Σάββατο, Σεπτεμβρίου 05, 2009

Νομοθεσία χωρίς Βουλή: "Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου"

Οι νομοθετικές εκκρεμότητες που άφησε η Κυβέρνηση με την πρόωρη διάλυση της Βουλής είναι:

- η απόσυρση των ΙΧ, 
- το "πάγωμα" των πλειστηριασμών για χρέη κάτων των 200.000 ευρώ, 
- οι μετατάξεις και οι συνταξιοδοτήσεις 4.500 ευργαζομένων στη Ολυμπιακή, 
- οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αναθέσεις δημοσίων έργων (αυτοχρηματοδοτούμενα, ΣΔΙΤ) και η πληρωμή του ΦΠΑ σε δόσεις.

Επειδή δεν υπάρχει Βουλή, η Κυβέρνηση εξετάζει για ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις (απόσυρση ΙΧ, πληρωμή ΦΠΑ, αναστολή πλειστηριασμών) να θεσπιστούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, όπως μεταδίδει το in.gr

Θα υπενθυμίσω ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 2007 για την καταβολή ποσών σε πυρόπληκτους, εν μέσω προεκλογικής περιόδου. (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 29.8.2007 - ΦΕΚ 205/Α'/29.8.2007 Κοινωνικές παροχές και οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες από τις πυρκαγιές.)

Σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος,  "σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης", εκδίδονται ΠΝΠ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως, μέσα σε 40 μέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε 40 μέρες από τη σύγκληση της νέας Βουλής, οι ΠΝΠ υποβάλλονται στην Ολομέλεια για έγκριση. Αν δεν υποβληθούν, ή αν δεν εγκριθούν από τη Βουλή, οι ΠΝΠ παύουν να ισχύουν.


Εδώ ξεκινάει πάλι η αναζήτηση του κατά πόσον πρόκειται όντως για "έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης". Εάν αυτό ήταν προφανές σχεδόν για την ΠΝΠ του 2007, λόγω των πυρκαγιών, το ίδιο δεν φαίνεται να προκύπτει σήμερα για την απόσυρση των ΙΧ, την πληρωμή ΦΠΑ με δόσεις και την αναστολή των πλειστηριασμών.

Ένα μεγάλο ερώτημα όμως είναι, αν εκδοθεί τέτοια ΠΝΠ, εάν η επόμενη Βουλή θα την εγκρίνει. Διότι εάν η σημερινή αντιπολίτευση θα έχει μετά τις εκλογές την πλειοψηφία στη Βουλή, θα μπορούσε και να μην την εγκρίνει, ιδίως αν θεωρηθεί ότι αυτά τα μέτρα είναι "προεκλογικές παροχές" της Κυβέρνησης. Έτσι όμως, θα ακυρώσει μια πράξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει κάτι σε νομικό επίπεδο, πολιτικά θα είναι αξιοπερίεργο, αν όχι πρωτόγνωρο.

Κάπου εδώ λοιπόν πρέπει να γίνει συγκεκριμένος ο προεκλογικός λόγος του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα: θα ακυρώσει τυχόν τέτοια ΠΝΠ;  Θα δεσμευτεί για την κατάργηση όλης της αντισυνταγματικής νομοθεσίας της ΝΔ, εάν βρεθεί στην Κυβέρνηση;

Αυτό βέβαια αφορά και τα υπόλοιπα κόμματα, διότι η Βουλή δεν είναι μόνο η πλειοψηφική παράταξη. Είναι επιτακτική ανάγκη ο προεκλογικός διάλογος, εκτός από την οικονομία, να περιλαμβάνει και σαφείς δεσμεύσεις όλων των κομμάτων απέναντι στο νομοθετικό χάλι των τελευταίων ετών που δυσχεραίνει την απονομή δικαιοσύνης στην χώρα. 




1 σχόλιο:

ΡF είπε...

Αφού η παρατεταμένη εκλογολογία αποτελεί "εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας" ώστε να οδηγεί σε διάλυση της Βουλής, τότε και η απόσυρση ΙΧ είναι "έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης"... προηγούμενο δεδικασμένον.

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...