Παρασκευή, Ιανουαρίου 02, 2009

To Βατικανό αποκηρύσσει το ιταλικό δίκαιο


Οι νομικοί του Βατικανό λένε ότι η ιταλική νομοθεσία είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και ογκώδης, ενώ συχνά έρχεται σε κόντρα με το Κανονικό δίκαιο (εκκλησιαστικούς κανόνες). Ο Πάπας έχει αποφασίσει από 1.1.2009 να μην επικυρώνει αυτομάτως τους νόμους που ψηφίζονται από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τη συνθήκη του Λατερανού, η οποία υπογράφηκε ακριβώς 80 χρόνια πριν, ανάμεσα στην Ιταλία και τον Πάπα, οι νόμοι της ιταλικής Βουλής εφαρμόζονται αυτόματα στο Βατικανό.

Πρόσφατα το Βατικανό αρνήθηκε να εγκρίνει την διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας. Η διατύπωση ήταν υπερβολική, είπαν άνθρωποι από το Βατικανό, αφού έθετε όλους τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς στο ίδιο επίπεπεδο. 


Κάποιοι νομικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι το Βατικανό προσπαθεί απλώς να επιβεβαιώσει τη νομική ανεξαρτησία του σε υποθέσεις που αφορούν λ.χ. τους γάμους, τα διαζύγια, τις διαθήκες και την ευθανασία. Αν λ.χ. η Ιταλία θέλει να νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφύλων ή την ευθανασία, το Βατικανό θα μπορεί να μην αναγνωρίσει αυτή τη νομοθεσία. 


Πολύ ωραία ιδέα θα ήταν και η αντίστοιχη αυτονόμηση του Αγίου Όρους, ώστε να μην έχουμε παρενέργειες όπως αυτές με το Βατοπέδι κλπ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...