Δευτέρα, Ιανουαρίου 05, 2009

Data&Protection: Αναφορά στο ΕΣΡ για τα δελτία ειδήσεων ΑΝΤ1 και ΣΚΑΙ περί "στοιχημάτων πυρπόλησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου"


Η ελευθερία της έκφρασης προϋποθέτει το δικαίωμα καθενός  να έχει πρόσβαση σε ακριβείς και έγκυρες πληροφορίες, διότι αλλιώς δεν μπορεί να διαμορφώσει ελεύθερα την άποψη που ενδεχομένως επιθυμεί να εκφράσει. Η παραδοχή αυτή συνεπάγεται ότι τα μέσα ενημέρωσης οφείλουν να μεταδίδουν μόνον ελεγμένες και διασταυρωμένες πληροφορίες, όπως εξάλλου γίνεται δεκτό από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και όπως προβλέπεται από όλους τους κώδικες δημοσιογραφικής δεοντολογίας. 

Στην Ελλάδα, η ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία επιβάλλει με δεσμευτικό τρόπο την τήρηση αυτών των αρχών εκ μέρους των επιχειρήσεων της ενημέρωσης και το Σύνταγμα έχει αναθέσει την σχετική εποπτεία στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Μετά την διαδικτυακή κατακραυγή των δελτίων ειδήσεων του ΑΝΤ1 και του ΣΚΑΪ που αναπαρήγαγαν ως σοβαρή είδηση (και ως... "δυσφήμηση της χώρας μας" από τους "ξένους", όπως μεταδόθηκε από τον ΑΝΤ1) τη δηλωμένη φάρσα ενός blog, ήρθε η ώρα της δημόσιας λογοδοσίας.

Ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, κατατέθηκε αναφορά με όλα τα στοιχεία, προκειμένου η ανεξάρτητη αρχή να ασκήσει τις αρμοδιότητές της, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν.

Μετά από τόσα χρόνια χρήσης του Διαδικτύου από τα ελληνικά μέσα  ενημέρωσης, ο πήχυς της αυστηρότητας ανεβαίνει και ήρθε η ώρα ως πολίτες να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας, κινητοποιώντας τους θεσμούς.

Το πληρες κείμενο της αναφοράς που κατατέθηκε από τις νομικές υπηρεσίες Data&Protection σήμερα στο ΕΣΡ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.  

1 σχόλιο:

lgreco είπε...

Σ' ευχαριστώ για την κίνηση αυτή.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...