Τετάρτη, Ιανουαρίου 28, 2009

Το τεκμήριο της ανακρίβειας.



Πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια από την υπόθεση Κορκολή, αλλά βέβαια τι ειναι τα 50.000.000 πρόστιμο που έφαγε τότε από την επιτροπή Δαφέρμου, για τον Δημοσιογράφο;

Δεν θα βάλω link στην βαρύτατη παραβίαση κάθε έννοιας τεκμηρίου αθωότητας και ανθρώπινου δικαιώματος, που βγάζει ονόματα μητροπολίτη που παρουσιάζει ως δράστη υπόθεσης παιδοφιλίας. 

Θεωρώ πλέον ως δεδομένο πως απ' ό,τι βγάζει ο Τριανταφυλλόπουλος ως "αποκάλυψη", ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Κάτι σαν αντι-εγγύηση: το τεκμήριο της ανακρίβειας. 


6 σχόλια:

stella είπε...

ειχα ακουσει πως τα ονοματα οσων εμπλεκονται σε υποθεσεις παιδικης πορνογραφιας θα δημοσιοποιουντε!

και φωτογραφιες τους?
Γιατι σε μπλοκ που "φωναζει" για ελευθερια ειδα και φωτο κατηγορουμενων!

Αυτο δεν αποτελει παραβιαση?

e-Lawyer είπε...

Πέρασε με το ν.3625/2007 μία διάταξη που λέει ότι με εισαγγελική διάταξη επιτρέπεται δημοσιοποίηση δεδομένων όσων έχουν τελέσει σοβαρά εγκλήματα. Αλλά η διάταξη είναι βέβαια αντισυνταγματική και αντίθετη στην αρχή της αναλογικότητας. Είναι και αναποτελεσματική για την προστασία των παιδιών: σήμερα δημοσιεύεται ένα όνομα σε μια εφημερίδα, αύριο το έχουμε ξεχάσει.
Το πιο αποτελεσματικό είναι να δημιουργηθεί μια κλειστή βάση δεδομένων με sex offenders, όπως στις ΗΠΑ, όπου κωδικό πρόσβασης έχουν μόνο γονείς παιδιών και μπορούν να έχουν πλήρη στοιχεία για να αποφεύγουν τις κακοτοπιές.

stassa είπε...

Εμένα δεν μ' αρέσει αυτή η ιδέα της λίστας με τους ένοχους για σεξουαλικά εγκλήματα.

Στη θεωρία είναι για να φυλάνε οι γονείς τα παιδιά τους, στην πράξη όμως δεν βλέπω πώς θα προφυλαχτούν οι ίδιοι οι εγγεγραμμένοι στη λίστα από πολίτες που θα αποφασίσουν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.

Η τιμωρία των παιδόφιλων έχει ξεφύγει λίγο από τα όρια μου φαίνεται, λες και δικιολογείται η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους επειδή είναι ένοχοι, γι' αυτό που είναι συγκεκριμμένα, ενώ ας πούμε κανείς δεν ζητάει να βγει μια λίστα με τα ονόματα των δολοφόνων ή των διαρρηκτών στη φόρα, για να προστατευτούμε από αυτούς. Κάποια στιγμή οι τιμωρίες πρέπει να λήγουν, έτσι; Σ΄αυτές τις λίστες όμως, απ' όσο ξέρω, μπαίνουνε για πάντα.

e-Lawyer είπε...

Έχεις δίκιο, είναι πολύ σοβαρό να είναι κάποιος καταγεγραμμένος σε ένα τέτοιο μητρώο, ακόμη και με ελεγχόμενη πρόσβαση. Και αποτελεί ένα στίγμα που πολύ δύσκολα μπορεί να φύγει από έναν δράστη. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή και δυσμενέστατη καταγραφή που απορρίπτει εξ αρχής ότι ο δράστης θα παραμείνει φρόνιμος.

Αλλά και αυτό το πράγμα που γίνεται σε εμάς, να δίνει ο εισαγγελέας με τη βούλα τα ονόματα στα μ.μ.ε. είναι φοβερό και πέραν κάθε λογικής.

stassa είπε...

Εννοείται, απαράδεκτο είναι κι αυτό, δεν το συζήτησα γιατί το θεωρώ αυτονόητο... Βασικά δεν καταλαβαίνω, αφού τους πιάνουμε και τους βάζουμε φυλακή, γιατί χρειάζεται οτιδήποτε άλλη δράση εναντίον τους; 'Ασε που κόβω τον κώλο μου οτι όλοι αυτοί οι νόμοι αν φτάνανε στο ΕΣΔΑ θα παίρνανε τα παπούτσια στο χέρι...

e-Lawyer είπε...

Ακριβώς. Στο βιβλίο μου για τα προσωπικά δεδομένα έχω υποστηρίξει ότι μόνο σε μία περίπτωση επιτρέπεται ανακοίνωση: όταν ο φερόμενος ως δράστης έχει διαφύγει της σύλληψης. Τότε πράγματι μπορεί να υποστηριχθεί ότι υπάρχει λόγος άμεσου κινδύνου που επιτρέπει μια δημόσια επικήρυξή του.

Ο νόμος όμως έχει μια πολύ γενική διατύπωση που λέει ότι τα στοιχεία δημοσιοποιούνται από τον εισαγγελέα ΓΕΝΙΚΑ μετά την ποινική δίωξη ή ακόμη και μετά την καταδίκη!!!

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...