Παρασκευή, Ιανουαρίου 09, 2009

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Δήλωση για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου

Η παρακάτω δήλωση που έγινε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσς του ΟΗΕ έχει καταγραφεί στην ιστοσελίδα του webcast στις 18 Δεκεμβρίου 2008, morning session, στο 2:25:00. 

[Μετάφραση e-lawyer από τα αγγλικά]

Έχουμε την τιμή να υποβάλλουμε αυτή την δήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, για λογαριασμό της Αλβανίας, της Ανδόρας, της Αργεντινής, της Αρμενίας, της Αυστραλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βολιβίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Βραζιλίας, της Βουλγαρίας, του Καναδά, της Kέιπ Βερντ, της Δημοκρατίας της Κεντρικής Αφρικής, της Χιλής, της Κολομβίας, της Κροατίας, της Κούβας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δανίας, του Εκουαδόρ, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γκαμπόν, της Γεωργίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Γουινέας Μπισάου, της Γουινέας - Μπισό, της Ουγγαρίας, της Ισλανδίας, της Ιρλανδίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Λετονίας, του Λιχτενστάιν, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, του Μαυρίκιου, του Μεξικό, του Μαυροβούνιου, του Νεπάλ, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νικαράγουας, της Νορβηγίας, της Παραγουάης, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, του Σαν Μαρίνο, του Σάο Τομέ και Πρινσίπ, της Σερβίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας, της πρώτην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Τιμόρ-Λεστ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ουρουγουάης και της Βενεζουέλας.

1. Επιβεβαιώνουμε την αρχή της καθολικότητας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, της οποίας γιορτάζουμε φέτος την 60η επέτειο και της οποίας το Άρθρο 1 αναφέρει ότι "όλες οι ανθρώπινες υπάρξεις  γεννιούνται ελεύθερες και ίσες, ως προς την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα".

2. Επιβεβαιώνουμε ότι καθένας έχει δικαίωμα απόλαυσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις κάθε είδους, όπως η φυλή, το χρώμα, το φύλο, η γλώσσα, οι πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις, η εθνική ή κοινωνική καταγωγή, η ιδιοκτησία, η γέννηση ή άλλη κατάσταση, όπως αναφέρεται στο Άρθρο 2 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και το Άρθρο 2 των  Διεθνών Συμφώνων για τα Αστικά, Πολιτικά, Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτισμικά Δικαιώματα, όπως και το άρθρο 26 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

3. Επιβεβαιώνουμε την αρχή της απαγόρευσης των αθέμιτων διακρίσεων, η οποία προϋποθέτει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα εφαρμόζονται με βάση την ισότητα σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα του φύλου.

4. Ανησυχούμε σοβαρά για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τις θεμελιώδεις ελευθερίες που οφείλονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτοτητα φύλου.

5. Ενοχλούμαστε επίσης από την βία, την παρενόχληση, την αθέμιτη διάκριση, τον αποκλεισμό, τον στιγματισμό και την προκατάληψη που στρέφονται κατά προσώπων σε όλες τις χώρες του κόσμου και οφείλονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου, καθώς αυτές οι πρακτικές απειλούν την ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια όσων υφίστανται αυτές τις επιθέσεις. 

6. Καταδικάζουμε τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου, οπουδήποτε κι αν εμφανίζονται, ιδαιτέρως την χρήση της θανατικής ποινής γι' αυτό το λόγο, τις χωρίς δίκη, συνοπτικές ή αυθαίρετες  εκτελέσεις, την πρακτική των βασανιστηρίων και κάθε άλλη μοχθηρή, απάνθρωπη κι εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία, την αυθαίρετη σύλληψη ή κράτηση και τον αποκλεισμό από τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην υγεία. 

7. Αναφερόμαστε στην δήλωση που έγινε το 2006 ενώπιον του Συμβουλίου των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων από πενήντα τέσσερις χώρες που ζητούσαν από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου να δώσει την ευκαιρία για τη συζήτηση αυτών των παραβιάσεων σε μία ιδιαίτερη μελλοντική συνεδρίαση του Συμβουλίου.

8. Eπιδοκιμάζουμε την προσοχή που δίνεται επ' αυτών των θεμάτων με ειδικές διαδικασίες στο Συμβούλιο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και τα όργανα της Συνθήκης και τα ενθαρρύνουμε να συνεχίζουν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που βασίζονται τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου.

9. Χαιρετίζουμε τη θέσπιση της Διακήρυξης AG/RES. 2435 (XXXVIII-O/08) "Ανθρώπινα δικαιώματα, Σεξουαλικό Προσανατολισμό και την Ταυτότητα Φύλου" από την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των Αμερικάνικων Κρατών κατά την 38η σύνοδό της στις 3 Ιουνίου 2008.

10. Καλούμε όλα τα Κράτη και τους σχετικούς διεθνείς μηχανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα να δεσμευθούν για την προώθηση και προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων για ολα τα πρόσωπα, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

11. Απαιτούμε από τα Κράτη να λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο, ιδίως νομοθετικό ή διοικητικό, για να διασφαλιστεί ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου, υπό καμία περίσταση, δεν θα αποτελεί βάση για ποινικές κυρώσεις, ιδίως εκτελέσεις, συλλήψεις ή κράτηση.

12. Απαιτούμε από τα Κράτη να διασφαλίσουν ότι οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου διερευνούνται και οι δράστες που θεωρούνται υπεύθυνοι οδηγούνται στην Δικαιοσύνη.

13. Απαιτούμε από τα Κράτη να διασφαλίσουν προστασία για τους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και να καταργήσουν τα εμπόδια που τους παρεμποδίζουν από την επιτέλεση του έργου τους σε ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και σεξουαλικού προσανατολισμου και ταυτότητας φύλου.

__________________________________________________




Ο αρ. 1 της Δήλωσης αντιστοιχεί στην Αρχή 1 .

Ο αρ. 2 της Δήλωσης αντιστοιχεί στην  Αρχή 2.

Ο αρ. 6 της Δήλωσεις αντιστοιχεί στις Αρχές 4, 6, 7, 8, 910, 12, 13, 14, 15 , 16, 17, 18, 19, 20, 21,22,23,24,25,26,


Ο αρ. 11 της Δήλωσης αντιστοιχεί στις Αρχές 4 7, 8

Ο αρ. 12 της Δήλωσης αντιστοιχεί στην  Αρχή 28

Ο αρ. 13 της Δήλωσης αντιστοιχεί στην Αρχή 27




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...