Κυριακή, Ιανουαρίου 04, 2009

Πλημμελειοδικείο Αθήνας: καταδίκη για αντιτσιγγάνικο δημοσίευμα

Πρόκειται για την πρώτη καταδικαστική απόφαση (7 μήνες φυλάκιση) για αντιτσιγγάνικο δημοσίευμα, η οποία εκδίδεται με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο 927/1979. Η μηνυτήριος αναφορά υποβλήθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι. 

Αποτελεί τομή στην νομολογία των Ελληνικών Δικαστηρίων το γεγονός ότι έγινε δεκτή η πολιτική αγωγή (η οποία είχε γίνει δεκτή επίσης στην απόφαση του 2008 για αντισημιτικό δημοσίευμα, η οποία εκδόθηκε επίσης κατόπιν υποβολής αναφοράς εκ μέρους του ΕΠΣΕ). 

Συνεπώς, με αυτήν την πρωτοποριακή απόφαση, ο ρατσιστικός λόγος εναντίον των Ρομά αναγνωρίστηκε έμπρακτα πλέον από την Ελληνική Δικαιοσύνη ότι είναι ποινικά κολάσιμος καθώς και ότι κάθε Ρομά νομιμοποιείται να παραστεί ως πολιτική αγωγή προκειμένου να αξιώσει την χρηματική του ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη ως μέλος της προστατευόμενης εθνοτικής κατηγορίας. 

Ενδιαφέρον έχει ότι παρά την πρόταση της εισαγγελέως για επιβολή χρηματικής ποινής 10.000 ευρώ σε κάθε καταδικασθέντα, το Δικαστήριο προέκρινε να τους επιβάλλει την βαρύτερη ποινή της επτάμηνης φυλάκισης (με αναστολή, μετατρέψιμη φυσικά σε χρηματική). 

Ακολουθεί ουσιώδες απόσπασμα της απόφασης. Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου.


ΑΠΟΦΑΣΗ 48799/2008 

[...]

Από την κύρια αποδεικτική διαδικασία και τα έγγραφα των οποίων έγινε η ανάγνωση στο ακροατήριο καθώς και από τις καταθέσεις που εξετάστηκαν νομότυπα στο ακροατήριο, σε συνδυασμό με την απολογία των κατηγορουμένων και την εν γένει συζήτηση της υποθέσεως προέκυψε και το Δικαστήριο πείστηκε ότι οι κατηγορούμενοι έχουν τελέσει την πράξη που τους αποδίδει το κατηγορητήριο και πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι διότι {...} δημοσίως δια του τύπου εξέφρασαν φράσεις και ιδέες προσβλητικές κατά ομάδων προσώπων λόγω της φυλετικής κι εθνικής τους κατάγωγής. Ειδικότερα, στον παραπάνω τόπο και χρόνο, ο πρώτος κατηγορούμενος *** και αρθρογράφος της εβδομαδιαίας εφημερίδας "***", ο δεύτερος κατηγορούμενος *** ως  εκδότης της ίδιας εφημερίδας και ο τρίτος *** ως αρχισυντάκτης  της παραπάνω εφημερίδας προέβησαν σε δημοσίευση του κειμένου που αναλυτικά αναγράφεται στο διατακτικό της παρούσας. 

Το κείμενο αυτό εμπεριέχει εν γνώσει τους προσβλητικές φράσεις για τους απανταχού την Ελλάδα Ρομά, μεταξύ των οποίων και οι πολιτικώς ενάγοντες, αποσκοπώντας να μειώσει την κοινωνική τους παρουσία και κοινωνική υπόσταση, λόγω της καταγωγής τους ως Ρομά. Με τη φράση "ακόμη και οι γύφτοι έχουν πάρει χαμπάρι πόσο ανίκανοι να προστατεύσουμε τη χώρα μας είμαστε" εκφράζεται περιφρόνηση και αμφισβήτηση του πνευματικού επιπέδου και της ικανότητα των ατόμων που ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα. Με τη φράση "συνεργεία Αθιγγάνων εξορμούν κάθε νύχτα" προβάλλεται η άποψη ότι υφίσταται καθημερινή εγκληματική δράση την οποία αποδίδει συλλήβδην εις όλους τους Ρομά. Και ναι μεν μπορεί να προκύπτει ότι την πράξη της κλοπής εξοπλισμού του ΟΣΕ τέλεσαν συγκεκριμένα  άτομα που ανήκαν στην ομάδα αυτή, τούτο όμως επ' ουδενί επιτρέπει την γενίκευση για εγκληματική δράση αφορώσα αδιακρίτως τους Ρομά. Τέλος, με τη φράση "ουδείς δημοσιογράφος αναδεικνύει το θέμα για προφανώς είναι ρατσιστικό να τα βάζουμε με τους φιλήσυχους Αθίγγανους" χλευάζεται και αμφισβητείται η νομιμοφροσύνη των ατόμων αυτών. Οι παραπάνω πφράσεις είναι προσβλητικές μειώνοντας εν γνώσει των κατηγορουμένων την κοινωνική παρουσία των θιγομένων. Συνεπώς, αυτοί πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι αφού αποδεικνύεται η αποδιδόμενη σ' αυτούς κατηγορία [...]

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ 

Δικάζει παρόντων των κατηγορουμένων ***.
Απορρίπτει ένσταση περί αποβολής της πολιτικής αγωγής.
Κηρύσσει αυτούς ενόχους του ότι στις *** στην *** δια του τύπου, [...] εξέφρασαν φράσεις και ιδέες προσβλητικές κατά ομάδων προσώπων λόγω της φυλετικής ή εθνικής τους καταγωγής. Συγκεκριμένα τον παραπάνω τόπο και χρόνο ο πρώτος κατηγορούμενος *** ως αρθρογράφος της εβδομαδιαίας εφημερίδας "***", ο δεύτερος κατηγορούμενος ως εκδότης της εφημερίδας αυτής και ο τρίτος κατηγορούμενος με τα στοιχεία *** ως αρχισυντάκτης της παραπάνω εφημερίδας, προέβησαν σε δημοσίευση του παρακάτω κειμένου: "Πλακώσανε κι οι γύφτοι (τίτλος). Ακόμα και οι γύφτοι έχουν πάρει χαμπάρι, πόσο ανίκανοι να προστατεύσουμε τη χώρα μας είμαστε.  Συνεργεία Αθιγγάνων στην Δεκέλεια, στον Άγιο Στέφανο και σε όλα τα μέρη της Αττικής που περνάει το τραίνο, εξορμούν κάθε νύχτα και κλέβουν  πανάκριβο εξοπλισμό του ΟΣΕ που μεταπωλούν  σαν  καθαρό χαλκό. Εκτός απότα τεράστια έξοδα που πληρώνει καθημερινά το Ελληνικό Δημόσιο για την επιδιόρθωση των σιδηροδρομικών γραμμών, υπάρχει και άμεσο έμα ασφαλείας των διερχομένων τραίνων. Κι όμως! Ουδείς δημοσιογράφος αναδεικνύει το θέμα, γιατί προφανώς είναι ρατσιστικό να τα βάζεις με τους φιλήσυχους Αθίγγανους". Το παραπάνω κείμενο εμπεριέχοντας προσβλητικές φράσεις για τους απανταχού της Ελλάδας Ρομά, αποσκοπεί να μειώσειτην κοινωνική τους παρουσία και κοινωνική υπόσταση λόγω της εθνοτικής τους καταγωγής ως Ρομά.

Μετά την απαγγελία της αποφάσεως.

Αφού άκουσε τον Εισαγγελέα που πρότεινε να επιβληθεί εις βάρος των κατηγορουμένων που κηρύχθηκαν ένοχοι χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ στον καθένα και να επιδικαστεί χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης υπέρ των εναγόντων ύψους 10 ευρώ στον καθένα. Το συνήγορο των κατηγορουμένων που ζήτησε το ελάχιστο όριο της ποινής με αναστολή και χρηματικής ικανοποίησης. 

ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

Η πράξη για την οποία κηρύχθηκαν ένοχοι οι κατηγορούμενοι προβλέπεται και τιμωρείται από τις διατάξεις ων άρθρων 1, 14, 26 παρ. 1 α, 27, 51, 53, 57 ΠΚ, το άρθρο 2 Ν.927/1979 [...].

Το Δικαστήριο, λαμβάνοντας αφενός υπόψη του τη βαρύτητα του εγκλήματος που οι κατηγορούμενοι έχουν τελέσει και τα ακόλουθα αξιολογικά στοιχεία: Τη βλάβη που προξένησε το έγκλημα καθώς και τον κίνδυνο που προκλήθηκε εξαιτίας του εγκλήματος, τη φύση, το είδος και το αντικείμενο του εγκλήματος, τις περιστάσεις (χρόνος, τόπος, τρόπος) κάτω από τις οποίες προπαρασκευάστηκε και τελέστηκε το έγκλημα, την ένταση του δόλου των κατηγορουμένων.

Το Δικαστήριο έλαβε ακόμη υπόψη του για την εκτίμηση της προσωπικότητας των κατηγορουμενων τα αίτια που τους ώθησαν να τελέσουν το έγκλημα, την αφορμή που το προκάλεσε, τον σκοπό που οι κατηγορούμενοι επεδίωξαν, τον χαρακτήρα τους και το βαθμό αναπτύξεώς τους, τις ατομκές και κοινωνικές περιστάσεις και τον πρότετο βίο τους καθώς και την κατά τη διάρκεια της πράξεως αλλά και και μετά την πράξη διαγωγή τους. 

Εξάλλου, από την έρευνα του χαρακτήρα του τρίτου κατηγορουμένου και τις λοιπές περιστάσεις το Δικαστήριο κρίνει οτι η επιβολή της χρηματικής ποινής αρκεί για να τον αποτρέψει από το να τελέσει άλλες αξιόποινες πράξεις συντρέχει επομένως, νόμιμη περίπτωση να μετατραπεί η παρακάτω αναφερόμενη ποινή σε χρηματική ποινή. 

[...] 

Για τους λόγους αυτούς

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ τον κάθε κατηγορούμενο σε φυλάκιση επτά (7) μηνών καθώς και στα έξοδα της δίκης ευρώ 85 στον καθένα.
ΔΕΧΕΤΑΙ εξ ολοκλήρου την περί αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης αίτηση των πολιτικώς εναγόντων 1) ..., 2)..., 3) .... 
ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τον κάθε κατηγορούμενο να πληρώσει στον κάθε πολιτικώς ενάγοντα [...].
ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ την προαναφερόμενη ποινή φυλακίσεως των επτά (7) μηνών του 3ου κατηγορουμένου σε χρηματική ποινή [...].
Κατόπιν όμοιας προτάσεως της Εισαγγελέως αποφαίνεται οι εφέσεις να έχουν αναστέλλουσα δύναμη.  [....]

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ την προαναφερόμενη ποινή φυλάκισης των επτά (7) μηνών καθενός από τους κατηγορουμένους για μία τριετία. 
[...]

Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε αμέσως στο ακροατήριό του.
Αθήνα, 4.7.2008 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...