, αλλά και στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και σε άλλες 15 περίπου υπηρεσίες των Βρυξελλών, του Στρασβούργου, του Λουξεμβούργου και άλλων χωρών της Ευρώπης. Είχα την τύχη να επιλεγώ -βάσει βιογραφικού και συνέντευξης- στην πρώτη τριάδα stagiaires που προσέλαβε το 2005 η νεοσύστατη τότε ανεξάρτητη αρχή της ΕΕ, ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων. Ένα εξαιρετικά γόνιμο για μένα χρονικό διάστημα, στο οποίο γνώρισα και συνεργάστηκα με έναν πραγματικό ηγέτη της ιδιωτικότητας, τον κ. Πίτερ Χούστινξ, ο οποίος μου έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσω τους αγώνες που δίνονται για τα προσωπικά δεδομένα σε όλα τα ευρωπαϊκά fora (Ευρωβουλή, Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κλπ). 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιλύσει με υποδειγματικό τρόπο το θέμα του stage: μόνο 5 μήνες, μόνο μία (1) φορά σε μία (1) υπηρεσία της Κοινότητας και χωρίς "μόρια" για πρόσληψη. Παλαιότερα μάλιστα υπήρχε και η διάταξη στον Κώδικα Υπαλλήλων της ΕΕ ότι για ένα χρόνο μετά τη λήξη του stage o -πρώην- ασκούμενος δεν προσλαμβάνεται στις υπηρεσίες της Κοινότητας, για λόγους διαφάνειας. Εννοείται ότι η επιλογή των ασκούμενων στην ΕΕ γίνεται απολύτως βάσει βιογραφικού, όπου το ελάχιστο προαπαιτούμενο προσόν είναι ο μεταπτυχιακός τίτλος. Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, είναι μια αδιάβλητη διαδικασία. Τουλάχιστον στην δική μου περίπτωση, δεν υπήρχε κάποια προηγούμενη σχέση με τις Βρυξέλλες: η πρώτη φορά που βρέθηκα στο εξωτερικό ήταν όταν ο κ. Χούστινξ με κάλεσε για την συνέντευξη - μέχρι τότε τον ήξερα μόνο από τη βιβλιογραφία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. 
 

Επομένως, ούτε 4ετή "stage", ούτε διορισμός ημετέρων, ούτε "υποσχέσεις μονιμοποίησης", ούτε αμοιβές που προβάλλονται ως εξευτελιστικοί μισθοί. Για την  κατάσταση την οποία διαβάζουμε στις εφημερίδες φοβάμαι ότι φταίνε και οι δύο πλευρές, όσο κι αν οι πολίτες είναι σίγουρα το αδύναμο μέρος. Κάποιοι από αυτούς προσλήφθηκαν με μέσον και χωρίς διαφανείς διαδικασίες, εμπιστευόμενοι τις ψεύτικες ελπίδες που τους πούλησαν οι πολιτικοί που τους διόρισαν, ενώ ήξεραν πάρα πολύ καλά ότι το σταζ δεν είναι "σύμβαση ορισμένου χρόνου", αλλά σχέση απασχόλησης για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Οι στρεβλώσεις βρίσκονται βέβαια στην μοριοδότηση (από που κι ως που να έχουν "μόρια" όσοι προσλήφθηκαν λόγω μπάρμπα στην Κορώνη;) και στην απαράδεκτη εκμετάλλευση των ανθρώπων που βρέθηκαν στην θέση των stagiaires για μεγάλες χρονικές περιόδους, καλύπτοντας τελικά πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 


Διαβάζω όμως και κάτι απαράδεκτο που λέει η Κυβέρνηση, τώρα που εξήγγειλε την κατάργηση των stage: ότι δεν θα αναγνωριστούν τα μόρια σε όσους ήδη έχουν υπηρετήσει ως stagiaires. Όσο κι αν είμαι αντίθετος στην μοριοδότηση, αυτό που εξαγγέλλει η Κυβέρνηση και υποστηρίζει ο αντιπρόεδρός της, ο κ. Πάγκαλος, είναι αντιστυνταγματικό. Υπάρχει μια νομική αρχή συνταγματικής έδρασης, η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη, κατά την οποία η Διοίκηση δεν είναι δυνατόν να πείθει κάποιον ότι θα του δώσει κάτι, επί πολλά χρόνια, ορθώς ή κακώς και στη συνέχεια με μια νομική κωλοτούμπα να του το παίρνει πίσω. Κάτι τέτοιο προσβάλλει την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης που έχει εμπεδοθεί στον πολίτη και τέτοιου είδους προσβολές δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα, όταν μάλιστα συνοδεύονται με την αποστέρηση άλλων συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην εργασία, το οποίο περιλαμβάνει βέβαια και τη μοριοδότηση που νόμιμα απέκτησε κάποιος. 


Συνεπώς, δεν πρέπει να καταργηθεί ο θεσμός του stage. Πρέπει να αφαιρεθούν όλες οι "πινελιές" που τον καθιστούν κοροϊδία για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην ανάγκη να στραφούν σε "ελαστικές μορφές εργασίας", όπως κατάντησε τελικά ο θεσμός του stage. Πρέπει να έρθει ένα νομοσχέδιο που θα προσδιορίζει με διαφάνεια τον τρόπο επιλογής των ασκούμενων, να περιορίζει το χρονικό διάστημα στους 5 μήνες (όπως ισχύει και στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας), να απαγορεύει κάθε περίπτωση επέκτασής του πέραν αυτών των 5 μηνών, να απαγορεύει το δεύτερο σταζ στο δημόσιο, να απαγορεύει την μοριοδότηση, αλλά και να  περιλαμβάνει μεταβατικές διατάξεις βάσει των οποίων θα αναγνωρίζονται τα κεκτημένα δικαιώματα όσων ήδη έχουν υπηρετήσει σε stage καθ' όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ώστε να γίνει σεβαστή και η αρχή της προστατευόμενης δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών. 

Αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση κι όχι η λύση "πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι". 

10 σχόλια:

30fyllos είπε...

εχεις ΑΠΟΛΥΤΟ δικιο σε οτι ανεφερες..αλλα βρισκομαστε στο ελλαντα...Παρολο που πιστευω οτι ο ΓΑΠ αντιλαμβανεται το θεσμο κ τη λειτουργια του παει να λειτουργησει σαν ελληναρας πολιτικος..
Βεβαια ας μη λησμονηθει το γεγονος πως αν εκανε αυτα τα οποια λες (τα αυτονοητα δηλαδη) ΟΛΑ τα ΜΜΕ ΟΛΑ τα κομματα θα τον κατηγορουσαν για αντεργατικη πολιτικη,για εργασιακο μεσσαιωνα,οτι φοβηθηκε το πολιτκο κοστος κ αλλα ευτραπελα..Κ αυτο θα γινοταν οχι μονο γιατι τα ελληνικα κομματα ακολουθουν πιστα το δογμα του ''οχι'' κ της διαφωνιας με την κυβερνηση ακομα κ αν συμφωνουν με το μετρο,νοιωθουν υποχρεωμενοι να λενε ΠΑΝΤΑ διαφωνω..Αλλα κ επειδη δεν αντιλαμβανονται τους ευρωπαικους θεσμους κ κυριως επειδη πιστευουν οτι οι ψηφοφοροι τους αγνοουν το ρολο κ την λειτουργια του stage k τον ερμηνευουν με τον κλασσικο κουτοπονηρο καχυποπτο ελληαραδικο τροπο..φανταστειτε δλδ τον κλασσικο 50αρη πως βλεπει το stage...

e-Lawyer είπε...

Νομίζω ότι το πολιτικό κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο αν κόψει τα "μόρια" όσων ήδη τα απέκτησαν. Και εκτός από πολιτικό θα είναι και οικονομικό, αν όλοι αυτοί προσφυγουν στη Δικαιοσύνη.

Αν μιλάμε για δίκαιες λύσεις, πρέπει να τηρούνται όλες οι αρχές του δικαίου κι όχι μόνο όσες γνωρίζουν οι τηλεδημοσιογράφοι.

brexians είπε...

με το θεμα της πληρωμης των ημερων που εχουν εργαστει ..μπορει να μην τους πληρωσουν;
και αν ναι πως καλυπτονται;

γιατι εγω σαν εργοδοτης δεν μπορω να το κανω αυτο;
και πως μπορει το κρατος;

e-Lawyer είπε...

Aν τολμήσουν να μην τους πληρώσουν είναι βέβαιο ότι παραβιάζουν τα δικαιώματά τους, όπως και με την κατάργηση της μοριοδότησης. Δεν μπορείς να βάζεις τον άλλον να δουλεύει και μετά ο ΙΔΙΟΣ (δηλ. το Κράτος) να αποφασίζεις ότι κακώς τον έβαλες και γι' αυτό δεν τον πληρώνεις.

Δεν είναι δίκαιη αυτή η συμπεριφορά και είναι βέβαιο ότι αν προσφύγουν στα δικαστήρια θα δικαιωθούν και θα ρεζιλευτούμε και πάλι διεθνώς.

brexians είπε...

αυτο νομιζω και γω αλλα δεν βλεπω να τους νοιαζει..ας ειναι καλα ο λαϊκισμος...

30fyllos είπε...

Συμφωνω 1000% κ ελπιζω οτι τουλαχιστον για αυτους που τα απεκτησαν (ανεξαρτητα αν εβαλαν μεσο η οχι) θα υπαρξει καποια ειδικη ρυθμιση..
Δυστυχως ομως με μια ματια σε διαφορα blogs κ εφημεριδες πολλοι επικροτουν την κινηση ΓΑΠ ενω αλλοι τον κατηγορουν ηδη οτι δεν θα προχωρησει στην ''θεαρεστη'' καταργηση των stage.
παραθετω μερικα links

http://www.tvxs.gr/v24228

http://taxalia.blogspot.com/2009/10/stage-stagiaires.html

http://activistis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2725:-stage&catid=72:-bloggers-&Itemid=102

http://taxalia.blogspot.com/2009/10/stage_23.html

ΡF είπε...

Έχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν αποφάσισε την κατάργηση της μοριοδότησης, αλλά η μοριοδότηση να μην είναι προσαυξημένη κατά 50% όπως συμβαίνει σε κάποιες άλλου είδους προϋπηρεσίες σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του δημοσίου.
Υπάρχει με την μοριοδότηση ένα ακόμα θέμα, για πόσους μήνες θα μοριοδοτούνται. Κανονικά για του πρώτους 17(?) μήνες δεν θα πρέπει να μοριοδοτούνται αφού αυτή νομίζω είναι η τυπική διάρκεια ενός stage (6 μήνες + 11 μήνες ανανέωση), δλδ το χρονικό διάστημα στο οποίο έκαναν μαθητεία

Antignostis είπε...

Σας ευχαριστώ που μας παρέχετε μια τεκμηριωμένη θέση για το θέμα της κατάργησης των Stage.
Δυστυχώς είναι τέτοια η εμπάθεια, ο φανατισμός και η ελλιπής παιδεία πλέον σ' αυτή τη χώρα, που φοβάμαι πως ελάχιστοι αντιλαμβάνονται τις έννοιες του συνταγματικού δικαίου.
Από την ώρα που ανακοινώθηκε ο τρόπος της κατάργησης και χωρίς να έχω κανένα απολύτως προσωπικό συμφέρον, εξέφρασα την άποψη μου πολλές φορές σε διάφορους κύκλους και forums και οι συντριπτικά περισσότεροι έπεσαν να με κατασπαράξουν!
Δεν χρειάζεται να είσαι νομικός (όπως και δεν είμαι) για να αντιλαμβάνεσαι την έννοια του δικαίου. Στοιχειώδη αγωγή του πολίτη αν έχεις διδαχθεί, αγανακτείς και εκπλήσσεσαι με την πρωτοφανή αυτήν απόφαση, όσο φιλικά προσκείμενος και αν είσαι προς την παράταξη που αποφασίζει (και...διατάσσει!).
Θλίβομαι που ακόμη μια φορά έπεσα θύμα (με την ψήφο μου) της προεκλογικής εικόνας μιας παράταξης που από τις πρώτες κιόλας μέρες έδειξε πάλι το χυδαίο πρόσωπο του παρελθόντος.
Αν δημοσιεύσετε το σχόλιό μου, μπορείτε να αφαιρέσετε το link προς το blog μου, για να μη θεωρηθεί "άγρα" επισκέψεων, ο αριθμός των οποίων δεν με ενδιαφέρει, αφού δεν απευθύνεται σε ευρύ κύκλο. Σας το στέλνω ελπίζοντας απλώς να σας διασκεδάσει και να πάρετε μια ιδέα του άρθρου που δημοσίευσα στα blogs του capital.gr και παρ' ολίγον να ...καώ στην πυρά!

http://anti-gnosi.blogspot.com/2009/10/stage.html

Αntidrasex είπε...

Σωστός.
Κάπως έτσι τα λέω και εγώ, αλλά όχι με τόσα τεκμήρια!
http://antidrasiandsex.blogspot.com/2009/10/stagefright.html

anna είπε...

Το νομικό πρόβλημα που αναφέρεις, πρέπει να το έχουν ήδη "πιάσει" οι κεραίες του ΠΑΣΟΚ, διότι "μελετούν φόρμουλα" που να μοριοδοτεί με +20% (και όχι με +50%) την προϋπηρεσία.

Θα μπορούσαν π.χ. να το "ανοίξουν" σε όλους: να μοριοδοτήσουν και όσους κάνανε stage στον ιδιωτικό τομέα, ή ΟΛΩΝ των ειδών την προϋπηρεσία με +50%.

Το βασικό πρόβλημα προκύπτει όταν π.χ. ένας απόφοιτος λυκείου με 4 χρόνια σταζ (και έχοντας υπογράψει ψευδείς δηλώσεις για να του ανανεώσουν παράνομα τη σύμβαση!!) καταλήγει να μοριοδοτείται περισσότερο από ένα άτομο με πτυχίο + μεταπτυχιακό.

Αυτό δεν εμπίπτει σε καμία αρχή περί (αν)ισότητας; Είναι μία αδικία που πρέπει κάπως να αρθεί, ώστε να μπαίνουν οι πιο καταρτισμένοι στο δημόσιο και όχι αυτοί που έχουν μεγαλύτερο "δόντι".

Φυσικά, είναι εξωφρενικό το πώς πήραμε ακόμα έναν σωστό θεσμό και τον μετατρέψαμε σε ένα ανοσιούργημα και πληγή της χώρας για τουλάχιστον 10-15 χρόνια. Γιατί όλοι αυτοί θα τρέχουν στα δικαστήρια κλπ κλπ.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...