Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νομοθεσία χωρίς Βουλή: "Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου"

Οι νομοθετικές εκκρεμότητες που άφησε η Κυβέρνηση με την πρόωρη διάλυση της Βουλής είναι:

- η απόσυρση των ΙΧ, 
- το "πάγωμα" των πλειστηριασμών για χρέη κάτων των 200.000 ευρώ, 
- οι μετατάξεις και οι συνταξιοδοτήσεις 4.500 ευργαζομένων στη Ολυμπιακή, 
- οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αναθέσεις δημοσίων έργων (αυτοχρηματοδοτούμενα, ΣΔΙΤ) και η πληρωμή του ΦΠΑ σε δόσεις.

Επειδή δεν υπάρχει Βουλή, η Κυβέρνηση εξετάζει για ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις (απόσυρση ΙΧ, πληρωμή ΦΠΑ, αναστολή πλειστηριασμών) να θεσπιστούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, όπως μεταδίδει το in.gr

Θα υπενθυμίσω ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 2007 για την καταβολή ποσών σε πυρόπληκτους, εν μέσω προεκλογικής περιόδου. (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 29.8.2007 - ΦΕΚ 205/Α'/29.8.2007 Κοινωνικές παροχές και οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες από τις πυρκαγιές.)

Σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος,  "σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης", εκδίδονται ΠΝΠ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως, μέσα σε 40 μέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε 40 μέρες από τη σύγκληση της νέας Βουλής, οι ΠΝΠ υποβάλλονται στην Ολομέλεια για έγκριση. Αν δεν υποβληθούν, ή αν δεν εγκριθούν από τη Βουλή, οι ΠΝΠ παύουν να ισχύουν.


Εδώ ξεκινάει πάλι η αναζήτηση του κατά πόσον πρόκειται όντως για "έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης". Εάν αυτό ήταν προφανές σχεδόν για την ΠΝΠ του 2007, λόγω των πυρκαγιών, το ίδιο δεν φαίνεται να προκύπτει σήμερα για την απόσυρση των ΙΧ, την πληρωμή ΦΠΑ με δόσεις και την αναστολή των πλειστηριασμών.

Ένα μεγάλο ερώτημα όμως είναι, αν εκδοθεί τέτοια ΠΝΠ, εάν η επόμενη Βουλή θα την εγκρίνει. Διότι εάν η σημερινή αντιπολίτευση θα έχει μετά τις εκλογές την πλειοψηφία στη Βουλή, θα μπορούσε και να μην την εγκρίνει, ιδίως αν θεωρηθεί ότι αυτά τα μέτρα είναι "προεκλογικές παροχές" της Κυβέρνησης. Έτσι όμως, θα ακυρώσει μια πράξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει κάτι σε νομικό επίπεδο, πολιτικά θα είναι αξιοπερίεργο, αν όχι πρωτόγνωρο.

Κάπου εδώ λοιπόν πρέπει να γίνει συγκεκριμένος ο προεκλογικός λόγος του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα: θα ακυρώσει τυχόν τέτοια ΠΝΠ;  Θα δεσμευτεί για την κατάργηση όλης της αντισυνταγματικής νομοθεσίας της ΝΔ, εάν βρεθεί στην Κυβέρνηση;

Αυτό βέβαια αφορά και τα υπόλοιπα κόμματα, διότι η Βουλή δεν είναι μόνο η πλειοψηφική παράταξη. Είναι επιτακτική ανάγκη ο προεκλογικός διάλογος, εκτός από την οικονομία, να περιλαμβάνει και σαφείς δεσμεύσεις όλων των κομμάτων απέναντι στο νομοθετικό χάλι των τελευταίων ετών που δυσχεραίνει την απονομή δικαιοσύνης στην χώρα. 
Σχόλια

Ο χρήστης ΡαφαηλίδηςFan είπε…
Αφού η παρατεταμένη εκλογολογία αποτελεί "εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας" ώστε να οδηγεί σε διάλυση της Βουλής, τότε και η απόσυρση ΙΧ είναι "έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης"... προηγούμενο δεδικασμένον.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…