Παρασκευή, Ιανουαρίου 09, 2009

Διαφάνεια: ο Γκόρντον Μπράουν δέχεται τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του υπουργικού συμβουλίου

Ύστερα από 3,5 χρόνια καμπάνιας υπέρ της ελευθερίας της πρόσβασης στην πληροφόρηση, ένας βρετανός βουλευτής, ο φιλελεύθερος δημοκρατικός Νόρμαν Λαμπ, πέτυχε να αρθεί το απόρρητο των συζητήσεων του υπουργικού συμβουλίου!

Σύμφωνα με είδηση που μεταδίδει ο Guardian, ο βουλευτής είχε υποβάλλει αίτημα για πρόσβαση στα πρακτικά και το υπουργικό συμβούλιο αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα. Στη συνέχεια, ο βουλευτής προσέφυγε στον Information Commissioner, ο οποίος διέταξε το υπουργικό συμβούλιο να χορηγήσει τα πρακτικά. Η κυβέρνηση προσέβαλε την διαταγή του Information Commissioner σε ένα ειδικό δικαστήριο που υπάρχει στην Μ.Βρετανία, το information tribunal (Δικαστήριο Πληροφόρησης !!!), διορίζοντας έναν ικανότατο και διάσημο δικηγόρο να υπερασπιστεί το απόρρητο.

Τελικά, όμως το Δικαστήριο Πληροφόρησης αποφάσισε ότι ήταν ορθή η διαταγή του Information Commissioner, δηλαδή ότι το υπουργικό συμβούλιο οφείλει να διαθέσει αντίγραφα των πρακτικών.

 Ο Γκόρντον Μπράουν, πρωθυπουργός, αποφάσισε να μην υποβάλλει έφεση για την απόφαση αυτή και συνεπώς, τα πρακτικά του cabinet office πλέον θα είναι διαθέσιμα στο κοινό. 

ΕΕΤΤ, ακούς

2 σχόλια:

www.katagelies.gr/katagelies/ είπε...

Πόσα χρόνια θα περάσουν για να γίνει και στην Ελλάδα το ίδιο...δέν νομίζω να το δούνε ούτε τα εγγόνια μας..

e-Lawyer είπε...

Στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρονται οι πολίτες για τέτοια πράγματα.

Έχεις δει πουθενά να σχολιάζονται πρακτικά της Βουλής λ.χ. που είναι και ελεύθερα προσβάσιμα στην ιστοσελίδα τους;

Διάβασες πουθενά κανένα σχολιασμό για το Πόρισμα για το Βατοπαίδι;

Επί της ουσίας δεν μας ενδιαφέρει η διαφάνεια, απλώς την χρησιμοποιούμε όποτε μας έρθει ως αντιπολιτευτικό λόγο. Δεν υπάρχει κουλτούρα διαφάνειας, ούτε ενδιαφέρον να διαμορφωθεί.

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...