Τετάρτη, Ιανουαρίου 07, 2009

Η ελληνική προεδρία στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη



Ο ΟΑΣΕ (OSCE) είναι ο μεγαλύτερος περιφερειακός διεθνής οργανισμός για την ασφάλεια και τη συνεργασία και αριθμεί 56 συμμετέχοντα κράτη. Έχει την έδρα του στη Βιέννη και ιδρύθηκε το 1990.

Ο ΟΑΣΕ έχει τις ρίζες του στο  1973, και την τότε Συνδιάσκεψη για την Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη, όπου αρχηγοί των κρατών εξέδωσαν την Πράξη του Ελσίνκι, του 1975, για την παρακολούθηση της εφαρμογής της οποίας ιδρύθηκαν μη κυβερνητικές οργανώσεις στα κράτη - μέλη της Συνδιάσκεψης (στην Ελλάδα, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι).

Στις 12 Δεκεμβρίου 2008 ο ΟΑΣΕ εξέδωσε έγγραφο για την Ανανέωση του πνεύματος του Ελσίνκι, επιβεβαιώνοντας τις αρχές που ενέπνευσαν την δημιουργία του διεθνούς οργανισμού: σεβασμός στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις μειονότητες, το κράτος δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης κλπ.

Κάθε χρόνο ένα κράτος αναλαμβάνει την προεδρία του ΟΑΣΕ για 12 μήνες. Πρακτικά, προεδρεύει ο υπουργός εξωτερικών του κράτους. Έτσι, για το 2009 προϊσταται πολιτικά του ΟΑΣΕ η Ντόρα Μπακογιάννη.  Στις 15 Ιανουαρίου, η προεδρία θα ανακοινώσει τις προτεραιότητές της


Μέχρι στιγμής, η υπουργός έχει ανακοινώσει με δελτίο τύπου (1.1.2009) ότι σκοπός είναι να ενδυναμωθεί ο ρόλος του ΟΑΣΕ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην επέμβαση του ΟΑΣΕ στην περίπτωση της Γεωργίας.  Με άλλο δελτίο τύπου (6.1.2009) η προεδρεύουσα υπουργός εκφράζει την ανησυχία της για το θέμα του φυσικού αερίου και τη διαφορά Ρωσίας-Ουκρανίας. 

Περισσότερες πληροφορίες για τον ΟΑΣΕ συγκεντρωμένες μπορεί να βρει κανείς στο OSCE Handbook, ένα πολύ ενδιαφέρον e-book με links.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...